親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

聖誕節一家8口去上海3天自由行,隨團有4歲小朋友,同幾位60歲長老⋯

想有一日去古鎮,請問搭地鐵去會多人同好麻煩嗎?需唔需要包車?

另外兩日未有咩諗法,唔知大家有無分享⋯感謝各位

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

去邊個古鎮?七寶地鐵可到,周莊就要坐車,有需要可上淘寶找包車
I 大蚊豬   

男爵府

amimiqu 發表於 18-11-14 16:00
聖誕節一家8口去上海3天自由行,隨團有4歲小朋友,同幾位60歲長老⋯

想有一日去古鎮,請問搭地鐵去會多人 ...

同長老就唔好迫地鐵啦,去七寶都搭的士啦。

大宅

fionlei88 發表於 18-11-14 17:18
去邊個古鎮?七寶地鐵可到,周莊就要坐車,有需要可上淘寶找包車

之前上網見有個地方叫朱家角呀,唔知值唔值得去架呢?七寶/周莊好?

先謝謝你 !

大宅

missvivi 發表於 18-11-14 18:27
同長老就唔好迫地鐵啦,去七寶都搭的士啦。

8個人要分兩架的士,係咪都係用App叫方便呢?thanks

大宅

fionlei88 發表於 18-11-14 17:18

包車睇過下,我8個都唔平呀,成1200蚊人仔 (emoji)

男爵府

amimiqu 發表於 18-11-14 18:32

你包車都要分兩架,除非包van仔。 我反而無去過七寶,周莊同朱家角各有特色,我自己鐘意朱家角多d. 如果鐘意詩情畫意,睇建築就周莊同朱家角都會鐘意。如果唔鐘意。。兩度都會覺得悶。

男爵府

amimiqu 發表於 18-11-14 18:32

https://vicky1987.pixnet.net/blog/post/411234397-%5B中國蘇州%5D-江南好風景!上海的後花園---周庄

其實上網乜都查到

wcpcelia    發表於 18-11-15 10:56

大宅

missvivi 發表於 18-11-14 18:38
你包車都要分兩架,除非包van仔。 我反而無去過七寶,周莊同朱家角各有特色,我自己鐘意朱家角多d. 如果鐘 ...

我睇van仔都幾貴,不過真係方便嘅⋯始終又有長者又有小朋友⋯一係就分兩架的士囉⋯等我再研究一下⋯我諗住一場嚟到都想去行下嘅,古色古香,好詩情畫意⋯

真係唔該晒你呀!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18916487
我喺街截的士咋,約200人仔一程
亦可考慮裝滴滴app

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-11-14 19:45
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18916487
我喺街截的士咋,約200人仔一程
亦 ...

好呀!二百蚊一程都可以接受,唔該晒你

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

amimiqu 發表於 18-11-14 18:30
之前上網見有個地方叫朱家角呀,唔知值唔值得去架呢?七寶/周莊好?

先謝謝你 !

朱家角多年前去,搭車搭到暈,我由虹橋機場附近出發,個幾鐘先到,建議你包車,八個人一架九座位坐曬,其實朱家角大七寶少少,但交通無咁方便,要睇古鎮不如去周莊
I 大蚊豬   

首頁

尾頁

跳至