有左bb屋企人唔係好接受,點算好

connieQqe
|
cy101 發表於 18-11-14 21:38
伯友可能係絕對傳統嘅女人, 俾D時間佢消化下先! 如果阿爸接受嘅, 叫阿爸勸下佢!!! ...

時而傳統,時而非傳統
connieQqe
|
cecelc 發表於 18-11-14 21:40
拍左拖幾耐?可能媽媽擔心你地未穩定?咁快有bb

三年,未發生之前佢一直都無任何問題發表,我地都無任何野比佢覺得我地唔穩定
alicemic
|
拍拖同結婚係2回事, 21歲先開始啱啱長大成人,無咩人生經驗就大肚趕結婚, 相信無邊個父母會鍾意, 如果你老公真係有經濟能力有自己地方, 就搵陪月請工人用行動話比父母知個男人係有能力照顧你,唔洗你捱幫你計謀, 只要你父母知道你真係無揀錯佢哋先會安心, 否則你講乜都無用!
Happybabyhbb
|
connieQqe 發表於 18-11-14 21:16
佢地本身對我未婚夫無咩野架。都覺得我未婚夫好好。係呢件事之後,阿媽明顯有唔同
...

咁我諗佢需要少少時間去消化一下 無事嘅,遲少少再同媽媽傾下囉! 會唔會考慮過大禮,敬茶同簽紙先? 可能媽媽傳統,做呢d儀式令佢覺得你地結左婚先生b,擺酒後補囉
藍寶石公主
|
你啊媽可能心痛你
先有咁既反應
connieQqe
|
HoshiSora 發表於 18-11-14 21:39
妳乖。
但妳都不需要太擔憂。
妳都做媽媽了,妳要保持心境開朗,才可以照顧家庭,照顧可愛 ...

平時我都好開朗,無什麼情緒起伏太大。只係呢幾日比較難受。心情沈重,先請教下各位。
littlefunpig
|
connieQqe 發表於 18-11-14 21:23
因為果邊實在離醫院太遠,救護車又難到達。先有此打算

男人唔係有車有樓?住男人個地方,就黎生搭的士/ 男人渣車送你去醫院

未婚大肚再娘家坐月,你媽媽真係會好難堪
kamyee503
|
回覆 connieQqe 的帖子

你媽咪應該係好傳統...同𡊰埋一時之間接受唔到雖然你話已求婚,本來諗住2年後先結婚,想啲野準備好啲...
父母屋企人知,但其他親朋戚友,鄰居唔會有人知...
係其他人眼中只會話你父母唔識教女,比人攪大左個肚先結婚......仲會有好多難聽嘅說話
你媽咪應該除左接受唔到,仲覺得好無面,唔知點面對人...仲有就係心痛同擔心你

connieQqe
|
Happybabyhbb 發表於 18-11-14 21:46
咁我諗佢需要少少時間去消化一下 無事嘅,遲少少再同媽媽傾下囉! 會唔會考慮過大禮,敬茶 ...

結果呢一切佢會容易接受啲開心番嘅,我地做又有咩所謂。但都要佢冷靜完肯溝通先
luppy
|
littlefunpig 發表於 18-11-14 21:37
俾我係呀媽都唔中意
22歲就做人呀媽,仲要未結婚
生左後大把野嘈,到時人地或你地改變主意唔結,你就變做單 ...

又糸。太後生。乜都未玩過就有小朋友。
其實有邊個牙媽想仔女哀,希望更糸搵個近年纪各樣。

念起都煩。不過都要面對。向前看。
connieQqe
|
kamyee503 發表於 18-11-14 21:49
回覆 connieQqe 的帖子

你媽咪應該係好傳統...同𡊰埋一時之間接受唔到雖然你話已求婚,本來諗住2年 ...

我都明白,但事以至此,無得番轉頭,仲可以點?
YuiYeeMa
|
坦白說, 有心結婚的話,陀B結婚好過生咗先結。
connieQqe
|
littlefunpig 發表於 18-11-14 21:48
男人唔係有車有樓?住男人個地方,就黎生搭的士/ 男人渣車送你去醫院

未婚大肚再娘家坐月,你媽媽真係會 ...

因為要裝修,都未住到
cloudwingwing
|

有一句說話是永恆: 你做左人呀媽就會明。

我自己有囡,我都會擔心呀囡第時未婚有左,萬一個男人唔負責任點算。
怪獸青BB
|
22歲又真係好後生,拍左拖幾耐?可能阿媽唔捨得你甘快嫁遮
兩條線
|
樓主, 你媽都係愛你先會咁!始終未婚生子會多閒話。 同埋邊個咁保證生完仔之後你未婚夫真係會同你結婚? 佢都係擔心你。 如果可以既話不如簽左紙一家人食餐飯先, 擺酒就生完先搞。 起碼人地覺得有名有份先。
HoshiSora
|
connieQqe 發表於 18-11-14 21:46
平時我都好開朗,無什麼情緒起伏太大。只係呢幾日比較難受。心情沈重,先請教下各位。
...

剛有孕,心情多少會受荷爾蒙的轉變而有所影響。
凡事往寬處去想
Happybabyhbb
|
connieQqe 發表於 18-11-14 21:49
結果呢一切佢會容易接受啲開心番嘅,我地做又有咩所謂。但都要佢冷靜完肯溝通先
...

放心啦 你媽媽好快就諗通架啦,到時掛住煮野煲野比你食等你bb出生肥肥白白,有孫玩就乜都唔記得啦!加油,好快和好如初
mini1204
|
有乜好點算
仔就生婚就結
高高興興咪得囉
佢地總會接受
秋天與楓葉
|

當你做咗人媽咪
你就會明白媽咪心態,驚個女比人呃、驚個女嫁錯郎、驚個男人照顧唔到你..........
除咗受傳統思想影響,始終男人唔同女人
係做過媽咪先會明bb出世之後
好多男人都仲係停留係未準備好做爸爸嘅心態
我諗媽咪最擔心你老公唔識照顧你同bb
又擔心呀女大肚嫁入去,可能男家會對你無咁好之類......

我同樓主你年紀咁上下,唔好當我係老人家

比d時間父母去接受.....
你都唔需要太擔心父母,照顧好自己最緊要