自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今年30歲的阿Paul,由中學開始就在毒海浮沉,無論更生中心、戒毒所或者監倉,他都去過、住過。在鐵窗之間來回的日子持續了超過五年,抑鬱和絕望的感覺驅使他積極接受福音戒毒,不但成功戒癮,更決定以當社工為志向,重新執起書包,期望協助跟他一樣誤入歧途的青年。

「學校,同學之間我都毫無忌諱咁去講自己過去。大家都俾曬掌聲,好鼓勵。」Paul以為,社會已經接納了新的自己。但原來自己仍在「有歧途刑」。正式成為社工前,Paul在機場禁區做兼職電工,卻因為過去的藏毒案底被當眾解僱,十年內不可到機場禁區工作。不忿於自己被不公平對待,他四出申訴,卻發現原來香港相關保障落後,求助無援;最終甚至走到司法覆核一途,但奔波三年,依然無法還自己一個公道。「當日距離最後一
次犯事已經四、五年前,到一刻我係咪真係咁危險?」

Paul初中時在朋輩影響下接觸毒品,自始就陷入不能自拔的狀態。二零零五年起,他曾多次被控藏毒等與毒品相關的罪行並被定罪,最嚴重一次更被判監一個月。在最後一次被捕後,Paul在二零一零年起下定決心戒毒,在福音機構接受戒毒輔導一年後成功脫離毒海,同時他又擔當機構的朋輩輔導員,協助其他年青吸毒者戒毒。這一年的經歷更培養了他的職業志向,決心重回校園,花四年青春全職學習,要做一個註冊社工與年青人同行。

在二零一五年,Paul畢業後等待註冊結果期間,有電工經驗的他經朋友介紹,找到一份機場禁區的電工外判短工,以幫補家計:「我主動同佢講話我有案底,咁佢話ok,裡面有好多人都係咁。有個以前衰傷人,而家都做緊。」Paul於是放心去應徵,經過一日的訓練和自費幾百元購買電工「文房四寶」後,就開始返工。

當眾解僱

但這份「短工」比他預期短得多。第三天工作完結後,上司在狹窄的更衣室,十幾名工友面前,突然當眾將他解僱。「佢話:『你聽日唔洗返工喇,機管局佢唔比你入地盤做,你執埋出埋糧就以後唔使喇。』」

「下就覺得極度之難堪,極度之冇尊嚴囉。」Paul後來追問才得知,機管局因他的案底,而拒絕發出禁區通行證。他大受打擊,彷彿過去五年更生的努力一下子被徹底否定:「當我以為社會係相當接納我,一個咁努力去改變更生人士,但我去做一份基層工作,竟然要咁樣比你趕出地盤?當時我係冇辦法接受。」

無處申訴

Paul覺得不甘心,即使只是一份臨時工,他都想據理力爭:「刻我以為社會有好多機制去幫我呢類人免受歧視。咁我第一時間諗到係平機會。」平等機會委員會很快回覆,但原來香港現時的歧視條例並不涵蓋更生人士,他們無法提供協助。他又找過立法會議員和立法會申訴部求助,但都無法獲得任何實質協助。

Paul後來獲社區組織協會協助,在一五年十月申請司法覆核,要求民航處推翻決定。但在過程中,律師發現民航處有一個非公開的機制,可就行政
決定作出上訴。所以在一六年四月,他們決定先撤回司法覆核,先向民航處作行政上訴。

同時,Paul引用「公開資料守則」,向機管局和民航處要求索取與自己相關的內部文件。根據那些文件,
他才得知民航處向他發出禁區通行證的「拒絕期限 (Objection expiry date)」為二零二一年五月五日,根據通行證的拒絕
條件,若申請人曾有與毒品相關案底,將由定罪日起被拒絕發出通行證十年,而Paul最後一次的定罪紀錄為二零一一年五月。

民航處一年後拒絕了Paul的行政上訴,他唯有在今年重新入稟申請司法覆核,作最後一搏。可惜第二次司法覆核的申請最終亦被駁回。法官認為在
行政上訴的過程中,Paul已經清楚得知被拒禁區工作的原因及審批通行證的準則,所謂「程序不公義」已經獲得補救。同時,法官指出,基於機場
較高的保安要求,以及對申請人的限制設有時限,當局的做法並沒有造成「不可接受地嚴苛的阻礙」,亦不屬於非法歧視。

民航處回覆記者查詢指,審批通行證的保安準則是諮詢過有關部門後訂立,主要考慮申請人曾否干犯與航空保安、危險藥物、暴力、不誠實或詐騙、非
法組織或刑事損壞財產等有關的罪行及其所犯罪行的嚴重性。至於每個罪行的拒絕期限長短,基於航空保安理由,不便公開。

保障落後

Paul三年來邊半工讀社工系學士課程,邊為申訴事宜奔波,耗費了大量時間、精神,但始終無功而還,司法覆核失敗,事情只能告一段落:「呢幾
年,我慢慢睇到香港保障更生人士個制度係極之不足。首先香港係完全冇任何反歧視條例保障更生人士。換言之你職場因為案底遭受直接或者間接歧
視,其實你都冇申訴途徑。」

Paul表示,自己並非反對案底審查,只是認為審查的準則要公開:「希望個審查可以多少少準則寫出,即係究竟有邊案底係有機會唔得,有冇
邊係認為冇問題,同埋更生幾耐你會ok,等更生人士有一個盼望呢?」

