論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

近日屋企印尼姐姐買咗部新iPhone,佢知我會話佢亂使錢,成日收收埋埋,但好快就俾我見到。佢明明有部Samsung好地地,雖然舊D,但係用起嚟完全無問題。真係唔明點解佢要用個幾兩個月人工買部iPhone,我自己部iPhone用咗4年都未換。我成日鼓勵佢儲錢養老,佢就嚟50歲,一D儲蓄都無,一放假就買埋好多唔等使嘅嘢返嚟。

前排佢生日,我俾佢一日有薪假,叫佢去下街,點知佢話無錢去街,得返幾毫子喺身,連搭車錢都無

其實D姐姐係咪多數不善理財呢?真心希望佢儲多個錢第日返鄉下可以安鄉晚年,不過我覺得自己好多餘,佢比較喜歡活在當下。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

今朝有酒今朝醉

伯爵府

每個人對用錢態度唔一樣
提點過佢唔聽就算喇

wcpcelia    發表於 18-11-16 08:42

子爵府

回覆 goldenpineapple 的帖子

其實好睇姐姐本身的性格.我第一及現在呢個第四的姐姐, 係好慳家的, 一分一毫都唔捨得用. 咩舊衫食物都唔浪費都要的. 所以完全唔洗擔心佢地亂用錢.
第二個姐姐就成日買新野, 成日食零食, 所以個個月都問我借糧.. 我和老公成日教佢要儲錢留比阿女將來讀書用, 但講了好多次佢都係繼續個個月借... 所以完約都唔再續約, 因為借錢和偷錢.

別墅

AWma 發表於 18-11-16 10:07
回覆 goldenpineapple 的帖子

其實好睇姐姐本身的性格.我第一及現在呢個第四的姐姐, 係好慳家的, 一分一毫 ...

你真係好好人,肯借糧俾佢。

其實我都有擔心呢個姐姐同出邊財仔借錢甚至偷錢,因為在好多事上睇到佢有誠信問題。依家已經做咗一年,出年我哋應該唔會續約了,大洗都唔係問題(暫時未影響到我哋),而係太多其他騎呢嘢。

子爵府

goldenpineapple 發表於 18-11-16 13:55
你真係好好人,肯借糧俾佢。

其實我都有擔心呢個姐姐同出邊財仔借錢甚至偷錢,因為在好多事上睇到佢有誠 ...

我只係借1000-2000的糧, 就是佢已經做左半個月, 咁我借2000只係暫時出左前面的半個月糧, 咁佢走佬我都算係無損失.
但我就真係覺得佢好煩, 個個月都話唔夠錢, 叫佢食少D零食, 買少D野, 佢都係咁... 借糧的原因係佢話佢老豆有事要做手術, 唉, 唔知真或假, 反正我沒損失就借囉.

珍珠宮

回覆樓主:

睇緊啲佢,容易借朋友或財仔錢。

男爵府

AWma 發表於 18-11-16 14:45
我只係借1000-2000的糧, 就是佢已經做左半個月, 咁我借2000只係暫時出左前面的半個月糧, 咁佢走佬我都算係 ...

點解冇損失?
佢走佬,你要追番佢一個月人工,當然係預左追唔到,但都慳番半個月糧呀。

大宅

goldenpineapple 發表於 18-11-15 00:17
近日屋企印尼姐姐買咗部新iPhone,佢知我會話佢亂使錢,成日收收埋埋,但好快就俾我見到。佢明明有部Samsun ...

搭車錢都無,小心佢出去借財仔呀

別墅

goldenpineapple 發表於 18-11-15 00:17
近日屋企印尼姐姐買咗部新iPhone,佢知我會話佢亂使錢,成日收收埋埋,但好快就俾我見到。佢明明有部Samsun ...

有乜問題? 我工人今日先去睇一場$1580 演唱會
我仲好鼓勵佢 享受人生

首頁

尾頁

跳至