今年冇參加學生保健,近日亞囡常常腳痛,似後足外翻

jojobbmum
|
今年中一,冇參加學生保健,近日亞囡常常腳痛,似後足外翻,
點好?排街証?
kyk
|
果時阿女係睇家庭醫生寫紙排政府專科,但預有排排。同時間去咗出面幫人專造鞋墊果 d 度睇,做咗鞋墊用住先,再一路排政府,之後就係政府睇,政府做鞋墊,其實冇乜嘢可以做,只係希望 keep 住唔好令情況更嚴重,一係直接做手術,但小朋友未大定,都唔建議做。
sfuhsg
|
其實免費點解唔參加啊?
kyk
|
睇清楚原來你女係後足外翻,我唔知呢個係點,我女係趾外翻,同埋足弓位再軟令到有扁平足,所以要做鞋墊承托住。
jojobbmum
|
kyk 發表於 18-11-14 23:25
果時阿女係睇家庭醫生寫紙排政府專科,但預有排排。同時間去咗出面幫人專造鞋墊果 d 度睇,做咗鞋墊用住先 ...

thanks
wcpcelia    發表於 18-11-15 16:45
jojobbmum
|
kyk 發表於 18-11-14 23:25
果時阿女係睇家庭醫生寫紙排政府專科,但預有排排。同時間去咗出面幫人專造鞋墊果 d 度睇,做咗鞋墊用住先 ...

請問你直接同醫生講想佢寫紙排政府專科?
我是水瓶座
|
我仔由幾歲痛到依家十幾歲睇過無數次都話發育痛係好正常,佢一運動或行得耐就痛一星期會有2晚抽根痛到訓吾到醫生話正常,有D人做完運動會肌肉酸痛喎 我話又吾係好耐先做一次運動點會成日痛佢先話你吾放心咪抽下血照X光囉都吾知有咩好擔心
whyyou
|
jojobbmum 發表於 18-11-14 23:16
點好?排街証?
...
學生保健喺冇得睇醫生㗎喎,就算你有參加都冇用,你應該搵家庭醫生睇咗先再寫醫生紙搵政府或私家專科睇
jojobbmum
|
whyyou 發表於 18-11-15 07:44
學生保健喺冇得睇醫生㗎喎,就算你有參加都冇用,你應該搵家庭醫生睇咗先再寫醫生紙搵政府或私家專科睇
...

謝謝你
kyk
|
jojobbmum 發表於 18-11-15 07:34
請問你直接同醫生講想佢寫紙排政府專科?

同醫生講佢腳痛,有時行路,跑,跳會覺得痛,但又冇扭過跌過,問可唔可以寫轉介信去睇骨科。
kyk
|
我是水瓶座 發表於 18-11-15 07:39
我仔由幾歲痛到依家十幾歲睇過無數次都話發育痛係好正常,佢一運動或行得耐就痛一星期會有2晚抽根痛到訓吾 ...

細女最近都成日話腳踭痛,去咗睇家庭醫生,懷疑佢扁平足引起,跟住轉介佢去咗做鞋墊,啱啱用咗幾日,一用咗,阿女就話舒服好多。不過細女唔係香港睇,但情況同大女 (大女喺香港睇) 差不多,結果都係做鞋墊舒緩。
jojobbmum
|
kyk 發表於 18-11-15 23:29
細女最近都成日話腳踭痛,去咗睇家庭醫生,懷疑佢扁平足引起,跟住轉介佢去咗做鞋墊,啱啱用咗幾日,一用 ...

直接寫政府骨科?
南丁媽咪
|
jojobbmum 發表於 18-11-14 23:16
點好?排街証?
...

中一可以參加,如果冇參加試下打去問有冇得參加返,否則下年記得報名。
不過每年的檢查不是去睇症
有唔舒服應該去睇醫生,家庭醫生或門診已ok,有需要就治療和轉介,反而去學生健康檢查醫生都冇藥開俾你,最多叫你去門診睇,肯俾轉介信都起碼排期等一年半載。

早d帶佢睇
jojobbmum
|
南丁媽咪 發表於 18-11-16 06:57
中一可以參加,如果冇參加試下打去問有冇得參加返,否則下年記得報名。
有唔舒 ...

thanks.
醫生要明天才可以睇,
昨天去了 Dr Kong影了相,即時買了鞋墊,
我上網睇資料,高弓足和後足外翻case 同佢好相似,近日佢痛到拖住行,佢話是腳踭和先掌痛,可能是發炎。
十二歲唔知政府收唔收佢做鞋墊?
peggy
|
jojobbmum 發表於 18-11-16 07:07
thanks.
醫生要明天才可以睇,
物理治療師叫唔好著Dr Kong 的矯形鞋墊,會著壞腳。鞋墊係去睇醫生訂做
gigiic    發表於 18-11-16 21:31
sunnygirl
|
南丁媽咪 發表於 18-11-16 06:57
有唔舒 ...

學童保健見醫生嗰年係可以叫醫生寫紙refer 排睇政府,有朋友試過
南丁媽咪
|
sunnygirl 發表於 18-11-16 08:23
學童保健見醫生嗰年係可以叫醫生寫紙refer 排睇政府,有朋友試過

樓主的情況
無謂要等一年去拎張醫生轉介信

我有朋友個仔想睇暗瘡,等成年去檢查先叫醫生拎轉介信去排政府皮膚科,再排兩年

所以病向淺中醫,睇門診或家庭醫生
南丁媽咪
|
jojobbmum 發表於 18-11-16 07:07
thanks.
醫生要明天才可以睇,

完全唔會信dr Kong
之前聽talk, 醫生話好多小朋友著坊間鞋鋪的鞋墊出事(不點名批評dr Kong )
kitbebe
|
睇私家醫生, 痛唔等得.
jojobbmum
|
私家公家都去睇