自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

雲妮彭 發表於 18-11-15 11:02
其實又唔使甘負面睇呢件事既.
如果好似樓主講,男女都穩定打算結婚,
22歲生小朋友都唔一定係壞事,

我細佬19歲就奉子成婚,人生最美好時光就係返工換片柴米油鹽。雖然30幾歲個女已經讀中學,出街似兄妹多過父女,但我真心覺得好慘。
20零歲青春年華玩同經過萬水千山中年人玩,即使玩既係同樣嘢,心境也想必大不同吧!
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

connieQqe 發表於 18-11-15 11:51
呢個係我地最終決定,先註冊先結婚擺位再生

支持

別墅

我同你情況好似啊,我都22歲 老公34 都係有左bb決定結婚,bb下星期出世
不過我係成4個月先同屋企人講,記得果晚老公講比我爸爸媽媽知時
佢地冇咩表情同反應,但隨住我個肚愈黎愈大,佢地都好關心我,仲主動買bb衫仔
始終係佢地既孫,你屋企人應該好快會接受到,

最緊要自己保重身體

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

究竟係未婚夫攞個肚嚟縛住個無乜見過世面嘅女仔,定係個女仔攞個肚嚟縛住個有車有樓係夫家,兩樣都令阿媽唔開心

樓主同未婚夫都係成年人,亦計劃好曬,咁就向前行,不過唔好打擾阿媽嘅人生,因為佢無份一齊商量計劃

Jnam    發表於 18-11-15 12:57
Jnam    發表於 18-11-15 12:57

別墅

支持樓主,同伴侶都決定好,就照自己意思去做啦

珍珠宮

雲妮彭 發表於 18-11-15 11:02
其實又唔使甘負面睇呢件事既.
如果好似樓主講,男女都穩定打算結婚,
22歲生小朋友都唔一定係壞事,
養兒100, 長憂99,
樓主阿媽今年五張幾, 諗住可以享天倫,
點知個女行自己舊路, 又要憂心過

伯爵府

好媽媽勳章

超級特務 發表於 18-11-15 11:53
我細佬19歲就奉子成婚,人生最美好時光就係返工換片柴米油鹽。雖然30幾歲個女已經讀中學,出街似兄妹多過 ...

呢個真係個人選擇問題,
先苦後甜,定先甜後苦,各人取向唔同.
我舉既例子,係佢地有計劃地進行,

而你細佬同樓主兩個例子係因為"意外"有左,
就無選擇既餘地囉,都要生啦.

珍珠宮

Yuki_Yeung 發表於 18-11-15 11:50
點會唔夠時間,我見朋友本來已準備結婚,突然有左,佢好快喺1個月後喺酒樓擺左2-3圍請親戚食飯,當晚直接 ...

擺5星酒店真係要年多前book
普通酒樓閒日不難
生完先擺好肉酸
5個月先見肚
都有時間搵酒樓

複式洋房

Loktungggg 發表於 18-11-15 12:00
我同你情況好似啊,我都22歲 老公34 都係有左bb決定結婚,bb下星期出世
不過我係成4個月先同屋企人講,記得 ...

想問下佢地之後都無咩反應?
你地點處理結婚嘅事?

男爵府

雖然你們已經決定生左才擺酒,我也應該尊重,不過還是建議你慎重考慮攞左酒先生!
始終有好多三姑六婆成日盯著別人家事,可能你媽真的介意比人講,坦白講我媽絕對介意
另外,坨的時候絕對比生完空閒,說操勞其實交比夫婚夫及姊妹幫手,沒有你想像中操撈
坨四五個月時候樣子還可以,生完肯定走樣,拖多一年半載未必想擺,將來不知你會否覺得是一個遺憾,最後照顧bb一大堆事,更加操勞

伯爵府

好媽媽勳章

goat 發表於 18-11-15 12:01
養兒100, 長憂99,
樓主阿媽今年五張幾, 諗住可以享天倫,
點知個女行自己舊路, 又要憂心過

個囡都已經22歲,都獨立啦,
而且佢又做好準備為人妻母,
做阿媽既都要學識放手,
仔女大左,有自己生活,唔管得甘多.

