自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇到呢單嘢, 留言個個都話對父母,但其實醫院都好大責任

【疏忽照顧?】疑醫院未有定期換尿片 初生B女屁股潰爛脫皮父母痛心
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20181114&s=10829391&a=58910367

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

醫院有責任, 父母更加大責任, 講完

cissie    發表於 18-11-15 00:07

子爵府

我私家生,仔一出世要訓箱十幾日,返到屋企覺得patpat比較紅,又未去到爛pat pat,我都覺得係d姑娘知道bb柯左臭臭未有即時抹同抹得唔夠乾淨。

男爵府

一星期探2次,講完了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

angrybird4 發表於 18-11-14 22:37

【疏忽照顧?】疑醫院未有 ...

留得院既bb個個都要特別照顧! 你想像係咩境況未?
放下自在

男爵府

cdn 發表於 18-11-14 22:47
一星期探2次,講完了

我見到都 O 咀
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

瑪瑙宮

大廚勳章

我覺得父母有責任d。。。姑娘一對幾?點不停mon住你個寶貝?但無任何家人留守卻怪責醫院?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

醫院係食奶前換,中途痾左唔會理

複式洋房

父母隔咁耐先睇阿b係唔負責任,但重點係醫院有乜可能一日餵幾次都唔換片,個pat爛成咁非一日半日所致喎!

珍珠宮

回覆樓主:

係私家生的,每隔3一4小時就要入bb房幫手餵奶同換片, 直至半夜12點止。 我試過唔小心搞到屎係bb衫到, 係好少的,姑娘見到都主動幫我b換返乾淨的。 但原來bb不是日日沖涼的,可能係生出來沖一次, 出院時再沖一次的。 唔知公立醫院係咪都係呢!

複式洋房

mln 發表於 18-11-14 23:18
係私家生的,每隔3一4小時就要入bb房幫手餵奶同換片, 直至半夜12點止。 我試過唔小心搞到屎係bb衫到, 係好 ...

咁又唔會喎,我喺東區時,佢哋日日都沖㗎

複式洋房

試過屋企爛Pat Pat, 有時食左某d药就易爛d,好常見

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

mln 發表於 18-11-14 23:18
係私家生的,每隔3一4小時就要入bb房幫手餵奶同換片, 直至半夜12點止。 我試過唔小心搞到屎係bb衫到, 係好 ...

我qe生,係隔日沖涼的,每次沖完都要我攬住個b一陣,話沖完涼体温會低左,要抱住保暖

後來有黃要去nicu照燈,就好似無沖過涼,我响nicu見佢地三個鐘左右餵一次奶,之後換片,我好記得有個上左年紀嘅護士好粗魯,問佢野又唔答,問佢身邊嗰個又搶住答,呢個護士係我响qe遇到唯一一個想投訴佢嘅,好可惜我太攰無留意佢乜名

子爵府

我個仔喺PMH加護病房住到十二朝先出院,出院時pat pat無事。
坦白講,醫護人員真係好忙,一個人對十幾個bb,護士主要係做醫療嘅工作,換片餵奶真係要靠父母。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

絕對係父母責任!

琥珀宮

畀面勳章

如果 bb 肚痾會好易爛 pat pat 架,cc 好傷皮膚,一up 住好易爛,姑娘冇可能成日睇住有冇痾,係飲奶時先會換

珍珠宮

alicecmc2003 發表於 18-11-14 22:45
我私家生,仔一出世要訓箱十幾日,返到屋企覺得patpat比較紅,又未去到爛pat pat,我都覺得係d姑娘知道bb柯 ...

我仔都係私家醫院出世,正常住左四五日,出院時,佢patpat都損損地,未至於爛,但要搽藥膏,之後發現同換片次數無關,損係因為用濕紙巾(最初吾知,繼續用濕紙巾抹,每換兩三次片已經紅,要不停搽藥),改用棉花+清水即無事

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

一星期只睇兩次
跟住講到醫院責任..

男爵府

以我所知公立醫院nicu無一個時間表幾時同b換片,要了解每個入得nicu都有特殊問題/需要。
我個bb當時不足月出生,出世就住公立nicu,d姑娘一見父母嚟就叫父母餵奶換片,我地都聽到唔少奇聞,敢怒不敢言,餵奶係另一組阿姨姨餵,不是護士,佢地對話係阿邊個叫佢簽幾點餵咗幾號床,佢答我唔會簽囉,我當時都未番工。可見,奶都餵唔足,其他唔好講。之後,我坐緊月都每日探兩次bb...

首頁

尾頁

跳至