自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

複式洋房

HoshiSora 發表於 18-11-14 21:56
剛有孕,心情多少會受荷爾蒙的轉變而有所影響。
凡事往寬處去想:fortun ...

知道,明白

伯爵府

你媽媽同我媽媽一樣係好傳統既人,我21歲生b同結婚,我媽只可接受!既然你有信心,你就繼續行你自己認為岩既路,不過我係過來人,我後悔結婚但無後悔過生小朋友!

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 18-11-14 22:01
當你做咗人媽咪
你就會明白媽咪心態,驚個女比人呃、呃個女嫁錯郎、驚個男人照顧唔到你..........
除咗受傳 ...

我明白佢嘅擔憂
幸好男家屋企人對我好好

希望佢睇得開睇得出未婚夫對我嘅好

公爵府

牛年勳章

connieQqe 發表於 18-11-14 21:06
今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

媽媽未接受到呀!吾捨得妳,什至覺得個男人,額左自己個囡,她吾想責自己個囡,所以將所有责任,卸哂去男方處,妳耍明白,媽媽對妳如珠如宝,諗住妳讀完書,就開心享受工作,旅行,拍拖,一步一步咁幸福咁,level 1,2,3,4,5 咁行,但好失望,在她看中,行到level 2, 就耍嫁了,她鄧妳吾甘心,肉痛妳,

所以,樓主妳吾好覺得什麼呀!妳先平心咁同媽媽講,媽媽,我爱這個男人,係會打算一定嫁俾佢,才和他親熱,媽咪。情到濃時,我希望妳體諒我的心,亦希望你吾好吾開心,可能我咁快耍嫁,妳吾捨得我,我明白的,多謝妳媽媽,我知妳爱锡我,我係咪令妳失望呀!希望妳體諒我們,接受阿xx, 他對我好好,妳放心媽咪

複式洋房

carrie_1102 發表於 18-11-14 22:02
你媽媽同我媽媽一樣係好傳統既人,我21歲生b同結婚,我媽只可接受!既然你有信心,你就繼續行你自己認為岩 ...

多謝

水晶宮

oceandeepsea 發表於 18-11-14 21:15
拍緊拖既時候,有無出聲反對,未拍拖前,關係好唔好?

似乎係唔中意未來女婿

子爵府

cloudwingwing 發表於 18-11-14 21:52
有一句說話是永恆: 你做左人呀媽就會明。

對!
都唔係話咩傳統定開通嘅問題
是肉赤個女
你第日就會明阿媽點解會喊左出來

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

做左阿媽就會明白妳媽媽的心情,佢擔心你地認識唔耐,驚妳嫁得唔好,同埋妳咁後生,仲未享受夠就要做媽媽,擔心妳,俾時間佢消化,始終兩母女

水晶宮

alicemic 發表於 18-11-14 21:44
拍拖同結婚係2回事, 21歲先開始啱啱長大成人,無咩人生經驗就大肚趕結婚, 相信無邊個父母會鍾意, 如果你 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搵爸爸出面問一問媽媽其實咩事唔開心

係擔心你俾人話奉子成婚? 驚到時擺酒既話俾D三姑六婆講?

攪清楚佢咩事唔開心, 先再睇下點處理
天朗氣清

複式洋房

CMMANDY 發表於 18-11-14 22:05
媽媽未接受到呀!吾捨得妳,什至覺得個男人,額左自己個囡,她吾想責自己個囡,所以將所有责任,卸哂去男 ...

你嘅一番說話,正正係我想同佢講嘅野,不過都要佢冷靜後先可以慢慢傾

水晶宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:41
簽紙註冊已經安排左,兩邊家長食飯都安排緊

酒唔擺也可,我有d朋友有左都係簽紙算,但要未生之前簽

俾足禮金

男爵府

其實。。。

22歲
嫁個大11年
仲要有咗先
仲要生完先補擺酒

唔,其實唔難明點解你媽咁既反應。

比d時間佢。

複式洋房

李露眉 發表於 18-11-14 22:10
酒唔擺也可,我有d朋友有左都係簽紙算,但要未生之前簽

俾足禮金

呢層當然

水晶宮

回覆樓主:

我都好傳統,我又係有個女,但未婚有bb 我都吾係好接受到,尤其你22歲好後生,係我都想你玩多二年先結婚。你媽媽會俾人話吾識教女,我就好介意,所以我女結婚前同佢男朋友去旅行,我都有同佢講,既然已訂婚期就小心D,吾好搞到自己安排亂哂籠。但既然你都有bb,可以先註册,做哂過大禮等儀式,生完搞百曰宴定擺酒到時先决定。

複式洋房

HLDMaMa 發表於 18-11-14 22:13
我都好傳統,我又係有個女,但未婚有bb 我都吾係好接受到,尤其你22歲好後生,係我都想你玩多二年先結婚。 ...

多謝你嘅建議,我地都有此打算

男爵府

我果陣同你差不多 24歲,果陣阿媽阿爸無反對 無唔鍾意 係有少少擔心,係我妹好唔鍾意

到阿仔出世個個都好開心,個個一返到屋企就要抱佢,我妹仲成日買勁多野比佢,三輪車都買咗兩架 仲要全新

所以唔洗咁擔心,到第日阿B出世我相信大家都會好開心 完全將今日發生嘅事遺忘晒

珍珠宮

回覆樓主:

本來好多野想講,但諗諗下,只想講句,樓主準備做人媽咪,應該成熟D,體諒下自己媽咪,一個家庭包容好重要~
等你真係有左家庭,體會又會有所不同,應該大部分媽媽,唔會好開心自己個女未結婚俾人搞大個肚掛,只係有D媽媽唔表現出尼,有D媽媽自己都係未婚懷孕,咪覺得無問題囉…
俾D時間你媽媽接受啦~證明俾佢睇,其實你地真係可以好好負責任,建立一個好好嘅家庭,咁媽媽咪會開心番D囉~

珍珠宮

回覆樓主:

始終你仲好年輕又未婚,可否先註冊生完之後再補擺酒(如果想的話,或者只同2家至親食飯)?

複式洋房

做個靚太 發表於 18-11-14 22:16
本來好多野想講,但諗諗下,只想講句,樓主準備做人媽咪,應該成熟D,體諒下自己媽咪,一個家庭包容好重要~ ...

知道,多謝(emoji)(emoji)‍♀️

首頁
23456...16

尾頁

跳至