自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

connieQqe 發表於 18-11-15 11:43
星期六註

有啲JM提議而家著手攪婚宴,bb出世前擺,你覺得如何?

馱B時我都成日覺得攰。但老實說,生完B後更攰!坐完月放完產假後,又要返工又要湊B, 邊度都唔想去。 所以擺酒係BB出世前好過後。

我細個時有個親戚學掌相,成日話我會未婚大肚被人呃。所以我一向記住女孩子小心不要衝動。結果我係結婚後才有小朋友的。

攪結婚時本身我唔覺得一定要擺酒,但就覺得阿媽會想個女體體面面地出嫁,所以都有攪婚宴。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-11-15 09:52
老餅分享
呢方面男家同女家睇法係好唔同,唔好怪你父母,亦唔好覺得男家鄧你開心多過自己父母

別墅

回覆 connieQqe 的帖子

22歲。大又唔算大。

有時。
在這些 位。人生的抉擇。
進一步
退一步都苦惱。

公爵府

講咩都冇用

廿幾年後如果你個女同你講同一番說話你就明。

人地呀媽 睇到呢個 post 也心痛, 何況自己呀媽 ?

大宅

我覺得你可以係四個月時未見肚擺左先,因為生左會更忙,到時你唔會有時間同心情去擺酒,會拖好耐,跟住最後只是簽紙。而且這樣可以令你媽開心點,始終佢係擔心你

大宅

kaman0617 發表於 18-11-15 14:09
如果我女將來22歲就同我講要嫁,我都接受唔到...自己嫁左深知仲辛苦過單身,你估嫁左真係做少奶咩。
你媽 ...

我好認同,生左真係從此無自由失自由,你媽都是擔心你。不過你現在有了bb不要多想,盡量令自己開心點,對bb都會好一點

大宅

如果我係你就會使d錢拿拿聲揾wedding planner搞結婚d野,就算自己搞都可以好快搞到,其實如果你未婚夫愛你一定唔介意安排一下,你可以專心安胎,其他野交俾佢負責晒。唔會有咩book唔切酒樓呢d野, 小朋友擺滿月酒都無可能一年前就book啦,係唔係?好多野係睇你有無心安排咋,過來人會話你知,生左bb之後基本上會忙到一頭煙,乜野都以bb為先,24小時圍住個b轉,你係唔會有時間唸結婚d野,就算有,成個婚禮既感覺一定無仲係2人世界嗰陣嗰種浪漫感覺,我只怕你將來會後悔咋,始終結婚一生人一次咁大件事,我覺得你媽會唔想你求求其其咁嫁左去。

大宅

c50382952 發表於 18-11-16 01:33
如果我係你就會使d錢拿拿聲揾wedding planner搞結婚d野,就算自己搞都可以好快搞到,其實如果你未婚夫愛你 ...

所以,如果我係你未婚夫識做既就會趁依家拿拿聲搞婚禮,令你風風光光咁嫁,呢d加分位一定令你媽開開心心,雙贏局面。如果遲d先搞,可能你媽呢條心中刺會一直存在,驚你成世俾人睇唔起。唔。。。可能你覺得唔想依家煩結婚啲嘢,不過你記住,除非你唸住以後都唔搞,就咁註冊算你都唔會介意,否則,遲早都係要搞婚禮,一樣要面對,我係你就早d搞左去所有人都開心,何樂而不為呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

connieQqe 發表於 18-11-15 11:51
呢個係我地最終決定,先註冊先結婚擺位再生

我係媽媽都想擺酒先生, 場地方面難找白話下午茶酒會會否易訂d

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

c50382952 發表於 18-11-16 01:33
所以,如果我係你未婚夫識做既就會趁依家拿拿聲搞婚禮,令你風風光光咁嫁,呢d加分位一定令你媽開開心心, ...

或者揾間酒店搞lunch buffet都好呀,應該大把場地唔難搞。

子爵府

Poo得好勳章

你男朋友有事業基礎,有能力嘅人,講咩怕你辛苦等你生咗先,做個負責任嘅男人應該立即娶你過門,佢大你咁多冇理由唔知,但佢咁做令人覺得佢保障自己,你生咗選擇權係佢度,到時娶唔娶你唔到你話事,你睇吳佩慈就知,前車之鑑

大宅

真心意見…我地都係23歲生b
但我地係註冊後半年先有…
當時我選擇咗唔擺 百日宴一齊擺
因為我有個家姐 佢出嫁已經搞曬大龍鳳
我就無咁大壓力 我知道佢地都想我傳統話齋風光嫁出去 但我本人比較怕麻煩~所以淨係做足過大禮 敬茶之類
結果 百日宴 完全屬於bb
生完都無精力去搞自己嘢
百日亦都無回復得咁好
真心 如果可以嘅話 睇下可唔可以唔見多肚又穩定嘅情況下擺酒 我自己都有d後悔無搞 少咗個美好回憶咁~
我自己都做人媽媽 我都想個女風光嫁出去 哈哈
不過 最緊要係你身子 如果覺得負荷到就唔好搞啦 決定咗就唔好諗太多~好好休息~!

水晶宮

connieQqe 發表於 18-11-15 12:26
真係好想知點解你屋企人咁冷靜
其實阿爸好冷靜,無點反對

你睇完咁多 jm 設身處地既回覆 , 你仲未明點解自己媽媽咁傷心??

你爸爸可能只俾二成既愛你, 不竟佢仲有其他仔囡。。。你媽俾你既愛應該有八九成, 但你呢, 我諗你俾佢既愛唔知有冇一成。。。你無考慮一下媽媽是否因為更年期而影響情緒了嗎?

不要去要求你媽媽擺什麼笑臉迎人了, 或許現在看著你已是一種折磨

就讓時間去証明自己選擇是對, 對自己負債任就足夠了

子爵府

回覆樓主:

煎pang都係咁

別墅

可能老人家比較保守,過渡期,比D時間佢慢慢接受,遲下BB出世,見到孫兒又唔同了,有了孩子放鬆心情才會誕下開心寶寶啊!

大宅

回覆樓主:

到bb出左世就唔會,錫到燶,太突然你媽未接受到啫,係人都想自己女兒嫁得風光大體,比啲時間佢消化,我都係有左bb先結婚,但係我地計劃之內,係真愛,結唔結婚都無所謂,有左bb先結婚,而且我地無諗過要擺酒,只係親戚食餐飯交代下,我媽初初都唔接受架,又鬧又盛,之後咪錫到個B燶,仲對我老公好到自己個仔咁,其實老人家要啲時間,慢慢佢就會睇到你係幸福快樂,佢就會放下心頭大石,欣然接受同祝福你,唔好怪佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你亞媽怕你無名無份就同人生BB, 你將來做咗人亞媽就明了.
你可以同亞媽講, 先注冊結婚, 禮數照做, 生完先補擺酒, 等佢老人家安心.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

一時之間未接受到…傾多幾次…
我18歲有左同屋企人講要結婚要生…我媽都好大反應…老公都係大我11年
而家大囝都小一了

男爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 21:23
因為果邊實在離醫院太遠,救護車又難到達。先有此打算

生b同坐月,關救護車咩事?什麼離醫生太遠?
22歲已工作一段時間,相信樓主學歷一般,你生完重會比家用你媽媽嗎?相信你媽媽擔心的,不只是你的心智、還有日後家用、鄰居親友背後閒言、bb照顧……

所以,請你未婚夫做個有責任感的男人,立即安排婚宴、請定陪月、婚後bb照顧問題、家用安排……

等你媽媽有顏有面又放心!

首頁

尾頁

跳至