自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jnam 發表於 18-11-15 11:11
民航處係有俾機會佢, 只係要犯事十年內唔簽禁區紙,唔算過份.

做錯事係有後果
即使坐完監都唔代表一筆勾消
但正係咁就提醒我地要更小心行事
俾機會你唔係老馮
人地都要冒風險呀

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

要付出代價

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 18-11-14 22:01
今年30歲的阿Paul,由中學開始就在毒海浮沉,無論更生中心、戒毒所或者監倉,他都去過、住過。在鐵窗之間來 ...

老實講,犯同毒品有關既罪,
係機場做野真係唔多OK,
如果佢真係又出手既話,
可能有機會偷偷放毒品係人地行李等人出入境,
咁人地係外國比捉既話分分鐘連命都會無埋,
佢 set 左個限期話十年其實我都覺得好合理喎。

大宅

佢衰過毒,會有咁嘅安排一啲都唔出奇吖

珍珠宮

areyouangry 發表於 18-11-15 10:45
我認同要俾機會更新人士,但唔認同佢呢種態度,好似改過自新大晒咁
...

非常同意,改過都要全世界就晒佢咁
令人反感

寶石宮

2023年兔年勳章

cbeyond 發表於 18-11-15 00:05
當初條路係佢自己選擇, 要付出代價

要為所犯錯誤付出代價

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 18-11-15 00:02
睇見樓主寫嘅嘢, 我只覺社會唔公平, 非禮過嘅可以做律師, 非禮嘅影裙底嘅 依然可以繼續做會計師 做醫生 ...

非禮同吸毒吾同,醫生如果吸毒,我覺得吾可以再做醫生

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

所以我成日教小朋友,千其唔好行差踏錯,唔好做令自己後悔嘅事,因為唔係樣樣嘢都可以當無事發生過。

我覺得呢位人仕亦應對自己做錯嘅事而負上後果,係錯過就錯過,仲要五年內反覆入獄,而家自己一句話已經改過,就要人地當佢無做過咁?仲話人歧視佢?佢自己睇法並不代表別人都要有相同睇法囉,怪就怪自己當初選擇錯誤,仲要錯足五年!而家限制佢十年唔可以在禁區工作,而唔係永久,已經唔算完全唔機會佢啦!

侯爵府

親子王國15週年勳章

睇完覺得原來10年就可以洗底, 其實申請禁區工作個機制都幾好。錯過就係錯過, 認左錯受左罰唔代表無發生過 好多野都唔可以一筆勾消的...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

stkyo 發表於 18-11-15 03:04
公平D講,申請係禁區入面工作,梗會有好多條件限制,你條件不達標,唔可能話人歧視你 ...

係囉!又話落後於外國,咁都話外國d敏感行業,都同樣有限制。

機場工作同毒品,怕有關連,有所限制,真係正常過正常!

大宅

做錯左就係要承擔返代價,唔好諗住住完出嚟做返野就有人即刻接納同信任你,我係老細都會優先考慮清白既人,都未必會請個曾經吸毒坐監既人去搏

水晶宮

咬香口膠 發表於 18-11-15 10:25
呢樣真呀, 點解一個底咁花既人可以同個奉公守法既人去比?
呢個社會係有等價交換既
...

咪係

伯爵府

䅁底梗係咁用啦,唔係留案底做咩呀!
係當眾解僱果到做得唔好暏!
留案底大把工唔做得好正常,人地只係理財不善破產,都有大把工種要申報做唔到,有咩好怨?不在機場禁區做電工,去第二度做囉!唔好在禁區D咁敏感嘅地方囉!
唔係唔欣賞佢自力更新,而係,錯左就左錯,責任自己負,不要怨天尤人,話人地唔俾你去禁區做野係唔啱。我地小市民,覺得有案底不能在禁區做野,十分正常。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

回覆樓主:

一失足成千古限
諗住後生吸毒無嘢的人,真要好好睇吓後果

公爵府

2018復活節勳章

有藏毒背景,機場禁區咁敏感,容乜易利用職能之便出入禁區去走私犯毒。

呢個係好好的警剔,一行差踏錯,就一失足成千古恨,案底跟一世,好多職業都要求背景清白,選擇俾人小。

唔好高舉人權口號,去脅逼人地俾機會原諒係必然。
犯法就要接受後果。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

伯爵府

畀面勳章

有啲國家犯上有關毒品嘅罪係要「死」,唔通咁又歧視?

首頁

尾頁

跳至