記者曾經分別去信十二個政府部門,他們均表示沒有對申請人的犯罪紀錄訂有「拒絕期限」,亦不會單單因為個別申請人有刑事紀錄而不予錄用,每個
個案都會按個別情況處理。

對比其他國家,香港針對更生人士職場上的保障明顯落後。目前香港有一條《罪犯自新條例》,讓滿足特定條件的更生人士有機會「洗底」。若該名人
士屬於初犯,罰款不超過一萬或監禁少於三個月,三年內沒有再被定罪,就可以對外聲稱無案底。曾有多個案底的Paul,不受條例保障。

立法會議員楊岳橋指,僱主若改變問法,即使符合條件的更生人士也可能要坦承自己的刑事紀錄:「如果唔係問佢有冇案底,係問佢有冇上過庭、被檢
控過,又或者被定過罪,呢位僱員可能都要去答真話。」這種情況下若選擇否認,僱主可以追究。

但以英國和澳洲為例,兩國皆有訂立指引,規定敏感行業(包括:教育、醫護、紀律部隊、法律等)以外,僱主不可索取僱員的犯罪紀錄;若有需要取
得求職者的刑事紀錄,必需在招聘時清楚說明,並解釋原因。在英國,僱主因求職者曾被定罪而拒絕聘任即屬違法,除非當局確認該名人士不適合聘請
。而澳洲亦有立法禁止因犯罪紀錄而作出的就業歧視。

只求翻身機會

「對我而言,我覺得一份工作係一個身分轉換關鍵。如果你俾佢憑自己能力做到一份自己想做工作,呢個係更生人士由一個古惑仔、吸毒者,去轉
變成為另一個社會身分好重要既一環。」Paul認為,平等對待更生人士所代表的不但是「接納」,更是「尊嚴」。「如果一日個案件審查制度都係
將佢去排除好多行業度,剝奪佢好多權利時候,就算你點樣講接納佢,呢班人始終覺得自己係異類,永遠就係同人唔同,永遠低人一等。」

對於現已成為註冊社工的Paul而言,走了三年的申訴之路,並非志在要取回一份臨時工,而是希望推動政府檢討對更生人士的保障制度。去年Pa
ul更加入了「青少年囚犯人權關注組」,為青少年囚犯爭取權益,說得上是「一波未平一波又起」:「如果我好想幫呢班更生人士、呢班人,咁我有
乜理由唔去關注社會本身對佢造成好多障礙呢?所以幾都好,自己對腳都行去做。」

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

抱憾終生

男爵府

回覆樓主:

希望可以立列比機會他人都可以重新啟動
machuchu

珍珠宮

回覆樓主:

所以禁毒廣告係話『生命無 take two』,世事真係唔係樣樣嘢都一定有人再俾機會的。

wcpcelia    發表於 18-11-15 16:12

伯爵府

回覆樓主:

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JoanC 發表於 18-11-14 23:22
所以禁毒廣告係話『生命無 take two』,世事真係唔係樣樣嘢都一定有人再俾機會的。
...

老實講....吸毒好少係因為一時衝動...打架都還可以....
我做老細, 請都請個身家清白啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

面對現實,社會上還有大把工作可以做,
要社會接受你,先學會接受社會條例,
十年限期很快就過,現在只剩下4年,
保重

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇見樓主寫嘅嘢, 我只覺社會唔公平, 非禮過嘅可以做律師, 非禮嘅影裙底嘅 依然可以繼續做會計師 做醫生, 法律恰窮人
總有離別的時候

珊瑚宮

Poyau 發表於 18-11-14 22:37
抱憾終生

當初條路係佢自己選擇, 要付出代價

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解一定要做機場?

子爵府

衰咁多次都無唔俾佢做社工吖
係要喺機場禁區啲咁高戒備嘅地方做嘢㗎咩?多餘!
安安份份做社工幫人好過啦

大宅

其實十年又唔係一世,我覺得ok 喎。
當局有concern 先訂立10年,要怪就怪自己。

男爵府

樣禾糖 發表於 18-11-15 01:02
其實十年又唔係一世,我覺得ok 喎。
當局有concern 先訂立10年,要怪就怪自己。
...

冇可能佢話已改過人地就要信佢,我係老闆都唔會博啦,為咩要信佢?佢係已改過的,大把工作可做,點解要選一份偏偏唔能夠的工作去要人信自己

大宅

天真B 發表於 18-11-15 01:47
冇可能佢話已改過人地就要信佢,我係老闆都唔會博啦,為咩要信佢?佢係已改過的,大把工作可做,點 ...

仲要有多個案底,又係鐵窗來回5年,真係怪得邊個

男爵府

他曾多次被控藏毒等與毒品相關的罪行並被定罪

Come on, do not pretend you were a victim.

珍珠宮

又咁睇啦
唔罰重啲又點收阻嚇作用
有啲事,其實做錯一次就夠
例如司機醉駕有過失,都分分鐘奪去幾條人命
摧毀幾個大好家庭啦
唔通呢啲司機又行出來話社會歧視佢地
唔俾佢地做返本行咩?

而家做得返註冊社工已好好
我都係睇內文先知有案底
居然仲有得註冊做社工
咁原來一有學士學位就做到喎

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

公平D講,申請係禁區入面工作,梗會有好多條件限制,你條件不達標,唔可能話人歧視你

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

一個file咁花嘅人,同一個奉公守法嘅人處理係完全一樣,先係唔公平

meow_day    發表於 18-11-16 17:07

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

禁區咁細,香港咁大,一定要喺禁區工作咩?
有案底都係做錯事嘅代價之一,當然同普通人唔一樣啦。

寶石宮

Jnam 發表於 18-11-15 03:49
一個file咁花嘅人,同一個奉公守法嘅人處理係完全一樣,先係唔公平

咪係,唔好玩浪子回頭金不換

首頁

尾頁

跳至