夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

你自己都知咁做有問題就唔好逃避啦!解決既方法得一個姐,就係光明正大咁介紹俾d親戚知
其實果d唔多見既親戚,使乜在意佢地點睇呢,自己既女兒先最緊要!

大宅

回覆樓主:

首先為你打打氣, 加油樓主, 你要正視問題,才是最好的保護方式, 囡囡只得6 yrs , 慢慢長路,到囡囡感覺忽略時。 後悔已太遲了, 小朋友心靈好脆弱的, 你又沒有做錯事, 只是多了一段路過的婚姻,所以要勇敢啲。

認同樓上JM所言, 果啲三姑六婆, 一年見幾次,要講由佢, 如果直接問你,亦可氣直理狀大方承認,問心無愧

複式洋房

粉紅虎 發表於 18-11-15 01:36
首先為你打打氣, 加油樓主, 你要正視問題,才是最好的保護方式, 囡囡只得6 yrs , 慢慢長路,到囡囡感覺 ...

多謝支持,我會衝破心理障礙,解決問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

VictoriaMak 發表於 18-11-14 17:23
我本身係單親媽媽,有一個六歲大嘅女
今年再婚,同老公生左個女(幾個月)
我老公都對我好,我地自己四個住 ...

同老公傾吓,佢有乜嘢想法。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

VictoriaMak 發表於 18-11-14 20:18
咁我應該點做

光明正大公開大女

男爵府

佢都六歲,建議你同佢傾下,問下人意見,始終要面對別人異樣眼光。
我父親早逝,母親再嫁,年輕幼時隨著母親出席繼父親戚聚會,每次都會聽到「呢個就係果個便宜女/哎呀女」,令我幼年極度自卑,繼父、母親、繼兄弟姊妹一起住,全部都係面子情,當面背後兩回事,唔好自欺欺人當自己親生女,當事人感受最深,雖然大家有既我都有,但一定無咁多愛/關心,我20歲就搬走左自己一個人住,現在己是一子之母,當年既事從未忘記,只係睇開左,同母親繼父一家維持面子情罷了。
小朋友好敏感,多點關心佢吧,有幾多個可以當係親生?講就易,小朋友仲細,何苦要佢承受別人眼光?

大宅

VictoriaMak 發表於 18-11-14 17:23

我覺得妳都好唔成熟, 不適宜再婚.

男爵府

見d人回覆講就容易,永遠忘記唔到果種好似被人剝曬衫,被人圍觀指指點點無地自容既感覺!
小朋友無辜

瑪瑙宮

VictoriaMak 發表於 18-11-15 00:47
我自己本身都係再婚家庭長大,就係因為細個嘅時候有啲不愉快嘅經歷,怕自己個女都俾人睇吾起,所以想保護 ...

你克服自己的心魔喇, 有人睇唔起你/你个女, 咪唔好見佢地, 佢地係無關痛養的人, 你个女係寶貝.

別墅

其實你真係諗心多左
我老公有個表哥結婚,佢老婆都係再婚
亦都有個好大既仔,我地新年去,佢個仔都有逗利是,而我地局外人都無係個女人背後話佢呀!
所以唔好諗埋一邊!再加上呢d係你家事
唔需要理其他人,最緊要係你老公錫你同2個小朋友,唔好活係人地個咀到,加油

翡翠宮

回覆樓主:

day 1 已經吾應該隱瞞,離哂譜

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一定有親朋戚友多口,
但最重要係你一家點做,
你地尊重和錫個女,
個女感受到,
其他人講乜都無大礙,
但你似乎覺得佢係汚點⋯⋯
你話奶奶丶姑奶知道個女存在,
但平時有來往嗎?佢地尊重佢嗎?
你應該帶佢習慣見老公一家人,
再見其他親友。
相信你收埋個女除左係保護佢,
亦係保護自己的婚姻,
人係自私,但嗰個係你女,
為左個男人就傷害自己個女,
你唔怕佢憎你一世?

瑪瑙宮

mini1204 發表於 18-11-15 11:01
day 1 已經吾應該隱瞞,離哂譜

我都想講, 即係婚宴行禮都唔比个女出席!!! 全部相都無佢!!!

台灣果个餓死子女, 我真係想砌佢, 我只狗日日都食飽瞓飽冬暖夏涼, 真係人不如狗.

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 18-11-15 11:14
我都想講, 即係婚宴行禮都唔比个女出席!!! 全部相都無佢!!!

台灣果个餓死子女, 我真係想砌佢, 我只狗日 ...

個女自己疴出黎,單親都算無人想
母兼父職大家過得人拜得神算數

佢仲要隱瞞自己既存在妖,我吾覺得你係保護我,我只係覺得你當我係恥辱吾見得人。

趁佢仲細,要馬上糾正此事!!心結只會愈累積愈大愈無得解。

瑪瑙宮

mini1204 發表於 18-11-15 11:22
個女自己疴出黎,單親都算無人想
母兼父職大家過得人拜得神算數

唔糾正咪唔糾正, 虧欠佢的有一日遲早要還比佢, 到時唔好怨佢唔理屋企唔理父母.

我媽對我如珠如寶, 我唔會丟底佢的. 我對个仔都如珠如寶架, 佢會唔會丟底我我唔知, 但我問心無愧起碼.

伯爵府

你老公同99都知道你有個女,咁你老公可以講嘅,好似無當你女係一家人

男爵府

回覆樓主:

其實你可以試下水溫先。首先公開自已有大女既事實 (fb share 相片, 家族 whatsapp "唔小心" send左一家四口張相出來, 改所有大頭相做一家四口)

目的係試下大家反應, 同埋等大家習慣你有兩個女既事實。同比定心理準備佢地。

如果貿貿然帶個大女去飲宴, 結果大家問長問短指指點點可能對個大女打擊仲大。

大宅

Hi,我都系單親再婚,仔仔十一歲啦,但由一開始拍拖我都毫無隱瞞,包括老公家人,一直以來所有家族聚歺奶奶都會叫帶上仔仔,而且好接受我仔,當然我嘅婚禮都一樣,包括大家庭合照。我再婚原則系,接受我就必須接受我有個仔嘅事實,有時仔仔因為學業我冇辦法次次出席聚會,佢哋亦都體諒,嘗試去溝通下,小朋友的心裡健康好緊要,作為媽媽也會有壓力感

子爵府

回覆樓主:

身為呀媽竟然連自己個女都保護唔到? 咁係咪第日繼父要攪個女都比佢攪? 有冇攪錯, 如果男家有人唔接受我個女我寧願唔番頭嫁

男爵府

回覆樓主

你好自私,你根本怕人點睇自己就真,6歲了,不只一次,佢係知乜事的

首頁

尾頁

跳至