自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-11-16 10:46
吓,中小幼得一個校長……

sorry 係小幼一個,中學一個 (剛check 學校website) sorry jm!

子爵府

糖呢兩茶匙 發表於 18-11-16 10:51
一個校長睇晒中小學三間所有嘢

我頭先明明睇到fans 咁寫,覆完發覺唔見左個句,跟手上學校website check,發現中係另一個,幼小同一個!sorry sorry!

男爵府

premierpen 發表於 18-11-16 01:17
我小朋友都坐校巴(另一條線),見到佢番學開心,係屋企成日講唔該司機叔叔,司機叔叔又記得晒全車同學名 ...

我覺得退唔退學唔關是非對錯,而係根本對學校既管理無信心,既然唔放心小朋友番學,倒不如退學另覓一間,反正PN班又唔係必讀。

複式洋房

回覆 Sumyeema1 的帖子

SORRY,
我不是學校人仕,
只是見樓主指控老師學校無愛心,
作為經常接觸老師的家長,
覺得好唔公道好誤導,有感而發。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

premierpen 發表於 18-11-16 10:56

SORRY,

有感而發?!

閣下完美演繹 What is "blame the victim" !

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

alicechw 發表於 18-11-16 08:51
这位家长说的情况,我看了一下,觉得很奇怪。在事情还没有搞清楚之前请不要人身攻击,以及破坏学校声誉。我 ...

認真,學校如果唔想影響校譽,更加應該要積極出嚟面對個問題,同埋公開交代會點樣做,而唔係收收埋埋。
自己搵人出嚟講學校點樣關愛體貼,冇用架。而是要認真處理個問題。
易啲係公關危機。
你講呢D,只會令外人越嚟越憎間學校,越嚟越誤會間學校。
解鈴還需繫鈴人。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mgmismicgmic 發表於 18-11-15 18:33
點解咁多人叫樓主轉校? 唔係應該叫BULLY個小朋友轉校咩?!

你啱呀, 咁多個小朋友都受傷, 會唔會係同一個小朋友傷人呢?

複式洋房

回覆 ivory0915 的帖子

聽講當時旁觀家長話雙方家長都有罵戰,
而樓主的結論就係不在場的老師,校長無愛心,

如果你話校長溝通失當,
或者話跟車保姆無愛心,
我會比較易接受囉.

複式洋房

premierpen 發表於 18-11-16 10:37
玫X係大校,
其實係咪所有野都校長處理?
定校車部、2個小朋友的班主任先處理。

班主任講過
佢冇咁大權力可以處理,要問返校長

我預咗學校而家會有一個為自己解釋嘅版本

公道自在人心

喺度share親身經歷係想引起各位家長考慮幼稚園要注意學校啲乜嘢

冇興趣同人爭論
尤其是係自稱家長同老師橋樑嘅塘邊鶴

pigulupine    發表於 18-11-16 11:36

大宅

premierpen 發表於 18-11-16 10:26
覺得有d 家長都好犀利,
未去學校先了解,
而係先上網唱衰話學校老師無愛心

係,每間學校都會有小朋友互相整親,唔出奇。
學校間最大嘅分野,就係學校遇到呢啲問題之後,係點樣處理,積極去處理,定係不了了之。
淨係分開位坐,咁係咪就足夠呢?
係咪要知會返雙方家長,及講比佢哋聽,學校會點處理啦呢?係咪都要教返對方嘅小朋友道歉,同埋唔可以再咁做呢?呢啲都係品德教育嘅一種。

大宅

快樂瑪卡兒 發表於 18-11-16 01:51
你究竟明唔明個重點呀?一直係講緊校長處理不當(係無處理),而校長係代表整間學校!一個咁廢嘅校長點帶 ...

啲間學校,報紙報導過老師打人,最後咪又不了了之!何況係學生
尊貴嘅校長點會有時間處理啲咁嘅事情丫

大宅

SORRY,

你試吓諗吓你自己個小朋友俾人打傷
然後無人同你解釋同處理
你先再有感而發
咁樣公道啲

複式洋房

回覆 lauvirginia 的帖子

唔明點解會無,有班主任的手提同 whatsapp,
24小時煩爆佢啦,
如果班主任真係無能為力,
直接剷上學校啦?

大宅

alicechw 發表於 18-11-16 08:51
这位家长说的情况,我看了一下,觉得很奇怪。在事情还没有搞清楚之前请不要人身攻击,以及破坏学校声誉。我 ...

可能你啱啱落嚟,唔清楚間學校成日上報
建議你去睇吓報紙報導了解吓學校所謂的聲譽

水晶宮

畀面勳章

你呢間乜鬼學校嚟?一單又一單,上次見到小朋友被綁手我已經忍唔住喊左出嚟

點可能有幼稚園發生學生打交事件,竟然三星期都不聞不问,到有人討論區出post先搵打手上來唱雙簧? 真係痴痴地

如果有人搞我小朋友我真係會同佢死過!一定即日踩場要求解釋兼報警備案!另方面即搞退學!

唔明樓主為乜仲俾個小朋友返學?搵個鈡點ee睇住先真係好難?睇左十幾版,真係好激氣,戥個小朋友慘!身體受傷會好返,心理受創係一世㗎

大宅

green_flower 發表於 18-11-16 00:22
之前上曬報紙都仲去讀?

係囉

我有朋友個女報咗k1, 同另一間學校撞時間
佢無去in玫記
玫記打去話accept 佢k1 am class
真係俾到唔讀

象牙宮

2024年龍年勳章

SORRY,

如果真係熱愛此校,想學校好,你不如俾D改善建議學校。

好過係呢度黑白講,引人反感。

大宅

ivory0915 發表於 18-11-15 18:40
呢個 post, 好多新國民喎

建議 BK 收緊新國民政策, 國民註冊頭 10 天不可發言, 真心做國民的, ...

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 premierpen 的帖子

作為父母, 見到仔女在學校受傷流血, 得不到學校正面回應, 樓主反應大係好正常的事。
她只是在說事實, 如果學校處理得好, 身為一個家長絕對唔會咁得閒無聊地唱衰一間學校囉!

水晶宮

畀面勳章

lauvirginia 發表於 18-11-16 11:34
可能你啱啱落嚟,唔清楚間學校成日上報
建議你去睇吓報紙報導了解吓學校所謂的聲譽
...

嘩,d打手來自五湖四海,睇嚟學校好急要解畫

首頁

尾頁

跳至