自由講場

跳至

首頁
56789...16

尾頁

伯爵府

bks2014 發表於 18-11-14 21:29
生左再擺酒?
You are too young too naive
以下中文諺語了解一下

係囉,正路應該拿拿聲註冊擺酒,到時bb出世都會好多人估有左先結,但未婚懷孕,我係阿媽都接受唔到,唔好話唔使理人諗乜,一定好多閒言閒語

大宅

我覺得奉子成婚無問題,但問題係22歲,心痛你剛剛出黎做野,就要做人阿媽,好多野都無試過,工作上既前途又會因為阿B 無得去衝。

水晶宮

luppy 發表於 18-11-14 21:50
又糸。太後生。乜都未玩過就有小朋友。
其實有邊個牙媽想仔女哀,希望更糸搵個近年纪各樣。

但係樓主父母同樣都係相差11年喎
自己得,個女就唔得?相信不關年紀相差事
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都有個女,我亦較傳統,如果我女好似你咁細就未婚大肚,我會好心痛但會幫佢。
不過女大女世界,今日佢自己的選擇,以後的好與壞都不要埋怨。

男爵府

回覆樓主:

我覺得襯未見肚即刻揾酒樓結婚簽字,點都好過未婚生B, 或生完先補擺。樓主仲諗住同亞B百日宴一齊攪,你媽媽一定接受唔到。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我真係好唔明,點解啲人硬係唔避孕?有planning D, step by step 唔好咩?呢咁hea 都幾煩。

男爵府

回覆樓主

牌面睇, 22歲都仲細個,感覺好似俾人「搞大個肚」,個男人仲要30幾歲。八婆睇,就梗係唔好睇啦。我自己都係老母,如果我個女係咁,我都會唔開心。感覺佢咁就一世。仲會嬲個大咁多嘅男人,氹佢落搭。事實上唔少老男人想用個肚來tie down 一個細路女,驚細路女見得世面多,有更多選擇會唔要自己。

天使麵    發表於 18-11-15 13:46

珍珠宮

我以前同我老公拍拖時又係呢個年齡,又係大我十年咁上下。當時呀媽好似世界末日咁,話大我咁多一定係呃我。終於要一段時間先接受。

樓主,比你家人多d同你未婚夫接觸,由你未婚夫用行動證明

男爵府

birdbird 發表於 18-11-14 22:49

同意! 我第一個感覺就係伯母肉赤個女。我雖然只得一個仔, ...

完全是我心裏所想的!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chillimom 發表於 18-11-15 00:23
牌面睇, 22歲都仲細個,感覺好似俾人「搞大個肚」,個男人仲要30幾歲。八婆睇,就梗係唔好睇啦。我自己都 ...

基本上已經玩完,個女既無工作經驗/能力,成世要依賴個男人為生。就算出去滾唔理仔女都無可奈何,靠個男人俾錢供養自己同仔女⋯⋯

男既就好威好有安全感,女既真係咁就一世

男爵府

connieQqe 發表於 18-11-14 22:04
我明白佢嘅擔憂
幸好男家屋企人對我好好

「幸好男家屋企人對我好好」

如果我個廿歲女咁講,我會嬲上加嬲。養到你咁大,好似幸福要別人施捨咁。我教育個囡長大,想佢獨立,自由,開心,係從自己生活自己心裏發出來,去享受青春,發光發熱!22歲又男家,又老爺奶奶,一抽嘢⋯⋯⋯⋯十萬個唉!唉!唉!唉!

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-15 00:43
基本上已經玩完,個女既無工作經驗/能力,成世要依賴個男人為生。就算出去滾唔理仔女都無可奈何,靠個男人 ...

個女成世既自由都未開始就已經結束。
22歲,真係大學畢業咋。事業未努力過就收左皮

珍珠宮

2024年龍年勳章

我明白做母親的心態,既然已經有左,你最好都係盡快結婚啦!

如果你真係接受唔到,起碼都註冊先。

做母親就算睇到你老公幾好仔都係假,唔怕一萬,至怕萬一,我唔想講唔好的事,但我會先保障我自己所以我個人都覺得應該註冊先!

我唔知你媽媽擔心的同我一樣唔一樣,你好好同佢傾下,老人家有時唔想講得大清楚,你咪樣樣估下問佢係咪唔高興呢樣野?開心見誠同佢傾啦!佢始終係你媽媽。
希望每天開心渡過 ;-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Taitaimui 發表於 18-11-15 00:59
個女成世既自由都未開始就已經結束。
22歲,真係大學畢業咋。事業未努力過就收左皮
...

從此變成籠中鳥
任人魚肉
仲要先大肚後結婚
討價還價既餘地都無
你唔接受就算
未婚大肚無工作經驗無獨立能力
我係呀媽都傷心
真心唔希望個女咁樣

禁止訪問

大宅

birdbird 發表於 18-11-14 22:49

同意! 我第一個感覺就係伯母肉赤個女。我雖然只得一個仔, ...

睇到眼濕濕添
真係做左人阿媽先會明

侯爵府

回覆樓主:

我都覺得唔關傳唔傳統事,廿二歲係咪啱啱出嚟做野? 咁快就話有咗要結婚,做阿媽真係會好心痛,人生最有拼勁,最精彩,最有意思嘅階段變成湊仔... 身為阿媽肯定仲有好多野要擔心,不能盡錄

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主得22歲就要做未婚媽媽,做父母梗係擔心兼唔開心。

如經濟不是問題,現在個肚仍未睇得出,不如即刻結婚啦,總好過生完先再結。

跟返次序,老人家都會開心d同有面。

大宅

littlefunpig 發表於 18-11-15 00:43
基本上已經玩完,個女既無工作經驗/能力,成世要依賴個男人為生。就算出去滾唔理仔女都無可奈何,靠個男人 ...

同感18、19歲對29-30歲,22對33、34歲,28-30對39-42 已經大大不同!有留言樓主父母歲數都係呢個差距…差距如果喺個女廿到尾發生我都仲還可以接受…亦可能樓主媽媽當年都係好早結婚懷孕,唔想個女行返自己舊路…
如果知道個女剛成年就已經同個三十男人一齊,我一早喊左,如果廿歲出頭就有埋,咁就一世…難怪樓主媽媽忍不住喊左出黎…
樓主,如果個男人係有經濟能力,又成熟穩重可靠,又咁錫你,佢係可以辦左註冊結婚擺酒先,唔駛你事事都親力親為嘅!你坐定定搖控拍板都得架!世上無難事!婚事大有大搞,細有細搞!BB 出左世好多野就唔係咁簡單架喇!時間精力感情…太多變數…

首頁
56789...16

尾頁

跳至