自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

四孩之母謝碧琪(Maggie)捐器官遺大愛, RIP

目前獨力撐起頭家的王先生並無氣餒,樂觀的他打算日後將他與太太的故事寫成一本書,期盼「為人生上遇到逆境的人打打氣!」

生前發放正能量,死後亦無私遺愛人間。因腹痛到荃灣港安醫院求醫的四孩之母謝碧琪(Maggie),等候做「朱古力瘤」切除手術前因嚴重藥物敏感一度心臟停頓,陷入昏迷後轉往瑪嘉烈醫院,與死神搏鬥13日後昨(13日)離世,終年34歲。心地善良的Maggie生前已簽署了器官捐贈卡,其家屬昨忍痛捐出她的器官,成就大愛,給其他垂危病人重生機會。

其丈夫王先生昨表示,太太自本月1日出事後堅強捱了13天,絕不容易,並形容Maggie「是個帶正能量給人的美麗女人,常幫助別人,所以我們都尊重Maggie的意願把她僅餘還有用的器官捐贈予有需要的人」,讓其他病人擁有康復的機會。

王先生曾形容他們這一家庭的組成得來不易,他與太太都是失婚之人,本來各自獨力撫養兩名年幼小朋友。幸上天給予機會讓他們走在一起,並建立了一家六口家庭。惟今次遇到的大難關卻又帶走了Maggie,令四個小朋友又變為單親。

不過,目前獨力撐起頭家的王先生並無氣餒,樂觀的他打算日後將他與太太的故事寫成一本書,期盼「為人生上遇到逆境的人打打氣!」王先生又答謝社會上關心他與太太的眾多熱心市民,指有自薦不收費的中醫主動聯絡,又有熱心人主動提供食品及保健產品;他又答謝瑪嘉烈醫院的醫生護士及東網報道,「主動聯絡我為我兩公婆打氣,香港人是有愛的!」

複式洋房

男爵府

R.I.P.

子爵府

睇到眼濕濕
RIP

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

遺愛人間

公爵府

回覆樓主:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

即係四個小朋友都冇一個係佢兩個親生嘅..... 王先生如果肯照顧死者嘅兩名孩子,就真係好偉大,希望死者安息!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 18-11-14 15:44
四孩之母謝碧琪(Maggie)捐器官遺大愛, RIP

目前獨力撐起頭家的王先生並無氣餒,樂觀的他打算 ...

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rip

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

麟媽媽 發表於 18-11-14 16:36
即係四個小朋友都冇一個係佢兩個親生嘅..... 王先生如果肯照顧死者嘅兩名孩子,就真係好偉大,希望死者安息 ...

唔係!有兩個係親生架!
放下自在

大宅

回覆 cattz288 的帖子

有兩個係死者生,但同王生無血源關係啊!我一直以為死者一個人生四個!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

即係四個小朋友都冇一個係佢兩個親生嘅..... 王先生如果肯照顧死者嘅兩名孩子,就真係好偉大,希望死者安息 ...
比較難吧。即使男方希望咁做,始終冇血緣,好難代女方照顧吧,可能也不方便。

子爵府

回覆樓主:

兩夫婦樣子祥和,好人臉相真係有樣睇。爸爸還很正面面對,第一時候沒有呼天搶地指責,更對瑪嘉烈的醫護人員作感謝,實在是難得如此氣度,相信他們夫妻倆都是性情相近的大好人,互相影響大家。希望一刻過後,能撐住日後更遠的人生。
但係,單親爸爸要獨力湊4個,真心困難。

大宅

回覆樓主:

好似係兩個分別各有兩名同前任生的仔女,對嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

JKLHAPPY 發表於 18-11-14 17:37
回覆 cattz288 的帖子

有兩個係死者生,但同王生無血源關係啊!我一直以為死者一個人生四個! ...

是否2個都係失婚人仕? 大家都係帶住2個,一齊結婚呀

侯爵府

兩個小孩子是男同前妻生,另外兩個小孩是女死者同前夫生的。

大宅

好偉大

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Rip

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-11-14 17:40
比較難吧。即使男方希望咁做,始終冇血緣,好難代女方照顧吧,可能也不方便。

一般來說
法律上會判返給親生爸爸先,連婆婆都唔會承繼孫子的撫養權,更何況沒有血緣的男方

男爵府

RIP, 感受到佢係一個好有愛嘅女人
天佑四位小朋友和爸爸能夠健康快樂成長

首頁

尾頁

跳至