自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

幼稚院係育幼苗地方,點可以咁?有無回校要求跟進?

別墅

premierpen 發表於 18-11-18 02:35

呢度d家長好笑,

咪就係連個班主住都話自己係普通班主任囉!期實真係係好易解決㗎咋!咪就係一路都話個校長廢先咁囉!
我小朋友細時(約二年班啦)都發生過類似嘅事,學校要對方同學向我小朋友寫咗封道歉卡!被人蝦嘅釋懷(包括家長),蝦人嘅又知自己唔啱!如果兩位學生都有動手,我小朋友學校係要兩個都寫道歉卡,每個小息都要為大家祈禱!所謂一間有宗教背景嘅學校理應如此!兩個做好朋友到今年中4!一間學校嘅處理手法真係好緊要!

別墅

parentsandkids 發表於 18-11-18 01:16
回覆 strawberrymilk 的帖子

點解樓上既comments建議樓主幫個女退學就得?而我建議就唔得,話我歪理,9唔 ...

因為你唔係善意嘅提點囉!自己諗乜自己知啦!

大宅

macie 發表於 18-11-17 11:20
校長嘅中心思想根本就係
“依家係人哋個女打人關我咩事
唔通我拉佢去坐監咩”

如果你講緊事實唔使驚乜法律責任,大你姐,係學校驚多點吧,收到家長律師信看她有無甘定?

子爵府

premierpen 發表於 18-11-18 02:35

呢度d家長好笑,

你一定唔系打手,都唔會為那封爛鬼信說話,我信你,但你未回覆我,如果你小朋友在學校被人打,你是否會轉校去解決問題,你睇我幾支持你,我又幫學校推post, 每日早,午,晚都上來推post, 永遠唔好比個post浸,一定幫你和其他新會員手推post, 推到上報紙維止,希望推到全香港的媽媽都知道自己小朋友在學校有問題發生,老師和校長會點樣做。

男爵府

小虎豬媽媽 發表於 18-11-18 07:26

你一定唔系打手,都唔會為那封爛鬼信說話,我信你,但 ...
d新account好煩,係唔係又係Facebook comment嗰個家長 Zhang小姐d香港朋友 之前用簡體字開post,而家又搵香港家長幫手呀

大宅

快樂瑪卡兒 發表於 18-11-18 04:48

咪就係連個班主住都話自己係普通班主任囉!期實真係係 ...

係,件事本來很容易處理,只要立即處理,公開透明,有繼續跟進。所以對校長的處理手法,拖字訣,感到很失望。

更甚,某D忠粉既盲撐行為,斬腳趾避沙蟲,出律師信等等行為,其實都幫到忙。

班主任說自己未能處理,是因為校長不願放權?引致牽涉到其他班同學時,她唔敢處理,還是其他原因?

校長可能真的好多野做,咁會否有些副校長/主任幫輕處理同類事情?

伯爵府

strawberrymilk 發表於 18-11-18 01:57

一定要,我都好想知道邊個係真正兇手,如果真係小 ...

對,我會教小朋友要道歉。K1小朋友已經知道咩唔做得。唔再係bb

複式洋房

babypig2017 發表於 18-11-18 07:56
係,件事本來很容易處理,只要立即處理,公開透明,有繼續跟進。所以對校長的處理手法,拖字訣,感到很失 ...

班主任講既無能力處理的,
樓主無講清楚係邊方面,
但前文後理推測應該係講校巴座位安排,
同加 CCTV,
呢 part 正常應該係校巴部負責,
係直接打去校巴部傾。

樓主一味堅持校長回覆,
無視班主任、校車部的安排。
話人地小朋友打佢,
唔講自己小朋友打架都整親人。
邊方出手先都唔清楚。

洋房

parentsandkids 發表於 18-11-17 20:03
留意左呢個POST幾日, 其實本身都無諗住出聲
但見到D COMMENT愈來愈奇怪, 所以忍不住開個ACC發聲
我絕不是打 ...

呢位家長你未答我, 你係呢度話樓主鬧到大肚媽媽喊
但事實係, 當日我係你身後, 你可能留意唔到我,
大肚媽媽接到小朋友就好大聲好激動咁鬧個小朋友: 係咪又係佢?你做乜又同佢坐?(佢應該係指樓主個小朋友)
然後又好惡咁問自己個小朋友: 你有無打人?
自己個小朋友笑笑口答: 無啊(你仲話個小朋友: 你做乜笑姐你真係好cute啊.)
然後樓主 (應該係) 都接番自己個小朋友,然後大肚媽媽就對住樓主講: 我同你講...
呢一刻大肚媽媽已經喊左
樓主仲好似叫大肚媽媽唔好咁激動.