憂到99,唔好喇卦!

子爵府

回覆樓主:

你太年輕,你媽媽會擔心你,仲突然話要嫁人,佢百感交集,激動係正常,慢慢消化左就冇野,比多啲信心佢。

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

connieQqe 發表於 18-11-14 21:23
因為果邊實在離醫院太遠,救護車又難到達。先有此打算

如果大肚生BB都住娘家, 媽媽可能介意街坊以為你未婚生子。
其實香港地方唔大, 坐的士1個小時, 邊度都到, 可以考慮註冊後, 和丈夫一齊住。

記得作動/見紅/穿水, 要自己坐車去醫院(產前講座會教你)。
救護車是留給緊急救援任務, 和它只會送你去最近的醫院, 不會去指定醫院。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

雲妮彭 發表於 18-11-15 12:01
呢個真係個人選擇問題,
先苦後甜,定先甜後苦,各人取向唔同.
我舉既例子,係佢地有計劃地進行,

生兒育女應該係開心事,如視作苦事,真係辛苦架。
普通香港人22歲真係太年輕,讀完書都冇幾耐我一定會擔心同唔想個女咁後生就結婚生仔,想佢累積多d社會經驗,見識多d人同事。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆樓主:

其實個女已經成年,有工作經濟獨立。而家大埋肚,話要結婚。

做父母係弱勢社群,除咗喊都無咩可以做,嘈就盞無大家反面無埋個女。

珍珠宮

睇到樓主回覆話打算細搞
其實如果未婚夫錫你又有能力
不如請wedding planner處理啦

我都幾明你媽媽心情
也覺得媽媽心入面都會有條刺
如果唔係懷孕,個囡咪可以風光大嫁
作為媽媽,真係希望個囡嫁得好、嫁得體面

大宅

sukicloud 發表於 18-11-15 12:03
雖然你們已經決定生左才擺酒,我也應該尊重,不過還是建議你慎重考慮攞左酒先生!
始終有好多三姑六婆成日 ...

樓主已決定先註冊先結婚擺酒再生,佢都係順得人既

珍珠宮

雲妮彭 發表於 18-11-15 12:05
個囡都已經22歲,都獨立啦,
而且佢又做好準備為人妻母,
做阿媽既都要學識放手,
如果阿女將個步驟tune返做先婚後生B, 阿媽就唔會憂成咁啦........
借用台灣一句俗語, 先上車、後補票

別墅

connieQqe 發表於 18-11-15 12:02
想問下佢地之後都無咩反應?
你地點處理結婚嘅事?

果一餐飯佢地就冇咩點出聲,但我之後照完結構比埋相同話埋bb性別佢地知,
又成日帶老公返屋企食飯,依家我屋企人都好錫我地,成日都提住bb
有屋企人支持後真係好大分別
結婚就註冊過大禮照做,擺酒就搵左晚book酒店擺左幾圍,全部兩家親戚食飯,朋友另外再私底下食
簡簡單單~

珍珠宮

connieQqe 發表於 18-11-14 21:28
雖然bb唔係計劃內,但始終係我地嘅寶貝。我地都唔會想唔要佢

傻左咩 點會諗到唔要b
你地又打算結婚,唔要b只會將來有條刺

Timing問題唔需要咁灰既
除擺酒蜜月其他都可以做先(甚至拍埋片將來擺酒用),做得好好睇睇你媽個心會舒服啲

1.雙方家長見面
2.過大禮俾禮金
3.租套中式裙掛擇吉時接新娘
4.註冊
5.養好個胎迎接bb
6.攪擺酒(交代返所有野同步進行,只係訂唔到地方所以遲左)

將你地編排好既計劃同媽媽講,等佢個心定啲,氣氛就好啲

首頁

尾頁

跳至