自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

connieQqe 發表於 18-11-15 10:15
我唔係岩岩畢業岩岩出黎做野

其實您已經出來做嘢,有穩定事業,男家感覺又環境不錯,對您好好

我完全明白您,唔明點解阿媽仲擔心d咩? 點解唔係支持您,仲要喊,唔開心?

米已成炊,安心養胎

伯爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 22:21
我有同父異母嘅家姐同阿哥⋯

你媽媽是第二任?媽媽與爸爸好似也是相差11年,和你差不多。。。可能佢有啲體會,希望你行一條好啲嘅路。btw,此刻不要擔心難過,決定了的事情總要繼續,體諒她的心情,給她多些時間接受,總有一天也會接受事情。

大宅

太年輕了!父母擔心!怕人講閒話!我妹就係咁!比人話買一送一!我妹4個月時擺!比D老親戚串(准備定滿月酒禮啦)!

伯爵府

好媽媽勳章

其實又唔使甘負面睇呢件事既.
如果好似樓主講,男女都穩定打算結婚,
22歲生小朋友都唔一定係壞事,
我有親戚朋友都係20歲出頭結婚生仔,
早年"捱"大D小朋友,依家先40幾歲,
仔女都20幾,可以享受人生.
50幾歲已經抱孫...可以享受天倫之樂.

所以呢,大家唔好俾負面婚姻影響,
諗到樓主老公一定係始亂終棄!

至於阿媽暫時唔接受,可以俾D時間佢消化,
用事實證明你係可以的....日子耐左,自然OK.

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

或者試下同媽媽坐低傾下, 先講下你嘅心情感受慼覺, 再嘗試同佢傾佢嘅睇法, 睇下佢係覺得係邊方面嘅問題再一齊去解決. 始終結婚生子係人生大事, 雖然你同未婚夫感情穩定亦一直有結婚打算, 但對一個母親突然要消化呢個打孖黎嘅訊息都真係要D時間. 同埋你同未婚夫都要同一條心, 媽媽見到你地嘅堅定, 應該會慢慢釋懷.

至於結婚擺酒, 其實都唔一定要用好長時間籌備, 當年我1月決定結婚, 3月尾完婚, 當中整結婚過程要做嘅包括影婚紗相, 過大禮, 擺酒等等都係決定結婚後先搞, 仲要夾住農曆年中間有成2個禮拜咩都進行唔到, 最後一樣都係順順利利完成. 如果真係因為媽媽介意未結婚先生仔, 不如真係試下搵唔搵到場地先啦, 未必搵唔到呀. 咁樣可能實在D媽媽會易D接受.

伯爵府

KarenC 發表於 18-11-15 10:39
記住唔好同屋企人反面,娘家永遠係妳最強嘅後盾

我成日同我D女講,屋企永遠留床位的,是一個後盾同避風塘。

水晶宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:23
因為果邊實在離醫院太遠,救護車又難到達。先有此打算

吓?生仔要坐救護車?

講真都打算會結婚,就結婚後先生啦,你年紀又唔係大

未結婚就生,就一定比人背後講閒話,以為男方因為小朋友先娶你,你父母有微言都正常

象牙宮

回覆樓主:

咁咪靠自己囉!個個人諗法唔同,亦唔係個個鍾意幫手!當年我媽都講明唔湊,好彩知佢唔識湊從來無諗住搵佢幫手!親戚最近都有第3個b,佢阿媽可能開始覺得應付唔黎,知個女有左都唔開心,仲話唔會幫手

水晶宮

sinohk33 發表於 18-11-14 21:31
你講到個男人咁好環境,就搬出去請陪月,唔好辛苦你阿媽啦,仲要比隔里屋請請點點。
...

係啦
一般香港普通打工仔,未必有車有樓,生後都會請陪月

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

麵包超人^o^ 發表於 18-11-15 09:51
你講到你未婚夫有車有樓咁好環境
自己請陪月啦!唔好麻煩呀媽
個女22歲未結婚就大肚仲要返娘家坐月

對呀!
樓主選擇年輕未婚壞孕,阿媽眼裏可能心痛樓主唔成熟,未婚夫嘅自私要以大肚縛住個未見過世面嘅女仔,又唔係直接比個名份個女仔,阿媽見識多,一定更心痛個女
(樓主問吓你阿爸同阿哥,男人愛一個人係會比個名份佢)
依家仲要阿媽幫你坐月,最幣係樓主同未婚夫計畫好曬先通和阿媽,要阿媽犧牲佢嘅人生,真係情何以堪

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

一時三刻未接受到,比d時間佢消化下,你媽咪都係怕你行錯路,擔心你

自己保重身體,到bb出世時,見到個孫,就嬲唔落

水晶宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:44
三年,未發生之前佢一直都無任何問題發表,我地都無任何野比佢覺得我地唔穩定
...

咁就註冊先

依家即時註冊?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

connieQqe 發表於 18-11-14 21:16
佢地本身對我未婚夫無咩野架。都覺得我未婚夫好好。係呢件事之後,阿媽明顯有唔同
...

生完後又唔同做法,又擺酒定擺滿月

我姑仔就擺百日算了,影100日BB家庭相

複式洋房

ash_yehyeh 發表於 18-11-15 11:41
咁就註冊先

依家即時註冊?

星期六註

大宅

回覆樓主:

我都唔想我女22歲就嫁人, 25後會易接受啲,但依家有左就迫住接受啦,你俾啲時間媽咪

男爵府

connieQqe 發表於 18-11-15 11:43
星期六註

點都好。恭喜你們先

男爵府

我都係人媽媽,
如果有日我個女發生相同CASE,
我諗我都會咁擔心, 始終自己寶貝女突然要結婚生B,
係需要少少時間接受,
唔洗太擔心, 呢D係愛的表現, 你地做好自己嗰PART令媽媽安心就一切會慢慢好

公爵府

2018復活節勳章

connieQqe 發表於 18-11-14 22:38
Book酒樓都唔夠時間吧

點會唔夠時間,我見朋友本來已準備結婚,突然有左,佢好快喺1個月後喺酒樓擺左2-3圍請親戚食飯,當晚直接搵埋律師簽紙證婚

大宅

lunglungbb 發表於 18-11-15 10:41
我都睇到眼濕濕
我有仔有女
唔好怪我坦白

簽左紙車同樓仍然係人地,婚前資產⋯⋯做人阿媽係擔心多d諗得多d⋯⋯

複式洋房

Yuki_Yeung 發表於 18-11-15 11:50
點會唔夠時間,我見朋友本來已準備結婚,突然有左,佢好快喺1個月後喺酒樓擺左2-3圍請親戚食飯,當晚直接 ...

呢個係我地最終決定,先註冊先結婚擺位再生

capricornbb    發表於 18-11-15 12:53

首頁

尾頁

跳至