0-6個月

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我覺得可以用賣點去㨂 如果你想bb聰明 d,可以㨂標磅腦部發展果d牌子,如果想佢消化得好d,就㨂 易窿麻,雅培果d

KiKi0806    發表於 18-12-12 06:25
大事化小, 小事化毛.........

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Linda_lady 發表於 18-11-26 00:08
嘩, 受潮起曬一舊舊, 係illuma?

智多健嗰隻貴版,我貪佢好似illuma咁有hmo同sn2又平啲,結果連開2罐都係咁

複式洋房

Linda_lady 發表於 18-11-25 23:53
我都唔係咁識睇營養標籤同成份表, 咁點睇個隻奶粉有呢個sn2化學結構? 全脂奶係唔係本身就有呢個結構?
...

係有列sn-2出黎

Linda_lady    發表於 18-11-26 19:06

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

KiKi0806 發表於 18-11-15 05:27
BB已經差不多2個月大, 而家都係埋身餵同泵出黎, 遲D可能需要補奶粉.

出面咁多隻奶粉唔知買邊隻好? 最平同 ...

我仔人奶另加意大利organic 奶粉

大宅

2meandhoho 發表於 18-11-15 15:55
我B女係人奶同奶粉都食,初初買左罐雅培hmo,無乜問題,就嚟食完老公見illuma咁貴又多左sn2所以又轉左,頭 ...

我bb吃雪印放屁也多 屙屎屁股红晒 系咪里只奶粉唔夹?雅培HMO吃一次屙一次呢?你个吃里只奶粉唔咪次次屙吧?

KiKi0806    發表於 18-12-12 06:31

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

依家很多人都誤解了「全脂」牛奶對BB的影響,主因是絶大部份所謂嘅奶粉知識,都喺由不同嘅廣告/宣傳等等學返嚟。

其實唔喺「1歲以下唔可以飲全脂奶」,而喺,以香港衛生署為例,佢哋聲明喺「1歲以下不適宜飲牛奶」,咁點解衛生署會咁寫? 和點解要揀含有「全脂」成份嘅配方奶粉呢?

1. 「1歲以下不適合飲牛奶 」(不管全脂/低脂/脫脂, 不管盒裝/樽裝), 因為天然牛奶缺了某些維他命和礦物質, 如維他命C, 鐵質等. 所以需要飲配方奶. 這也是為什麼衛生署的聲明寫明 "一歲以下嬰兒不宜飲用牛奶。", 除了要大力推廣母乳之外, 其次就是怕父母隨便買 "非配方奶粉" 代替配方奶粉, 因為 "非配方奶粉" 價錢較平, 購買方便, 但 "非配方奶粉" 營養不符國際標準. 所以唔喺「1歲以下唔可以飲全脂奶」,正確嘅喺「1歲以下如果唔能夠飲用母乳, 父母應該要選配方奶粉, 而非盒裝或樽裝牛奶以至新鮮未經處理嘅原牛奶 」(羊奶/豆奶等都喺相同原理)

2. 如果選牛奶配方奶粉, 那選 "含有全脂成份的" (暫時簡稱「全脂配方奶粉」) 還是 "没有全脂成份 或者 只含有脫脂成份的" 配方奶粉 (暫時簡稱「脫脂配方奶粉」)?

3. 那就要看 "全脂牛奶成份" 對幼兒的好處.

4. 現在網上查 "全脂牛奶 嬰兒 兒童", 其實已有很多資料可以看到. 2016年加拿大研究團隊更重新發表了一篇6年研究, 有關飲全脂奶的好處.

5. 研究寫出孩子飲全脂奶比飲脫脂奶的, 有三大好處: 一是令幼兒身高體重指標更標準, 二是維他命D吸收更高, 三是飽肚感更好, 令睡眠變好

6. 那 "脫脂配方奶粉" 代表不好嗎? 不是. 脫脂奶源好嘅話, 脫脂牛奶(成份)都喺好東西.

7. BB頭12個月嘅主要能量來源, 就喺脂肪. 所以 "脫脂配方奶粉" 都有脂肪, 不過, 分別在於, "全脂配方奶粉" 主要脂肪來源自天然 牛乳脂肪, 而 "脫脂配方奶粉" 脂肪來源自 植物油.

8. 所以兩者主要比較的, 其實就是脂肪來源: 天然牛乳脂肪 和 植物油.

9. 而植物油中, "脫脂配方奶粉" 很多都添加了“棕櫚油” (Palm Oil, 因成本好平), 但“棕櫚油”就容易令 bb 便秘和減少鈣質吸收. 因為“棕櫚油”油脂結構 (POP) 會和鈣質形成鈣梘/鈣皂 (令poopoo硬, 難排出, 形成便秘). 所以不是 "脫脂配方奶粉" 不好, 而是加了“棕櫚油”後對便便和鈣質吸收不好.

10. 所以現在很多 "脫脂配方奶粉" 強調添加 sn-2 嘅植物油 (2 代表棕櫚酸 (P.A.) 在油脂結構第2個位置, 即OPO結構). 有些更強調是 "強化了", 即 含量多了而已, 但點都好, 呢啲植物油都喺添加.

11. 天然牛乳脂肪本身已含 sn-2 棕櫚酸 結構, 雖然其含量比 "強化了sn-2植物油" 少, 但勝在天然. 所以不含棕櫚油的 "全脂配方奶粉" 不會令bb便秘和不影響鈣質吸收.

12. 所以各爸媽選奶粉時, 應該要選“配方奶粉”, 而唔喺“盒裝/樽裝牛奶”, 再綜合以上所講, 應該要選“無棕櫚油”嘅 "全脂配方奶粉" 會較好. (當然, 除咗 "全脂" 成份, 仲有其他成份都需要注意.)

所以各爸媽選“配方奶粉”時, 記得要睇“配方奶粉”嘅成份表, 呢個先喺真正對 BB 最重要嘅影響.

KiKi0806    發表於 19-1-30 16:54
ms.choi0731    發表於 18-12-18 17:24
Linda_lady    發表於 18-12-12 16:00

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至