唉 屋企有鹽蛇(壁虎),點搞

MSAA
|
Poyau 發表於 18-11-14 20:52
可能一條唔夠 希望佢快啲成家立室

成家立室 我好驚炎蛇架!
vivian0919
|
kennyabcd2011 發表於 18-11-14 17:48
之前聽老人家講話鹽蛇系益蟲,又有人話kill鹽蛇唔老禮
點搞,好大條,間唔中,2-3個月出現1次,好驚
...

我都好憎,間唔中又出現,最慘就係呢兩日我隻貓半夜又定左型望實佢
tang0809
|
我家有一家大小壁虎,我不犯佢,佢不犯我,大家相安無事,佢地會驚人的
Poyau
|
MSAA 發表於 18-11-14 20:57
成家立室 我好驚炎蛇架!

兩害取其輕 睇吓怕四腳蛇定小強多啲
baby彤
|
我們有上山抓鹽蛇蛋返屋企,孵出六條,但是幾日就死左,所以甴曱依舊多
RelaxHippo
|
meinatmn 發表於 18-11-14 20:12
我屋企有一家大細,我哋成日叫佢哋做agnes B
我叫佢哋做麗莎, 大麗莎同麗莎BB

不過, 唔好亂讚佢哋, 我上個月試過開口讚有佢哋今年未見過阿強, 結果話口未完居然見到有一隻大強出現, 好明顯佢哋失職
Jumboshrimp
|
kennyabcd2011 發表於 18-11-14 18:23
邊有可能,好明顯鹽蛇size大d

以前嚟過我屋企嘅鹽蛇,全部都係手指咁長?嗰啲其實係咪BB ?咁成人鹽蛇咪好大隻?

同埋佢哋好瘦喎。點食得落曱甴?
carmen1904
|
Poyau 發表於 18-11-14 17:55
四脚蛇係小強剋星

我都係因為老公呢句說話,放咗我家嗰條幾次生路
Jumboshrimp
|
嘩原來可以咁大! 18 cm
咁我真係有少少驚
屋企嗰啲應該全部都係BB

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Poyau
|
carmen1904 發表於 18-11-15 00:32
我都係因為老公呢句說話,放咗我家嗰條幾次生路

真係幫到手 嚟咗一排之後 小強絶跡
tutik
|
我最怕佢哋行來行去,樣好核凸。
Poyau
|
Jumboshrimp 發表於 18-11-15 00:35
嘩原來可以咁大! 18 cm
咁我真係有少少驚
屋企嗰啲應該全部都係BB

未見過咁長 屋企嗰啲大嘅都係幾吋
小驚
|
我養貓之後,每兩個月就會見到一條鹽蛇死屍
Poyau
|
小驚 發表於 18-11-15 00:45
我養貓之後,每兩個月就會見到一條鹽蛇死屍

見13樓 考慮叫貓貓高枱貴手留條生路
Tiffany2
|
我屋企都有大有細,仲成日係我面前出現,我超驚佢哋,係隱蔽牆身見到有佢哋啲屎。有一次大執屋,見到有幾隻蛋。
加油小姐
|
雖然佢係益蟲,但我都超驚佢,寧願用殺蟲劑殺小強
小驚
|
Poyau 發表於 18-11-15 00:47
見13樓 考慮叫貓貓高枱貴手留條生路

貓貓咁有個性,好難叫得郁佢
佢每次都狩獵好耐先行動
cassie0025
|
我屋企都有隻長期住客agnes b, 成日夜晚去痾尿一開燈俾佢嚇親, 但見佢都好過見到強哥, agnes b 見到我地會自動閃埋一邊, 強哥會衝住我走埋黎.....
andyman
|
stephanieching 發表於 18-11-14 18:05
四腳蛇(emoji)好東西來的,我家有條細,我想有成家添

我屋企有一族.
XYZABC
|
YuiYeeMa 發表於 18-11-14 18:17
我家見過有條小的出現後,小小強不再見到

Me too