自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我覺得攞酒可以遲啲,但你未婚夫都要有啲表示,有左可以注冊先,注左冊先係兩公婆,咁你返外家坐月都名正言順啲,順便做返啲人地結婚要做嘅野,雙方家長見個面,禮金點安排,咁你阿媽會平衡啲 同有信心將你交比你未婚夫。而且你未婚夫經濟無問題,有車又有樓,完全無難度。

遲又嫁早又嫁,只要係岩嘅人,而且你又有左BB, 佢都會接受。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得你媽唔開心唔係咁難理解,有好多阿媽好介意未婚就大肚,覺得唔馨香,我以前朋友係咁我媽都會同我講如果你都係咁我一定會好嬲。畢竟你覺得你未婚夫好可靠,但生左仔係返唔到轉頭的,你後生結婚如果未生仔,好多野都可以洗牌重新來過,但生完就唔同,你既人生就係開始做人阿媽。22-23歲做阿媽,的確早左少少,佢自己都可能未ready做人阿婆,你要俾D時間佢接受下

大宅

你得22歲就有bb,之後自己都好難有好大成就,係好在嫁得好,但媽咪一樣會肉赤。加上d人講野好難聽,你本人反而未必會聽到,但媽咪應該有氣受架,體諒下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

iriswy 發表於 18-11-14 21:13
你媽媽可能未消化到個女要嫁人,所以反應有點激動;不要放在心呀

x 2

可能係唔捨得妳~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

sugarcheung 發表於 18-11-14 22:06
對!
都唔係話咩傳統定開通嘅問題
是肉赤個女

同意! 我第一個感覺就係伯母肉赤個女。我雖然只得一個仔, 但我係媽媽、女人, 感受到樓主媽媽果份痛。

我自己對於仔女幾時擺酒(什至唔擺酒) 都冇乜所謂, 我最在意係廿歲出頭有大把嘢可以試、可以去闖, 果種自由、無憂, 就係因為一個意外懷孕而斷送! 個女口響地話會 "負呢個責任", 但阿媽覺得根本呢個責任就唔應該出现, 呢個責任係一世, 應該個女闖完才去 搅個負責任出來!

母親覺得個女太天真, 更認為個女的男朋友直頭斷送個女前程 。伯母已經唔在意個男仔對個女有幾關愛, 因為個關愛換不了個女的青春。

希望年輕人明母親的心意!!!

kcpak    發表於 18-11-19 00:43
wcpcelia    發表於 18-11-15 15:20
天使麵    發表於 18-11-15 13:47

子爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 21:06
今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

阿媽會担心個女掛,我話嫁時我媽都唔開心,好似唔想我女士嫁,後來先知我媽担心我嫁左俾人蝦

珍珠宮

回覆樓主:

我當年都係22歲結婚,但我唔係奉子成婚,我見父母冇唔開心,但又唔覺佢地好開心
點解唔直接問吓媽咪咩事要喊,就黎做婆婆都咁傷心?
我估唔關歲數事,應該係唔想你奉子成婚,仲要係生完先搞婚禮.....佢可能擔心你,亦唔知點面對親友,因為實俾人講,所以覺得有點委屈....
講真我只飲過一餐係百日宴加婚禮一齊搞,我覺得真係唔好睇,又著婚莎又抱住個b......
換轉係我寧願大住個肚細搞婚禮,都唔會婚禮+百日宴一齊搞,其實生咗之後根本冇動力搞婚禮的

珍珠宮

YuiYeeMa 發表於 18-11-14 21:52
坦白說, 有心結婚的話,陀B結婚好過生咗先結。

Totally agree

複式洋房

mln 發表於 18-11-14 22:42
或許是你媽面子問題, 或者先註冊, 唔擺酒, 註完冊直接同親戚朋友去飲茶食飯當完婚, 或者請佢地去食自助餐。 ...

要等佢冷靜先可以傾,係可行嘅方案

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今年廿二歲,未婚夫大我十一年。一年前已經求左婚。本來諗住過兩年先結婚,準備得好啲。幾日前發現有左bb, ...

你媽唔鐘意未婚夫???

子爵府

Karening 發表於 18-11-14 21:38
㸃都要簽紙先和兩邊家長食個飯。
其他擺酒什麼可以生完再做。
我也有囡,如果我囡紙也不先簽就幫人生仔,我 ...

對,我見我朋友同一case , 點都叫親人睇簽紙先,生左再擺酒。

子爵府

Karening 發表於 18-11-14 21:38
㸃都要簽紙先和兩邊家長食個飯。
其他擺酒什麼可以生完再做。
我也有囡,如果我囡紙也不先簽就幫人生仔,我 ...

對,我見我朋友同一case , 點都叫親人睇簽紙先,生左再擺酒。

子爵府

birdbird 發表於 18-11-14 22:49
同意! 我第一個感覺就係伯母肉赤個女。我雖然只得一個仔, 但我係媽媽、女人, 感受到樓主媽媽果份痛。

我 ...

完全是我所想!
點解阿媽唔出聲,就是因為已出唔到聲
BB已有,樓主亦已有決定,做阿媽除了無奈同肉赤還可以點?
再講任何嘢都傷感情,個女又覺得自己唔明....重點講?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

唔好介意我咁唐突,件事係由你自己講定還是你未婚夫講?
我都係一個媽媽,如果將來我囡囡同你情況相同既話,我希望係親耳聽到我囡個未婚夫同我講一句:媽媽,你放心將個女交比我,我一定會好好珍惜佢。試下叫未婚夫同你媽媽傾下,等老人家安心啲

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

我係媽媽都未必會接受到.....

唔好叫媽媽幫手坐月啦,搬開住或住男家,請陪月,如果唔係兩母女仲多磨擦

wcpcelia    發表於 18-11-15 15:20

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

生咗先擺其實唔係咁好,快手註冊咗先
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

fm721 發表於 18-11-14 23:02
唔好介意我咁唐突,件事係由你自己講定還是你未婚夫講?
我都係一個媽媽,如果將來我囡囡同你情況相同既話 ...

未婚夫講

複式洋房

C.Humphrey 發表於 18-11-14 23:08
我係媽媽都未必會接受到.....

唔好叫媽媽幫手坐月啦,搬開住或住男家,請陪月,如果唔係兩母女仲多磨擦

會請陪月

子爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 21:50
我都明白,但事以至此,無得番轉頭,仲可以點?

其實好睇你地做唔做,如果最後都一定會擺酒...一定生之前好過生完先
當你生完bb就無咁嘅時間,因為要照顧bb
當有時間可能已經1-2年後...到時件事已耐左,明明已經少左人講,但你一擺酒啲人又多口再講...到時你媽咪仲唔開心

你宜家剛剛有左,宜家即刻book野仲可以趕到生之前擺酒
我有2個朋友都係咁嘅情況,但年齡比人大幾年,但都未夠三十

朋友1:知道後男女家都好開心接受,立刻book擺酒,7月book,10月尾擺,我覺得所有野安排好好,當晚睇佢身形都唔覺大肚

朋友2:知道後男家平淡,女家父母接受唔到...大鬧一場,冷靜返都有傾...但明顯不滿但只好接受
但講明所有野一定要做足...
佢10月book,12月就擺酒...佢有擇吉日,師傅比佢嘅日子全部都搵到地方擺(包括星期六,日),時間係好趕,
見佢用左3個星期基本野已book好,帖都派埋

所以有心嘅一定做到

首頁
45678...16

尾頁

跳至