夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

問題已解決,多謝諸位意見

複式洋房

VictoriaMak 發表於 18-11-14 17:23
我本身係單親媽媽,有一個六歲大嘅女
今年再婚,同老公生左個女(幾個月)
我老公都對我好,我地自己四個住 ...

你老公都知道你有個女,佢都願意接受。咁不如問吓你老公可唔可以出面同佢哋男家嗰便透露?
始終咁樣對個大囡唔好,對佢好唔公平。
如果男家心胸廣闊嘅話,你個大女都可以有爺爺嫲嫲錫
大女係無辜的

複式洋房

kplett 發表於 18-11-14 17:31
你老公都知道你有個女,佢都願意接受。咁不如問吓你老公可唔可以出面同佢哋男家嗰便透露?
始終咁樣對個大 ...

我老公嘅呀媽,家姐個啲都知嘅
係有啲遠小小嘅二叔三叔個啲輩份吾知
我亦都知佢吾會想同個啲人講
我都尊重佢嘅,始終係自己吾好
唉,我有時覺得真係好難做,有時都會諗如果就算俾佢出席,人地又會吾會睇吾起佢,會吾會收埋佢反而係對佢最好嘅保護
我真係吾識做呀

複式洋房

VictoriaMak 發表於 18-11-14 17:39
我老公嘅呀媽,家姐個啲都知嘅
係有啲遠小小嘅二叔三叔個啲輩份吾知
我亦都知佢吾會想同個啲人講

唔好驚人哋睇唔起佢!
你要讚你老公、姑奶、奶奶心胸廣闊。
其他嗰啲三姑六婆如果夠膽睇唔起你個女。就係佢哋心胸狹窄。
可能攪一個家族聚會,正正式式介紹你個大女比佢哋認識啦。
可能要解釋前因後果係比較麻煩,同埋你會有擔心。
不過生命係自己嘅,你可以話俾佢地聽,你好感激奶奶,丈夫嘅支持同埋包容
我諗佢哋都唔會講啲乜嘢負面說話

複式洋房

kplett 發表於 18-11-14 17:44
唔好驚人哋睇唔起佢!
你要讚你老公、姑奶、奶奶心胸廣闊。
其他嗰啲三姑六婆如果夠膽睇唔起你個女。就係 ...

我明白,(emoji)過我知道佢地一定吾會講俾個啲「二叔三嬸」知,因為我奶奶都幾要面,所以我先覺得成日有飲宴好煩,又要擺低俾人,我希望佢大個左吾好怪我

瑪瑙宮

你代入你个女諗下, 會接受到次次被整到尼埋唔出席好, 定係出席光明正大好呢? 我係你地个女無可否認. 問題唔係人地的目光點樣, 係作為父母的心態.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 18-11-14 17:57
你代入你个女諗下, 會接受到次次被整到尼埋唔出席好, 定係出席光明正大好呢? 我係你地个女無可否認. 問 ...

我都知自己吾好,咩都驚一餐,擔心一餐

子爵府

VictoriaMak 發表於 18-11-14 18:05
我都知自己吾好,咩都驚一餐,擔心一餐

到時你個大女憎恨你,已經太遲

複式洋房

Rilakkuma312 發表於 18-11-14 19:43
到時你個大女憎恨你,已經太遲

咁我應該點做

伯爵府

VictoriaMak 發表於 18-11-14 20:18
咁我應該點做

樓上朋友講得好岩,介紹你大女比男家親戚。
我唔係好明點解個女會被人睇唔起,佢叔嬸皇室人員? 其實人地可能都冇上過心,就算佢地真係接受唔到,都係佢地心理有問題兼心胸狹窄。如果係我,我會以後唔應酬唔接受我女既人,唔見佢地,總之家庭聚會有我就一定帶埋個女。
囡囡長期咁樣比人掉低,到佢大d佢一定會覺得自己媽咪點解會咁對自己,如果諗埋一邊,會覺得自己係媽咪既負累,反叛起上黎可大可小。
真係要正視問題。

複式洋房

華妹妹 發表於 18-11-14 20:33
樓上朋友講得好岩,介紹你大女比男家親戚。
我唔係好明點解個女會被人睇唔起,佢叔嬸皇室人員? 其實人地可 ...

我明白,好好正視問題

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

現實生活中總會有無數問題同困難,有人選擇勇敢面對,有人揀逃避,如果我無做錯,我會勇敢面對,唔駛太介意人哋睇法。
如果妳自己都介意,咁就唔好期望人哋唔會帶有色眼鏡。
與其遲早會穿煲,不如早D大方介紹自己個大女,行出咗呢一步,以後人哋指指點點都當睇唔到聽唔到了。
自己女想法緊要定其他人嘅睇法緊要?妳自己衡量了⋯

伯爵府

我覺得你太在乎同介意人地對你地看法

如果唔係 根本唔洗避忌

仲要好自豪咁講 呢個係我個女/孫女

煩惱 係自己加係都自己身上

複式洋房

馬明嫂 發表於 18-11-14 22:36
我覺得你太在乎同介意人地對你地看法

如果唔係 根本唔洗避忌

我都覺得係,尤其係啱啱生完二女個幾個月,啲諗法仲負面

子爵府

VictoriaMak 發表於 18-11-14 17:23
我本身係單親媽媽,有一個六歲大嘅女
今年再婚,同老公生左個女(幾個月)
我老公都對我好,我地自己四個住 ...

介意果個其實佢妳自己,凡事父母要以子女考慮為先,嫁前無考慮嘅咩?

別墅

回覆樓主:

現今年代,離婚、再婚不是什麼大問題之事,自己大大方方處事,帶埋大囡出席活動,對自己有堅定信念,別人不會,也又敢看輕你!
不用怕!

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

對大女非常唔公平!佢會諗點解媽媽次次出席繼父親戚飯宴就無自己份!自己係咪比人白眼, 看不起, 甚至多餘?
作為母親, 你都瞻前顧後, 畏首畏尾, 怕親友問長問短!得罪講句, 我認為你自己都接受唔到大女既存在!你老公奶奶一家都接受左你同大女, 咁其他人既睇法是否又真係咁重要??

提提你, 小朋友對呢種事好敏感, 佢唔講唔代表佢唔識!

複式洋房

soright 發表於 18-11-14 23:41
介意果個其實佢妳自己,凡事父母要以子女考慮為先,嫁前無考慮嘅咩?

結婚嘅時候都已經諗過,其實我老公對我大女都好好,真係當佢自己女咁,而且我地都係自己四個人住,無諗過結左婚之後咁多飲宴,有啲不知所措

複式洋房

y2k60000 發表於 18-11-15 00:25
對大女非常唔公平!佢會諗點解媽媽次次出席繼父親戚飯宴就無自己份!自己係咪比人白眼, 看不起, 甚至多餘? ...

我自己本身都係再婚家庭長大,就係因為細個嘅時候有啲不愉快嘅經歷,怕自己個女都俾人睇吾起,所以想保護佢,想佢簡單咁成長,可能我應該諗開啲,吾好將以前嘅事投放係佢身上

複式洋房

2RRMUM 發表於 18-11-14 23:44
現今年代,離婚、再婚不是什麼大問題之事,自己大大方方處事,帶埋大囡出席活動,對自己有堅定信念,別人不 ...

我知道,我一定會努力

首頁

尾頁

跳至