兩個月大既BB有冇需要有規律既時間?

diefatmanpig
|
BB而家兩個月大,如題,例如每天大概幾點沖涼,幾點訓覺,幾點落街行下,先可以令佢夜晚訓覺,日頭起身玩多d?
Lion731731
|
diefatmanpig 發表於 18-11-14 18:03
BB而家兩個月大,如題,例如每天大概幾點沖涼,幾點訓覺,幾點落街行下,先可以令佢夜晚訓覺,日頭起身玩多 ...

我沒有太特別
通常11點至2澡涼
訓覺沒有 通常食飽就訓
irismomopig
|
diefatmanpig 發表於 18-11-14 18:03
BB而家兩個月大,如題,例如每天大概幾點沖涼,幾點訓覺,幾點落街行下,先可以令佢夜晚訓覺,日頭起身玩多 ...

無特別設時間咖,因為bb每次瞓幾耐都唔定,但我就習慣阿b最後一餐奶之前先沖涼,日頭坚持吃玩瞓模式,玩一陣好快就眼瞓
cookingbaby
|
我個陣無嘅,都係跟翻BB,無得特別咁規劃過。
veshmoon
|
其實一個月大飲奶方面應該已經好穩定可以2.5 - 3小時?
BB出世大約3星期我就會實行時間表,重點係頭先都有媽媽講嘅食玩瞓cycle,第二樣係確定每日第一餐奶嘅時間,可以有半小時走棧。每日定左第一餐時間,例如7點,咁之後全日就會好定時食奶,7、10、13、16、18、21,食玩瞓cycle做得好嘅話,大約8星期大就會戒夜奶(夜奶意思係23、00點之後嗰餐,可能係02、03點),12個星期左右就可以戒左11點左右嗰餐,BB可以瞓到2朝7點先起身食奶 (當然唔係餓佢,見佢真係肚餓就要餵奶) 。而其他沖涼呀、落街呀,就係按佢食奶時間再定,係flexible嘅,重點係大人有自己預算做自己嘢。

我2個仔都係咁湊,因為工人湊更加需要時間表。分享下我2個仔都係4個半星期戒夜奶,變成最夜一餐係22:30;到之後3個月大期間,就可以慢慢將最後一餐時間推前,3、4個月大時,見佢哋21點幾嗰餐都唔係好飲(可能經常飲50ml又瞓著,持續有1-2星期),即係佢地已經ready戒埋呢餐喇。

而家細仔5個月大,上個月開始已經由19:30 - 20:00瞓到第二朝7點,日抖cycle都會小睡大約4-5小時。好多人話點解你2個仔可以瞓咁耐,我會答話係時間表,要幫佢哋身體建立一個好嘅生理時鐘,咁BB嘅大腦同身體先可以好好休息。

GCHK
|
我果時都係跟BB嘅時間,冇特別規律
haha748494
|
沖涼都系下午,天氣暖D。朝早飲完奶就會帶BB落街行下。
kikomak
|
veshmoon 發表於 18-11-15 17:52
BB出世大約3星期我就會實行時間表,重點係頭先都有 ...

依家你個仔一共飲幾餐奶同飲幾多ml
PhoebeKw
|

有規律係好事呀⋯⋯每日晏晝帶佢出去行下吸收下陽光⋯夜晚訓覺前沖涼聽音樂按摩飲奶訓覺,佢慣咗就會知個個時間要訓覺
Lion731731
|

會唔會飲少左奶?
sfcbb
|

咁你係3個鐘食一次? 每日食5餐?我都想幫我仔推前最後嗰餐,但又怕咁樣佢會食少左奶。宜家係4個鐘一次,最尾嗰餐係0000-0030,跟住就0700。

veshmoon
|
kikomak 發表於 18-11-15 23:13
依家你個仔一共飲幾餐奶同飲幾多ml

食4餐,4個鐘一次,一餐180-200ml,另加50ml固體
veshmoon
|
sfcbb 發表於 18-11-16 06:01

咁你係3個鐘食一次? 每日食5餐?我都想幫我仔推前最後嗰餐 ...

4餐,7:30、11:30、15:30、19:30, 我放工返到屋低餵19:30,佢20:00前就會扭眼瞓。
veshmoon
|
Lion731731 發表於 18-11-16 00:42
會唔會飲少左奶?

我唔戒意因為戒咗夜奶而飲少咗總奶量,bb日抖會自己調節。佢有胃口就食,厭奶時食80ml就唔食,可以早啲加固。
RubyYu07
|
出左月之後基本上要形成規律作息啦
我要做媽媽
|
兩個月我覺得有必要亞,因為如果佢日頭訓得太多既話,晚頭唔訓大人會好辛苦
sfcbb
|
veshmoon 發表於 18-11-20 18:46
4餐,7:30、11:30、15:30、19:30, 我放工返到屋低餵19:30,佢20:00前就會扭眼瞓。
...

咁你一日總共飲幾多奶?