如果想檢查腦部,心臟

思澄爸爸
|
如果係醫院一次過做晒,可以搵咩醫生開紙?又唔想咁煩分兩次睇醫生。
例如mri check 腦,心臟想檢查有冇塞,血管等問題。
定有沒有什麼建議,claim 保險
Poyau
|
想claim保險要問清楚A準/保險公司點做
mercurycc
|
上次係浸會做晒,照理胃。
ChloeMa
|
宜家保險公司睇得好緊。
思澄爸爸
|
mercurycc 發表於 18-11-14 20:42
上次係浸會做晒,照理胃。

睇浸會咩科嘅醫生?做咗邊啲檢查?
mercurycc
|
思澄爸爸 發表於 18-11-14 21:22
睇浸會咩科嘅醫生?做咗邊啲檢查?

自己睇開醫生,照胃鏡,照腦MRI,照頸椎,
檢查心臟照聲波(無事,所以唔洗做其他),
及24小時心電圖。
CINDYC
|
思澄爸爸 發表於 18-11-14 15:17
如果係醫院一次過做晒,可以搵咩醫生開紙?又唔想咁煩分兩次睇醫生。
例如mri check 腦,心臟想檢查有冇塞 ...

我爸試過,先睇自己家庭醫生,做完檢查有問題,佢會轉介專科醫生。
wcpcelia    發表於 18-11-15 16:27
思澄爸爸
|
mercurycc 發表於 18-11-14 21:27
自己睇開醫生,照胃鏡,照腦MRI,照頸椎,
檢查心臟照聲波(無事,所以唔洗做其他),
及24小時心電圖。

自己出面睇開的醫生?是普通科醫生,還是逐科即係腦科,心臟專科醫生各寫一張入醫院照嘅信然後集合同一天檢查?
mercurycc
|
思澄爸爸 發表於 18-11-14 21:40
自己出面睇開的醫生?是普通科醫生,還是逐科即係腦科,心臟專科醫生各寫一張入醫院照嘅信然後集合同一天 ...
專科醫生會幫我安排晒所有檢查一日或第二朝做晒的,
第二日出院前已出晒報告,如有問題會再做其他檢查的。

思澄爸爸
|
mercurycc 發表於 18-11-14 21:48
專科醫生會幫我安排晒所有檢查一日或第二朝做晒的,
第二日出院前已出晒報告,如有問題會再做其他檢查的。
...

Sorry, 即是分別睇咗兩個專科?
怕揾完醫院外的一個又一個專科然後夾入院。
所以睇下駐院嘅其中一位專科或GP,可唔可以開晒兩科嘅紙入院檢查。
BTW, 頸椎是否MRI照腦時照埋?
埋單大約bill幾錢呢?
要住一晚醫院嗎?
Sorry咁多嘢問
mercurycc
|
思澄爸爸 發表於 18-11-14 21:54
Sorry, 即是分別睇咗兩個專科?
怕揾完醫院外的一個又一個專科然後夾入院。
所以睇下駐院嘅其中一位專科或 ...
或者你入私院門診睇左先,醫生覺得有問題可以幫你安排做檢查的,因有次入院做檢查,
同隔離床傾開都係咁入院做的。
出院3萬幾。
思澄爸爸
|
mercurycc 發表於 18-11-14 22:03
或者你入私院門診睇左先,醫生覺得有問題可以幫你安排做檢查的,因有次入院做檢查,
同隔離床傾開都係咁入 ...

Thanks!
新人物
|
思澄爸爸 發表於 18-11-14 15:17
例如mri check 腦,心臟想檢查有冇塞 ...

你agent有無建議?

因為你兩個檢查部位唔太相關,小心保險公司會當你沒有醫療需要處理。