儲金問題

kvin
|
請問如果想儲金,大家會揀飾金定金粒?全價嘅升跌會對這兩種有大分別?大品牌定小商戶?又或者同金幣比較?
謝謝
crystal媽咪
|
kvin 發表於 18-11-14 15:50
請問如果想儲金,大家會揀飾金定金粒?全價嘅升跌會對這兩種有大分別?大品牌定小商戶?又或者同金幣比較? ...

我儲金粒,因為唔使畀手工費。 我有啲係六福,有啲係上商銀行買。 除非你真係好鍾意儲金,否則不鼓勵買, 搵地方存放,無息收,責住曬啲錢。我又要租保險箱…………
後悔中
wcpcelia    發表於 18-11-14 17:47
sjnl43
|
請問如果想儲金,大家會揀飾金定金粒?全價嘅升跌會對這兩種有大分別?大品牌定小商戶?又或者同金幣比較? ...

呢個題目早輪傾過, 金粒係銀行出入差小d 金舖差幾百蚊兩

銀行有紙金戶口, 無你簽紙賣唔出, 唔洗揾位放

但傳統知慧係實金好!
shareholder
|
金條可以去利昌買,買金磚都得,不要買飾金,因為手工費貴,現在美息美匯升緊不建議買金
katieng116
|
我係直接買龍凰鈪

普遍人會覺得買金粒不用俾手工
但老實說到第時換飾金咪又要俾。。所以我直接買飾金了
金牌阿四
|

金粒
tang0809
|
金粒唔洗比手工,飾金買啲中意的款可以閒時戴吓,我兩樣都有
借位一問,我有啲飾金係阿媽留比我,但款好老套,咁1·賣左去換錢,2·賣左去換自己中意的款,3·繼續留,邊樣好呢?(我媽媽已不在)
Jasmine-4711
|

我冇買,但有儲的朋友都用銀行户口買賣纸上黄金,唔想保管實金。

飾金要賣,手續費貴,唔建議你買來投資,金冇利息收,除非是心頭好,你自己用得着。
叮妹
|
Jasmine-4711 發表於 18-11-14 18:04
我冇買,但有儲的朋友都用銀行户口買賣纸上黄金,唔想保管實金。

飾金要賣,手續費貴,唔建議你買來投資, ...

今日想去賣兩條金手鋉,買時33OO、賣出計話得22OO我即縮沙
洋洋
|

你要知自己點解儲金先
投資、賺差價就買紙黃金,
想見到開心就金粒金條,
會戴或儲定送禮就飾金

kvin
|
洋洋 發表於 18-11-14 18:33
你要知自己點解儲金先
投資、賺差價就買紙黃金,
想見到開心就金粒金條,

其實係想每年將小朋友利是錢儲起來,放儲蓄户口好似大笨,先諗買金
Poyau
|
crystal媽咪 發表於 18-11-14 17:02
我儲金粒,因為唔使畀手工費。 我有啲係六福,有啲係上商銀行買。 除非你真係好鍾意儲金,否則不鼓勵買, ...

就快變八両金
crystal媽咪
|
Poyau 發表於 18-11-14 20:27
就快變八両金

有其他細商戶嗰啲,不過冇影相
crystal媽咪
|
叮妹 發表於 18-11-14 18:23
今日想去賣兩條金手鋉,買時33OO、賣出計話得22OO我即縮沙

金價呢幾年跌咗好多。我以前買嘅時候萬四,賣出去萬七。之後睇住佢跌到萬一、萬二
mike89
|
我有買開龍鳳鈪,儲定比囝囡結婚