自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cdn 發表於 18-11-14 22:47
一星期探2次,講完了

珍珠宮

mln 發表於 18-11-14 23:18
係私家生的,每隔3一4小時就要入bb房幫手餵奶同換片, 直至半夜12點止。 我試過唔小心搞到屎係bb衫到, 係好 ...

你邊間生?我係養和生,除左餵人奶,餵奶粉、換片、沖涼(每日晚上)全部姑娘做,而且故娘話BB要休息,吾鼓勵媽媽/家人成日接BB出BB房去媽媽床位。

禁止訪問

珍珠宮

kavenzou 發表於 18-11-14 23:57
你邊間生?我係養和生,除左餵人奶,餵奶粉、換片、沖涼(每日晚上)全部姑娘做,而且故娘話BB要休息,吾 ...

邊間就唔講了,怕影響到人地, 我們係唔可以抱bb出房, 只可以在bb房餵奶, 換片的。

珍珠宮

kavenzou 發表於 18-11-14 23:43
我仔都係私家醫院出世,正常住左四五日,出院時,佢patpat都損損地,未至於爛,但要搽藥膏,之後發現同換 ...

這點同你一樣, 我係怕濕紙巾有不知名的東東有害物質, 所以我都係用棉花點清水抹。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 18-11-14 22:43
醫院有責任, 父母更加大責任, 講完

同意

珍珠宮

mini_mushroom 發表於 18-11-14 23:59
BB大便腌得耐少少就會Pat pat爛最好都係要即時換嫁,但醫院啲姑娘又唔係一對一其實都好難顧得晒咁 ...

我仔係用濕紙巾即換都一樣損,一定要用清水濕左啲棉花去抹先無事,過左一歳先用到濕紙巾,但醫院講效率,一個姑娘對多個B,餵奶都要搵EE幫手,仲點可能慢慢用清水去幫個B抹pat

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我同佢情況幾似,我孖b,早產,1個bb返屋企先,另一個10日後先出院,我老公每日去醫院睇佢,我係屋企照顧另一個,到bb返屋企前都發現bb patpat損左,要查藥膏,但我第一個感覺係好自責

珍珠宮

mln 發表於 18-11-15 00:05
這點同你一樣, 我係怕濕紙巾有不知名的東東有害物質, 所以我都係用棉花點清水抹。
...

我吾係怕濕紙巾有有害物質,係我仔個pat太嬌嫩,經歷吾起濕紙巾嘅催殘

子爵府

早兩年係浸會生,淨係去bb房學餵人奶 .....係醫院係一次都無幫過bb換過片同睇過個bb個身體....次次都包到實咁抱比我,我見其他媽媽都係淨係入去餵人奶.個時都無諗過原來係會有爛pat問題..

複式洋房

kavenzou 發表於 18-11-15 00:09
我吾係怕濕紙巾有有害物質,係我仔個pat太嬌嫩,經歷吾起濕紙巾嘅催殘
...

咁醫院開嘅pat pat藥膏 係咪應該好過 萬寧 買得到嗰啲?

大宅

days.bb 發表於 18-11-15 00:14
早兩年係浸會生,淨係去bb房學餵人奶 .....係醫院係一次都無幫過bb換過片同睇過個bb個身體....次次都包到實 ...

我同你一樣,不過係嘉諾撒生,都不用換片,只係去bb房餵人奶,所以都無諗過bb pat pat會爛

大宅

住過nicu就知姑娘好忙碌
比起急救、插喉換喉,餵藥,check維生指數等等換片priority要排第幾?
另外早b又初生可能up少少或敏感都易紅易損
唔可以怪醫護
就算父母好忙點都應該去幫手照顧或者去學下照顧初生b
又換個角度諗
呢個早b係邊個救番黎?
父母唔感激醫護救咗阿b一命?

伯爵府

cdn 發表於 18-11-14 22:47
一星期探2次,講完了

其實佢琴晚放上fb講
係大孖出左院之後無探過細孖
Del post上報再改口

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Wildlly 發表於 18-11-14 22:49
我見到都 O 咀

仲要坐完月先返去探個bb,咩父母黎

珍珠宮

nixphoenix 發表於 18-11-15 00:29
比起急救、插喉換喉,餵藥,check維生指數等等換片priority要排第幾?
另外早b又初生 ...

係囉!咁難救都救返佢兩個B,甚至媽媽嘅安全,雖然係有些問題出咗,但相比起救返條命,其實唔係大件事。

子爵府

nixphoenix 發表於 18-11-15 00:29
另外早b又初生 ...

係。 去過nicu都明
相比起插氧氣管/罩插喉餵藥抽血 check指數
換片真係餵奶前先換㗎咋。中途佢地只會monitor個指數

大宅

angrybird4 發表於 18-11-14 22:37
睇到呢單嘢, 留言個個都話對父母,但其實醫院都好大責任

【疏忽照顧?】疑醫院未有 ...

佢父母責任大D喎,你都識講爛pat唔係一日半日的事,佢父母如果每日都去幫BB搽patpat,最簡單搽次凡士林,打下底都未必會爛得咁嚴重,睇文章嗰媽媽話因為有一個B出左院、自己又要坐月,所以一星期先去一次,依度已經好有問題,如果係我自己已經唔會理坐唔坐月,傷口痛極都一定去醫院睇自己嗰B

男爵府

days.bb 發表於 18-11-15 00:14
早兩年係浸會生,淨係去bb房學餵人奶 .....係醫院係一次都無幫過bb換過片同睇過個bb個身體....次次都包到實 ...

係,餵奶同親子時間都係包實實,但兒科醫生每日有過黎檢查bb!出院前一日醫生見bb第2度有小小紅左,就已經即刻叫我去睇下,話我知係好少事完全唔駛擔心同埋開藥交低比姑娘查!出院第2日已經好哂!我覺得浸會姑娘算唔錯!

大宅

wan_sosin 發表於 18-11-15 00:45
係囉!咁難救都救返佢兩個B,甚至媽媽嘅安全,雖然係有些問題出咗,但相比起救返條命,其實唔係大件事。
...

係囉
就算無感激之心
真係覺得爛pat好緊要都可以向wand經理或者醫管局反映
使唔使到報警?
咁叫儘心儘力救命嘅醫護情何以堪?

首頁

尾頁

跳至