夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ricky0223 發表於 18-11-15 09:02
佢都六歲,建議你同佢傾下,問下人意見,始終要面對別人異樣眼光。
我父親早逝,母親再嫁,年輕幼時隨著母 ...

我細個都有類似呢啲經驗,所以我依家好怕佢會承受呢啲眼光,日後我寧願陪佢一齊吾出席好過,但有時真係好難做,不過我會盡量就佢,因為我覺得始終係自己欠左佢

複式洋房

ricky0223 發表於 18-11-15 09:11
見d人回覆講就容易,永遠忘記唔到果種好似被人剝曬衫,被人圍觀指指點點無地自容既感覺!
小朋友無辜 ...

我都認同,因為當時人先知個困難處

複式洋房

fishfish121 發表於 18-11-15 21:09
身為呀媽竟然連自己個女都保護唔到? 咁係咪第日繼父要攪個女都比佢攪? 有冇攪錯, 如果男家有人唔接受我個女 ...

佢地無話吾接受我個女,有時我奶奶仲主動話幫我接放學,只係有啲好遠房嘅親戚吾知道點樣突然講俾佢地知,無理由每個打電話去講俾佢地知,佢地嘅意思係還掂個啲人一年都吾會見得一次,費事主動講咁嘅意思

大宅

係人都鍾意光明正大,點解要收埋個女,你要好好處理呢個問題,由其是你有細女,個大女會點諗,點解妹妹可以去,我唔去得,有無當我一家人?

子爵府

VictoriaMak 發表於 18-11-16 00:15
佢地無話吾接受我個女,有時我奶奶仲主動話幫我接放學,只係有啲好遠房嘅親戚吾知道點樣突然講俾佢地知, ...

咁同唔接受有乜分別? 要個女成世收收埋埋, 仲慘過做2奶, 如果佢地唔比帶去冇問題, 但做呀媽既就應該一定要留底陪個女, 竟然唔止一次就咁掉低佢, 如果係咁你不如比大女跟返親生老豆, 你繼續享受你個新家庭樂算啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實代入你女角色,若你係佢,會點唸?

點解要偷摸,不能見光咁?你總不能收埋佢一世架,到遲下細女再大d,又會點睇件事呢?

你作為媽媽,係咪應該要勇敢d,帶個女站出嚟呢?你只顧及其他人,卻無為自己親骨肉唸下

複式洋房

我覺得有啲jm諗得太激進
其實我都係再婚家庭長大,細個我呀媽都有帶我去繼父屋企個啲聚會,我去過兩三次之後直頭要求我呀媽吾好帶我去,因為我覺得啲長輩好煩,又吾好玩,成日去都係坐係到on99,有好多時都係呀婆呀公帶我去玩,久而久之我繼細佬仲缺席埋一份,同我地去玩(大概11/12歲)
所以我覺得樓主你應該關心多啲你大女嘅需要,其實你可以直接問佢,六七歲嘅小朋友已經好有主見架啦,你自己多啲同佢溝通,佢最需要要嘅係你嘅關心,同埋多啲你地自己一家四口嘅活動,相信佢會仲開心
同埋我相信所有嘅人都吾係一生出黎就係100分嘅父母,有好多嘢都需要不斷學習,進步,努力!

瑪瑙宮

VictoriaMak 發表於 18-11-16 00:15
佢地無話吾接受我個女,有時我奶奶仲主動話幫我接放學,只係有啲好遠房嘅親戚吾知道點樣突然講俾佢地知, ...

而家好似未見到問題, 遲早男家有嫁娶, 你又帶唔帶大女出席呢? 再遲下有喪事, 造輓你寫唔寫埋个女个名呢? 到你女結婚喇, 都要寫帖請親朋戚友架喇.

唔理之前係點, 開始每次男家聚都帶埋大女一齊, 四十指緊扣. 唔使再講你以前, 你以前還你以前, 而家還而家.

男爵府

明白,認同遠房親戚不用講,你們有自己生活,開心便可。

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-11-16 12:42
而家好似未見到問題, 遲早男家有嫁娶, 你又帶唔帶大女出席呢? 再遲下有喪事, 造輓你寫唔寫埋个女个名呢? ...

點解成曰要諗這些男家聚會,大不了可以不去。實實在在一家人嘅生活才是最緊要,何必自製煩惱,講了出來大女也未必會開心,反而可能俾人冷言冷語更加自卑。

男爵府

回覆樓主

我自己也是單親家庭長大,我不會參與男家親戚的聚會,不用social , 在家不知幾free,我覺得完全冇問題。我覺得生活是自己的,不需要別人去批評,自己有冇做錯事,點解一定要自製這種煩惱

男爵府

回覆樓主

我對於再婚沒什麼感覺,反而覺得小朋友才是第一位

首頁

尾頁

跳至