如果事實真係咁,我覺得你有需要同樓主道歉囉
因為你講到樓主主動蝦個大肚媽媽咁
明明宜家係討論緊邊個人打傷樓主個小朋友啊

大宅

利申:我小朋友都讀呢間學校
我理解學校其實最初已經有稹極回應包括換保母,分開坐等,當然做得不足因為之後又吾覺意一齊坐返,但無心之失我覺得可以包容,始終一㗎校車有幾十個小朋友處理緊,而且兩三歲小朋友一次紛爭係咪要絕對隔離就啱?
樓主嘅訴求係一定要校長比個交代,等於啲人有咩唔滿意就下下要最大嗰個企出嚟交代,其實係咪一定要最大嗰個出嚟交代先叫處理左?

大宅

我小朋友讀緊K1,之前都有比N班小朋友抓面,班主任迅速處理左,包括揾返兩個小朋友同佢哋傾番件事,要N班小朋友道歉同叫我女原諒佢,仲有暫時分開坐,我好滿以處理手法,我冇諗住要對方家長同我道歉,又冇諗住要校長同我交代,兩三歲小朋友紛爭你想佢交代啲乜

洋房

premierpen 發表於 18-11-18 09:10

班主任講既無能力處理的,

你真係好勁啊
前文後理推測
請問有無推測到校巴部幾時會裝CCTV?
你咁勁,幫幫手校巴部了解下
再答我地全部家長
究竟校巴部係幾時之前會裝好個CCTV?

同埋你就好似講到學生打交淨係校巴部既問題
同老師校長學校一d關係都無咁既?
唔知你有無小朋友既呢
如果你小朋友比人打,你第一時間直接打比校巴部啊?

咩叫樓主一味堅持校長無回覆姐
堅持有咩問題?
堅持有咩做錯?
你賴落校車部做乜姐?

你又點推測到樓主有無視班主任同校車部的安排呢?
你又點推測到樓主小朋友有打架有整親人?
當時你在校巴上嗎?你係現場嗎?
我係現場啊,我企係大肚媽媽同一個女人既身後望住

子爵府

ponam 發表於 18-11-18 09:40
我理解學校其實最初已經有稹極回應包括換保母,分開坐等,當然做得不足因為之 ...

係咪唔洗教返好學生,剩係換保母調位加cctv就叫解決問題呢?
花花學校果然犀利,教到班家長覺得小朋友錯係唔洗教返好佢,剩係將周邊環境改變就得!幼稚園連對錯都唔教,只教學術?人品差就算識西班牙文都唔會前途一片光明架喎。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我理解學校其實最初已經有稹極回應包括換保母,分開坐等,當然做得不足因為之 ...

本身都聽老師講過而家新家長愈黎愈誇張,我記得第一日簡介會校長已經入班房寫低自己手提,班主任又日日whatsapp,自己班又有。
我吾知校長呢幾年仲有無寫低手提比家長,但學你話齋,要校長咩交代先滿意?其實要道歉,我相信老師接到投訴正常都會講句吾好意思,安慰樓主同小朋友,再話調查下。

搞到甘大又係甘推都吾知為乜,真係用家我相信係感受到學校同老師既付出

大宅

parentsandkids 發表於 18-11-17 20:03
留意左呢個POST幾日, 其實本身都無諗住出聲
但見到D COMMENT愈來愈奇怪, 所以忍不住開個ACC發聲
我絕不是打 ...

你想屈樓主呀?
大肚唔係大哂!friend 都唔係咁講大話而幫!
好彩有現場家長出聲!

大宅

馬爾太 發表於 18-11-18 09:53

係咪唔洗教返好學生,剩係換保母調位加cctv就叫解決問題呢 ...

下一個post講咗,一個post打唔晒

洋房

我小朋友讀緊K1,之前都有比N班小朋友抓面,班主任迅速處理左,包括揾返兩個小朋友同佢哋傾番件事,要N班小 ...

你仲好笑,你冇諗住要對方家長同你道歉
咁又點?

樓主話校方仲係話唔知邊個做成
樓主無講過有人同佢個小朋友道歉
無人認錯
到底邊個打傷樓主個小朋友仲係未知

同你果單野唔同,你唔好亂up唔該

子爵府

jacky1666_hk 發表於 18-11-18 09:55
本身都聽老師講過而家新家長愈黎愈誇張,我記得第一日簡介會校長已經入班房寫低自己手提,班主任又日日wha ...

又唔係老師打人,老師點解要道歉?個post去到2x版,仲唔明問題係邊?

子爵府

ponam 發表於 18-11-18 09:59
下一個post講咗,一個post打唔晒

你copy過嚟囉!教幼稚園連人品都唔教走去教西班牙文!

首頁

尾頁

跳至