自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔好諗咁多,第時結咗婚BB出世,你媽見到BB咁可愛,就唔會記得今日嘅唔開心

複式洋房

SandyWu 發表於 18-11-14 21:24
22歲確係年輕,但已决定生個bb,其他人和事唔太重要

雖然bb唔係計劃內,但始終係我地嘅寶貝。我地都唔會想唔要佢

侯爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 21:13
一時三刻又搞唔到咁多野,唔係話一搵就搵到酒樓去擺。加上我未婚夫又唔想我咁粗勞,先決定生左再擺
...

生左再擺酒?
You are too young too naive
以下中文諺語了解一下
蘇州過後無艇搭
過左海就係神仙
過橋抽板

jpwy    發表於 18-11-15 09:26

複式洋房

stkyo 發表於 18-11-14 21:26
唔好諗咁多,第時結咗婚BB出世,你媽見到BB咁可愛,就唔會記得今日嘅唔開心
...

但我日日對住佢咁樣,我驚有產前抑鬱

水晶宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:06
今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

可能你媽覺得你地應該擺酒結婚先。

可能你媽傳統,無名無份(即使已註冊)就同男人生仔, 無保障, 唔想你蝕底。
天空之城, 快樂之地

子爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 21:23
因為果邊實在離醫院太遠,救護車又難到達。先有此打算

你講到個男人咁好環境,就搬出去請陪月,唔好辛苦你阿媽啦,仲要比隔里屋請請點點。

男爵府

我囡係廿歲,如果過2年佢同我講有左要結婚,老實說我都好難接受!始終覺得佢仲細, 所以我感受到你媽咪的不安和顧慮,多考慮媽咪的立場!遲下你媽咪一定開心返同你迎接bb嘅來臨!

珍珠宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:06
今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

妳媽媽思想傳統,所以在心裡非常心痛妳
妳不要和她置氣,也不需解釋什麼,由她好好的抒壓一下。
日後妳生活得好,妳的幸福,會令她安慰的
祝妳生活美滿

子爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 21:13
一時三刻又搞唔到咁多野,唔係話一搵就搵到酒樓去擺。加上我未婚夫又唔想我咁粗勞,先決定生左再擺
...

你生完都未必有時間搞得好因為要照顧bb。

而且生左先搞,出門果d位尷尬左少少。

不過宜家好多人都係等生完之後同bb一齊搞埋百日宴。

複式洋房

happylife1210 發表於 18-11-14 21:31
我囡係廿歲,如果過2年佢同我講有左要結婚,老實說我都好難接受!始終覺得佢仲細, 所以我感受到你媽咪的不安 ...

明白,謝謝

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

connieQqe 發表於 18-11-14 21:30
但我日日對住佢咁樣,我驚有產前抑鬱

唯有同你爸爸傾下,叫佢開解下你媽咪

佢要咁樣你真係無辦法,盡量避開佢先,距離產生美

複式洋房

HoshiSora 發表於 18-11-14 21:33
妳媽媽思想傳統,所以在心裡非常心痛妳。
妳不要和她置氣,也不需解釋什麼,由她好好的抒壓一下。
...

所以我都無諗過要同佢置氣,只能比佢冷靜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾我係呀媽都唔中意
22歲就做人呀媽,仲要未結婚
生左後大把野嘈,到時人地或你地改變主意唔結,你就變做單親媽媽
仲要無工作經驗,唔知做得d乜

複式洋房

mocha20150323 發表於 18-11-14 21:34
你生完都未必有時間搞得好因為要照顧bb。

而且生左先搞,出門果d位尷尬左少少。

搞百日宴都係我地考量嘅方案,一齊搞

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯友可能係絕對傳統嘅女人, 俾D時間佢消化下先! 如果阿爸接受嘅, 叫阿爸勸下佢!!!

大宅

㸃都要簽紙先和兩邊家長食個飯。
其他擺酒什麼可以生完再做。
我也有囡,如果我囡紙也不先簽就幫人生仔,我受不了。
太沒保障了!
就算男人幾好,你又工作好,但要立一頭家還是把基本先做吧!

珍珠宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:36
所以我都無諗過要同佢置氣,只能比佢冷靜

妳乖
但妳都不需要太擔憂
妳都做媽媽了,妳要保持心境開朗,才可以照顧家庭,照顧可愛寶寶!
妳的媽媽,過些日子就會好的!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

拍左拖幾耐?可能媽媽擔心你地未穩定?咁快有bb

伯爵府

畀面勳章

先註冊再2家人食餐飯。。。做左呢個儀式先lA

複式洋房

Karening 發表於 18-11-14 21:38
㸃都要簽紙先和兩邊家長食個飯。
其他擺酒什麼可以生完再做。
我也有囡,如果我囡紙也不先簽就幫人生仔,我 ...

簽紙註冊已經安排左,兩邊家長食飯都安排緊

首頁
12345...16

尾頁

跳至