你地BB飲緊咩奶粉?

KiKi0806
|
BB已經差不多2個月大, 而家都係埋身餵同泵出黎, 遲D可能需要補奶粉.

出面咁多隻奶粉唔知買邊隻好? 最平同最貴都相差成倍, 成份有咩大分別?

你地BB飲緊邊隻? 同埋你地係點選擇? 牌子? 價錢? 醫生/親友介紹?
蝴蝶so
|
個時轉奶粉我就轉illuma organic俾個仔,初初見朋友個b食得幾好,咁我就試下俾呀仔食,呀仔食左之後差唔多日日都有便便,見夾得幾好就無再轉啦
freshrose
|
我BB 食ILLUMA, 基本上日日都有便便, 唔甜 (我個人覺得好難食), 唔熱氣, 同埋ILLUMA 有sn2 成份, sn2 係好野黎架, 而且市面上應該得2隻奶粉係有sn2, 所以illuma 特別貴

你可以上網RESEARCH 下SN 2係咩黎既
2meandhoho
|
我B女係人奶同奶粉都食,初初買左罐雅培hmo,無乜問題,就嚟食完老公見illuma咁貴又多左sn2所以又轉左,頭幾日無咩事,之後開始2日先屙好多屎,屙到紅曬,放屁好臭又多,就嚟食完而家買左智多健嗰隻都有hmo同sn2,又平啲,睇下食左B女情況點先

奶粉聽人講無用,要試過先知同BB夾唔夾
發達喇
|
回覆 KiKi0806 的帖子

我係朋友介紹babynes比我,佢就話呢隻奶粉有益生元同埋活性益生菌,保護番bb腸道健康,便便都幾得順d。so far飲左咁耐,bb嘅便便都幾好,所以都一直keep住食呢隻。
Linda_lady
|
KiKi0806 發表於 18-11-15 05:27
BB已經差不多2個月大, 而家都係埋身餵同泵出黎, 遲D可能需要補奶粉.

出面咁多隻奶粉唔知買邊隻好? 最平同 ...

我個陣係跟返醫院個隻奶粉比BB飲, 之後都有拎D唔同牌子既Sample飲下.
我自己都會試下個味, 有D會比較甜, 有D會比較淡口, 始終BB飲太甜唔好.
同埋我BB佢有濕疹皮膚, 而家佢飲緊能恩暫時都OK, 佢飲美素就差D.
岩岩見到有位JM講緊有隻英國牌子奶粉, 叫Kendamil, 呢隻係全脂配方奶粉.
我都無留意到原來BB飲既奶粉都有分全脂同脫脂奶粉.

Linda_lady
|
freshrose 發表於 18-11-15 15:48
我BB 食ILLUMA, 基本上日日都有便便, 唔甜 (我個人覺得好難食), 唔熱氣, 同埋ILLUMA 有sn2 成份, sn2 係好 ...

市面上得2隻奶粉有SN2? 仲有邊隻?
最近成日聽HMO, 又有好多隻奶粉又出升級版, 咩星級親體乳脂配方等等.

Linda_lady
|
2meandhoho 發表於 18-11-15 15:55
我B女係人奶同奶粉都食,初初買左罐雅培hmo,無乜問題,就嚟食完老公見illuma咁貴又多左sn2所以又轉左,頭 ...

你覺唔覺得雅培D奶粉好難溶? 我之前試過Sample覺得好難溶.

我都覺得要自己試左先知道隻奶粉岩唔岩BB.

雪菊
|
我個個飲緊最大路既A+,
飲左3年了,so far so good
ookaren
|
食緊illuma 呀,初初都試左幾隻先試到呢隻夾到,
而家差唔多日日都去到便便
我要做媽媽
|
我仔仔飲牛欄既,因為之前飲美素太甜喇,所以就轉牛欄,比較淡
asukav6
|
Linda_lady 發表於 18-11-15 18:49
市面上得2隻奶粉有SN2? 仲有邊隻?
最近成日聽HMO, 又有好多隻奶粉又出升級版, 咩星級親體乳脂配方等等.

有sn2奶粉市面上至少6隻,價格都比較貴,但我perfer奶粉有sn2,便便會靚D
haha748494
|
親友介紹,飲A+。但聽聞似乎有D甜。主要睇BB同奶粉夾唔夾。
yingying1128
|
asukav6 發表於 18-11-16 15:19
有sn2奶粉市面上至少6隻,價格都比較貴,但我perfer奶粉有sn2,便便會靚D
...

請問有邊6隻?
Linda_lady
|
asukav6 發表於 18-11-16 15:19
...

OIC. 等我都留意一下.
Linda_lady
|
haha748494 發表於 18-11-16 15:43
親友介紹,飲A+。但聽聞似乎有D甜。主要睇BB同奶粉夾唔夾。

唔知係咪因為某D奶粉會加入蔗糖, 所以入口會比較甜.
asukav6
|
yingying1128 發表於 18-11-18 09:07
請問有邊6隻?

呢度唔講啦,費事俾人話賣廣告,你自己research下,好易揾到
tandonn
|
我個女飲雅培HMO,可能因為係母乳成分,佢吸收得幾好,到一歲仲肥嘟嘟, touchwood好少病
haha748494
|
回覆 Linda_lady 的帖子

我覺得BB飲得OK,各方面都可以,就繼續飲。
KiKi0806
|
蝴蝶so 發表於 18-11-15 12:21
個時轉奶粉我就轉illuma organic俾個仔,初初見朋友個b食得幾好,咁我就試下俾呀仔食,呀仔食左之後差唔多日日 ...

你本身BB飲緊邊隻? 咩原因要轉其他牌子? 呢隻係唔係易消化唔上火?