有多囊是否影響排卵機會率低?

carmenwong1025
|
如題。。。

連續3個月,量體溫,驗排卵,是否根本沒有排?

體溫,長期處於36度左右,沒有特別低
驗排卵紅D, 只得1條線,用埋CB也沒有哈哈笑,呢d理據係咪反應出根本沒有排?

好灰
littlewrite
|
carmenwong1025 發表於 18-11-15 00:18
如題。。。

最低溫時候 溫度是多少?
|
littlewrite 發表於 18-11-15 07:11
最低溫時候 溫度是多少?

曾經試過1日最低35.8
zuniceso
|
carmenwong1025 發表於 18-11-15 00:18
如題。。。

多囊量體溫同排卵試紙係驗唔到架,要去醫生度照超聲波先知,如果你係決定生bb,我建議你去睇西醫促排,因為多囊主要係無排卵/不停期排卵,如要自然懷孕係比較難
|
zuniceso 發表於 18-11-15 12:27
多囊量體溫同排卵試紙係驗唔到架,要去醫生度照超聲波先知,如果你係決定生bb,我建議你去睇西醫促排,因 ...

大概1年前,已照左陰超,證實係多囊,亦照埋輸卵管冇問題,食過2個月排卵藥,有排,但不成功,再試埋IUI, 化學了,小產左。而家中醫調理好後,矛盾地,係咪應該再試IUI?
zuniceso
|
carmenwong1025 發表於 18-11-15 12:37
大概1年前,已照左陰超,證實係多囊,亦照埋輸卵管冇問題,食過2個月排卵藥,有排,但不成功,再試埋IUI, ...

咁你應該做ivf喇,再等都係晒時間,其實iui成功率都唔高,你幾歲呀?
momomee
|
我之前發現多囊, 都好灰....仲係醫生到
我即刻去睇中醫同做針灸, 估唔到一個月就有左, 醫生開比我既排卵藥都唔使食...

但我覺得心態都緊要既, 因為諗住唔會中, 所以隨意做...

加油呀!
|
zuniceso 發表於 18-11-15 12:56
咁你應該做ivf喇,再等都係晒時間,其實iui成功率都唔高,你幾歲呀?

已高齡喇,36yrs 時間不等人,所以都幾大壓力

請問你係邊做ivf? 幾錢?
zuniceso
|
carmenwong1025 發表於 18-11-15 20:51
已高齡喇,36yrs 時間不等人,所以都幾大壓力

請問你係邊做ivf? 幾錢?

我係台灣做呀,5萬左右,不過如果你高齡可能會貴少少,快啲做ivf啦,唔好等喇
catantan
|
carmenwong1025 發表於 18-11-15 12:37
大概1年前,已照左陰超,證實係多囊,亦照埋輸卵管冇問題,食過2個月排卵藥,有排,但不成功,再試埋IUI, ...

請問你係屬於輕微定嚴重多囊?
tampopo720
|
我有朋友都有多囊,佢話直接做IVF仲好
sixe4886
|
momomee 發表於 18-11-15 15:43
我即刻去睇中醫同做針灸, 估唔到一個月就有左, 醫生開比我既 ...

邊個中醫師咁勁,可以pm我嗎?祝好孕!
favv88
|
catantan 發表於 18-11-16 11:56
請問你係屬於輕微定嚴重多囊?

多囊有分輕微同嚴重架?
catantan
|
favv88 發表於 18-11-16 23:27
多囊有分輕微同嚴重架?

其實我都唔清楚,不過我睇過兩個婦科醫生,第一個醫生話我屬於輕微,第二個醫生就冇mention....
我估視乎d泡囊多少而定吧
favv88
|
catantan 發表於 18-11-19 10:10
其實我都唔清楚,不過我睇過兩個婦科醫生,第一個醫生話我屬於輕微,第二個醫生就冇mention....
我估視乎d泡 ...

我又無問醫生我屬於輕微定嚴重
katss
|
momomee 發表於 18-11-15 15:43
我即刻去睇中醫同做針灸, 估唔到一個月就有左, 醫生開比我既 ...

你好,可以pm 我中醫資料嗎?謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)