合乎衞生?戴手套鐵板炒麵 小食店拒回應?

mickeyeva
|

有店員疑戴上紅色膠手套,再套上勞工手套,雙手不斷翻炒鐵板上熱氣騰騰的麵條。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181114/bkn-20181114140027113-1114_00822_001.html?refer=hn2

科技進步,令現時很多食物都是以機器代替人手製成。鰂魚涌有小食店就還原基本步,做到真正的「手製炒麵」,但為何網民反應走向兩極?

片段本周一(12日)被上載至Facebook專頁「盡在元朗」,只見在該小食店的廚房內,有店員疑戴上紅色膠手套,再套上勞工手套,雙手不斷翻炒鐵板上熱氣騰騰的麵條。

有網民留言批評︰「癡線!你食得喇,對手套都唔知掂過乜」、「食緊周期元素表落肚」;但亦有網民指是閑事︰「間間都係咁炒啦」、「用手套好過用手啦」、「用手炒,麵會容易散開,唔會癡住晒」。

《港呢啲》致電有關小食店,獲店員回覆指老闆目前不在香港,對事件並無特別回應。

廷廷媽
|
不嬲街食野原則: 眼不見為乾淨
wcpcelia    發表於 18-11-15 17:14
HoshiSora
|
mickeyeva 發表於 18-11-14 15:48
有店員疑戴上紅色膠手套,再套上勞工手套,雙手不斷翻炒鐵板上熱氣騰騰的麵條。

https://hk.o ...

Pollyowen
|
見唔到好地地
Rubik
|
其實應該調轉戴,係咪戴錯咗?
Lihoma
|
睇到佢咁炒,我唔會幫襯
mike89
|
Rubik 發表於 18-11-14 16:32
其實應該調轉戴,係咪戴錯咗?

洗碗位先要咁帶
Rubik
|
mike89 發表於 18-11-14 16:48
洗碗位先要咁帶

有d膠手套係food grade的,如要落手煮廚師會帶呢d膠手套,至於勞工手套有時會戴入面隔熱用,當然,亦都可以用棉的

艾菲BB
|
廷廷媽 發表於 18-11-14 16:09

mickeymok410
|

叮妹
|
廷廷媽 發表於 18-11-14 16:09

有次我坐門口近厠所位,個水吧佬帶住藍色膠手套整野食,帶住入去厠所冇除過又繼續整野食
Pollyowen
|
叮妹 發表於 18-11-14 17:01
有次我坐門口近厠所位,個水吧佬帶住藍色膠手套整野食,帶住入去厠所冇除過又繼續整野食
...
其實咁樣同去完廁所唔洗手有咩分別
油麥麥
|
見到茶餐廳D阿姐戴住對藍色/白色的醫護手套,落單、執檯、執碗、R頭……,真係邋遢到
YY1101
|
油麥麥 發表於 18-11-14 17:06
見到茶餐廳D阿姐戴住對藍色/白色的醫護手套,落單、執檯、執碗、R頭……,真係邋遢到
...

乾淨自己
oceandeepsea
|
咁熱點炒到,係咪練拳
ingong
|
好多間小店都係咁, 至緊要快嘛
Poyau
|
包膠真正手炒
MKma
|
咁熱,點炒到呀?佢果對真係鐵砂掌?
choco_soup
|
油麥麥 發表於 18-11-14 17:06
...

佢地帶果d 手套會甩粉
油麥麥
|
choco_soup 發表於 18-11-14 21:06
佢地帶果d 手套會甩粉

唔係甩粉咁簡單,茶記阿姐對手套由返工戴到收工,執完檯又拎食物,去廁所又唔除手套,惹曬細菌又拎食物,將細菌散播開去!唔明點解茶記老闆會縱容D伙記咁邋遢,食環署無突擊巡查?