自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1363374/

早前facebook廣傳一個女兒為母親尋找昔日情人的帖文,訴說一段60年代在尖沙嘴「麗琪餅店」萌芽,最終卻無法開花結果的愛情故事,感動了不少網民。結果在網絡威力下,短短6日已成功尋回這段失散50年的感情。母親已和昔日情人相約飲茶共聚,分享彼此的生活,更表示會努力繼續保持聯絡。網民得悉喜訊後都紛紛留言恭喜,認為是「完美的結局」。

大宅

回覆樓主:

英國華僑Selina Wong於上周二(6日)在facebook發帖,為母親Nancy Wong(原名Lance Tam)尋找失聯已久的愛人。1968年,20歲的Nancy在尖沙嘴加拿芬道「麗琪餅店」工作。當時,Danny不但每天會到餅店光顧,為見Nancy一面,更每天騎着電單車,載Nancy回上水的家。可惜6個月後,Nancy要移民英國,二人離別之前,Danny送上一幀照片,更用英文寫上「I love you forever, and I' ll never change my mind, never!」盡數綿綿愛意。

大宅

回覆樓主:

兩人此一話別,從此分隔千里。50年過去,Nancy組織了自己的家庭,但仍無法忘懷那個率直的男孩,希望知道對方近況。結果不到一星期,Selina前日(11日)在原帖留言回應,指Danny朋友的朋友從fb得知尋人消息後,已告知Danny並已聯絡上,「我和媽媽都難以置信,全靠fb的力量。」

Selina說,媽媽和Danny已相約共聚,她更上載了兩人飲茶踫杯的照片,並大談了他們這些年來的生活故事,「真的很美好!他們會嘗試繼續保持聯絡。」Selina亦表示,媽媽除了尋回Danny外,透過尋人帖文,更收到一位失去聯絡24年的表親戚再次聯絡,直言感到神奇。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主out左 上星期大家已知

wcpcelia    發表於 18-11-15 16:42

大宅

回覆樓主:

有無人同我一樣,主要只係留意到佢地兩個對手都仲好滑?

如果我70歲時都有咁好皮膚就好了

子爵府

大宅

mike89 發表於 18-11-14 19:56

噢,我仲以為我第一時間發現Tim

珍珠宮

海仔媽 發表於 18-11-14 19:57

如果我70歲時都有咁好皮膚就 ...

完全睇唔出係70歲既手

寶石宮

2023年兔年勳章

對手唔似70歲

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

美事一椿

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

海仔媽 發表於 18-11-14 20:05
噢,我仲以為我第一時間發現Tim

唔係你講我都未知

珊瑚宮

回覆樓主:

你唔係我對手

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實我想知個男有冇好痴情咁等個女

侯爵府

醒目開學勳章

想起「初戀無限次」

珍珠宮

減齡達人勳章

係咪報紙的「設計圖片」咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mike89 發表於 18-11-14 19:56

但系我多謝樓主講,否則我仍然out緊

男爵府

回覆樓主

有冇link

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

多謝樓主分享。如果唔係,我都唔知

大宅

好媽媽勳章

個男仔年輕時幾靚仔

珍珠宮

野原美冴 發表於 18-11-15 06:33
係咪報紙的「設計圖片」咋

係囉,啲食物都唔似老人家食嘅。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至