自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

my005 發表於 18-11-14 15:10
初做一定唔夠佢地熟既, 做多幾日試下先啦﹗

試下用勤力、改善進度黎塞住佢地把口,唔好畀人睇死呀。

勉強不到下去!四個同事你一句她一句超合作地話我!真的即場罵死她們!但我最後忍了!早上返工自問自己可以!到中午就不行了!

my005    發表於 18-11-14 15:18

大宅

HoshiSora 發表於 18-11-14 15:04
能理解

真是一刻都不想看見她們,

大宅

回覆 alice06_hk 的帖子

JM 你講得好岩 但遇著惡人小人真係可以點
堅試過用你方法 平心靜氣咁講 惡人咪大大聲話 下乜話針汽水都要教 公司出糧俾你吾係教你點點點

問題係遇著老屎忽 樓主幫吾到手 出聲話好正常 但樓主都話 總之做那個位就係有人俾老屎忽玩走 即你吾走 就係佢眼中釘 你做得醒過佢 死。得仲快

問心要否同呢些人抖 飲食業 仲有心做 如去到第二度做 吾好話有人幫 人地鬧完你 俾你慢慢做 你學得仲快仲開心

有感而發 成日話 拿人手短 學人咀軟 我見過又。要佔人便宜仲踩你一腳 從此改觀

珍珠宮

姆貓 發表於 18-11-14 15:18
真是一刻都不想看見她們,

大宅

alice06_hk 發表於 18-11-14 15:11
其實我都試過,初初未上手唔熟俾人話就好正常。個個新人都經歷過既,我果陣就無諗住走,我心諗要走都一定要 ...

我知出來做事要受氣!但我份人是我做錯你直接說或教,但我忍受不到她話我無用,今天很忙!我搞不掂氣水位轉其他位都很用心去做!我己盡最大努力去做其他事令到她好做些!最後話我不掂!這個同事不想我去煩她更好更加不要同她說話!

子爵府

回覆樓主:

老闆難請人先會就到你時間
難請人總有原因
依家因個原因了
睇你頂唔頂到
我覺得由佢講,理得佢!
最緊要你老闆唔炒你。咪繼續
賺錢緊要

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

呢一行好易搵, 唔好同佢地磨時間, 即閃~
佢地咁既態度, 都冇咩人做得長, 咪等佢地長期缺HEAD COUNT!
Childhood is journey, not a race.

大宅

anyuser18 發表於 18-11-14 15:30
老闆難請人先會就到你時間
難請人總有原因
依家因個原因了

搵錢要緊,但遇著這間分分賺埋些錢不夠看醫生了!

子爵府

好媽媽勳章

姆貓 發表於 18-11-14 14:30
當忙起來時氣水位給我!但我今天第一天做這個位跟不上進度,叫我做其他位!那最後忙完了!就大大聲說有人很 ...

我遇過唔小呢個情況,更難聽嘅都聽唔小,呢d人唔使理,自己做自己野,又唔係佢出糧比我,咪由佢講囉,仲之夠鐘就收工走人

大宅

是是但但 發表於 18-11-14 15:35
呢一行好易搵, 唔好同佢地磨時間, 即閃~
佢地咁既態度, 都冇咩人做得長, 咪等佢地長期缺HEAD COUNT! :quiet ...

我自己都不喜歡在做事時說人壞話,多做事少說話都遇著個幾個難搞的人!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

d經理見到妳冧檔都唔叫人幫妳手,佢地都好有問題

大宅

alice06_hk 發表於 18-11-14 15:11
其實我都試過,初初未上手唔熟俾人話就好正常。個個新人都經歷過既,我果陣就無諗住走,我心諗要走都一定要 ...

我連說話都不想說了,她們己經先出口話你啦!我那刻看見她們的嘴臉和聽見難聴的說話真是討厭到心裏想超惡頂!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

下次咪大大聲講,係呀,我新黎梗係無妳地咁快手,妳咁有經驗下次唔該幫下我

大宅

chole_bb 發表於 18-11-14 15:36
我遇過唔小呢個情況,更難聽嘅都聽唔小,呢d人唔使理,自己做自己野,又唔係佢出糧比我,咪由佢講囉,仲之 ...

很想做自己事!但個位有些要她話給你知去做!今天下班前我個同事潤完我後都不想同我說要弄什麼飲品!我無得做勿收工啦!

大宅

caca0921 發表於 18-11-14 15:44
d經理見到妳冧檔都唔叫人幫妳手,佢地都好有問題

我今天的經理就是你們自己搞定更好不要煩她們!經理想要一天就超快上手的員工更好,如果不是就走人更好!他都同她們說搞不掂就是搞不掂!搞得掂就留,搞不掂就走人啦!不知他對空氣說啊還是對我這個只返幾天的員工說!

大宅

caca0921 發表於 18-11-14 15:47
下次咪大大聲講,係呀,我新黎梗係無妳地咁快手,妳咁有經驗下次唔該幫下我
...

應不用下次啦!明天回去辭職算了,我再找工做!

珍珠宮

畀面勳章

姆貓 發表於 18-11-14 15:56
我今天的經理就是你們自己搞定更好不要煩她們!經理想要一天就超快上手的員工更好,如果不是就走人更好! ...
經理咁講,你一系挑戰自己做落去,一系劈炮唔做由他們做飽

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

姆貓 發表於 18-11-14 14:30
當忙起來時氣水位給我!但我今天第一天做這個位跟不上進度,叫我做其他位!那最後忙完了!就大大聲說有人很 ...

再試下先啦!!!你淨係返咗幾日咋嘛
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

一去不回 發表於 18-11-14 15:25
回覆 alice06_hk 的帖子

JM 你講得好岩 但遇著惡人小人真係可以點

有些肯教我我真是很開心去做!無可奈何遇著把口缺德的,你真是無他符

珍珠宮

姆貓 發表於 18-11-14 15:05
我真是想轉,我己經是個不想怎說話的人了,今的的同事話她更加不想出聲,我心想你覺得我超不掂做不好!你 ...

你有無用, 唔係靠佢地班人把口來定論的

放在心只會更唔開心

有機會轉過份工, 望遇到更好既同事和老細, 做人既野開心過每一天最實際

個D講野刻薄既人, 都是閒雜人而已

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至