自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

好理解你媽媽的心情,22歲的確年輕點,老公又大11年,一時間真的難接受,相信慢慢會好d,等佢找年紀相近朋友傾訴吓會好d

珍珠宮

回覆樓主:

可能你太細個啦
媽咪冇諗過呢咁快會嫁(搬走)
覺得你蝕底咗
冇咗自己嘅將來
點講佢都係錫你嘅表現

男爵府

回覆樓主

不過事到如今,只好開開心心,快D搞婚禮,結咗先啦。

記住,要繼續工作,為自己

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

connieQqe 發表於 18-11-14 21:06
今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

都冇咩點好,你地成年人,佢阻唔到你嫁。
你仲有左BB,唔通叫你唔要個BB嗎?你媽媽一定唔會咁做。佢就係太愛你,才會喊出黎。

現在,對佢多點尊重,暫時唔好刺激佢。等佢慢慢接受事實,婚禮可以將就,就盡量將就媽媽意願。
而佢既然佢對你未婚夫不滿,叫你未婚夫主動點示好,希望早日破冰~

子爵府

bmuimami 發表於 18-11-14 23:48
但係樓主父母同樣都係相差11年喎
自己得,個女就唔得?相信不關年紀相差事
...

可能自己甘吾想個女一樣.....有苦自己知。
為有向前看

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

其實,生咗BB先補番結婚擺酒,唔係咁多人接受到,雖則話社會風氣係開放咗,但發生喺自己個囡身上就唔同睇法
主 賜 平 安

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你太年輕,父母一定擔心

複式洋房

ecling 發表於 18-11-15 08:57
其實,生咗BB先補番結婚擺酒,唔係咁多人接受到,雖則話社會風氣係開放咗,但發生喺自己個囡身上就唔同睇法 ...

我地最終諗住做晒所有野,只係細有細搞

侯爵府

回覆樓主

見咁多人話阿媽驚無面 多人閒言閒語 咁我地又要諗下 點解咁多人要對人地私事閒言閒語 又唔係叫你未婚生 但實有班人呢樣唔得個樣唔好 又話比人搞大個肚⋯ 人地當事人無所謂 又關d閒人事?一個人嘅價值係用呢樣否定哂咩?

話驚個男嘅唔負責任 咁40歲結婚廿年先生就百頭到老 爸爸就一定好好?

如果媽媽係因為要面,我只覺得無奈,但若你媽媽擔心,都無可厚非,始終你入世未深,或佢心痛你會比人閒言閒語,但都係要其他得閒就以干涉同評論人人生為樂嘅人問題

大宅

connieQqe 發表於 18-11-14 21:06
今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

我今年25歲,未婚夫大我17年,都求咗婚一段時間,計劃出年影婚紗相。我同未婚夫最近做咗婚前檢查,計劃想要寶寶,我媽竟然暗示想要小朋友。於我而言,我心急備孕多過籌備婚禮。

男爵府

it is what it is

子爵府

回覆樓主:

我反而想知樓主只有22歲已經話自己事業隱定?

禁止訪問

大宅

HAPPY~123 發表於 18-11-15 09:30
我反而想知樓主只有22歲已經話自己事業隱定?

應該係同同年紀嘅人比。22歲都係剛u grad,如果做政府未perm得切

男爵府

Karening 發表於 18-11-14 21:38
㸃都要簽紙先和兩邊家長食個飯。
其他擺酒什麼可以生完再做。
我也有囡,如果我囡紙也不先簽就幫人生仔,我 ...

講得好好

珍珠宮

回覆樓主:

你講到你未婚夫有車有樓咁好環境
自己請陪月啦!唔好麻煩呀媽
個女22歲未結婚就大肚仲要返娘家坐月
你叫你丫媽情何以堪
點面對鄰居閒言閒語?!
唔好淨係諗自己啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老餅分享
呢方面男家同女家睇法係好唔同,唔好怪你父母,亦唔好覺得男家鄧你開心多過自己父母

男人父母,總覺得有個女人肯為佢地傳宗接代係天大喜事。衰d講,自己幸福自己個仔幸福,有孫抱就最重要。就算自己個仔條件再差,有個傻嘅女人肯落搭,佢地都笑晒(真嘅,我見過唔少)

至於女仔父母,一定係先唸自己個女。會唔會嫁錯郎,咁早結婚生仔,會否縛住自己,會唔會後悔,又唔擺酒會唔無名份,咁就無左個女etc etc 。講到尾,佢地係愛你至會咁多擔心

明白呢份心情,你先要settle佢地呢份擔心。試下坐低同佢地傾傾,千祈唔好小氣而嬲左佢地呀

老土講句,第二時到個女大你就會明

天使麵    發表於 18-11-15 14:02

伯爵府

我諗無媽媽知道自己個女未婚大肚會好高興,呢方面你要體諒下你媽媽

你會唔會考慮而家註左冊先?起碼都叫有名有份

公爵府

我當年25歲結婚,我媽都係唔太開心
時時問我想清楚未,
我以家有個女明白做媽媽諗法

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Twlm 發表於 18-11-15 01:22
睇到眼濕濕添
真係做左人阿媽先會明

我以為我痴線.....我竟然睇到喊左
我女18歲,大一。如果佢22歲同我講奉子成婚,無論個男人幾愛佢我都想喊

天使麵    發表於 18-11-15 14:03

首頁

尾頁

跳至