問英文,it is what it is 係點解?

tell-me-y
|
平時係什麼情況下用的呢?

Charlotte_mom
|
Google幫到你

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tell-me-y
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-15 07:05
Google幫到你

我係查極都睇唔明先上來問
係唔係負面野來架呢?
sangria
|
"係咁就係咁"
都 neutral嘅我覺得
fuhk
|
搵到呢個

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-11-15 16:32
tell-me-y
|
sangria 發表於 18-11-15 07:34
"係咁就係咁"
都 neutral嘅我覺得

會唔會算係悔氣說話來呀
hiragana
|
tell-me-y 發表於 18-11-15 07:49
會唔會算係悔氣說話來呀

少少啦, 即係你問點解, 條友就話: 咪就係你睇到咁樣囉, 你冇眼睇架。
sangria
|
會唔會算係悔氣說話來呀

睇之前對話內容同對方語氣啦
野原美冴
|
tell-me-y 發表於 18-11-15 07:32
我係查極都睇唔明先上來問
係唔係負面野來架呢?

中文類似「係咁㗎喇」,中文呢句你覺得負面定正面呢?
mugtaitai
|
會唔會算係悔氣說話來呀

都唔一定嘅,可以係正面鼓勵的,情況已經係咁了,無得改變,接受之餘,盡量在呢個情況下做到最好

例如去旅行安排左戶外景點,但遇上落大雨,冇辦法啦,都來左了,it is what it is,,咁去 shopping 啦,呢個景點留返以後有機會先再來囉
cattz288
|
tell-me-y 發表於 18-11-15 06:49
平時係什麼情況下用的呢?

我覺得係有無奈要接受既意思
|

句子本身neutral,可以話無奈feel,有d似廣東話「係咁就係咁囉可以點啊!」,有種無得救、無野可做咁解

如果雙方火火地,講呢句算係「咁都無辦法架啦仲有咩講啫」咁囉。有火藥味/晦氣架喇。舉例:c6唔識撈叫埋99去旅行,新抱答一句it is what it is即係「唔爆響口都爆左啦我而家仲可以say no咩!」咁解囉
又例如老闆出到機場發現祕書買錯聽日機票,今日已無位。慶左火屎忍住道氣話it is what it is。我相信祕書都知今勻大濟

littlecar
|
I am who I am
tell-me-y
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-15 08:53
句子本身neutral,可以話無奈feel,有d似廣東話「係咁就係咁囉可以點啊!」,有種無得救、無野可做咁解

如 ...

哈哈, 好詳細好清楚,多謝解答

事緣係講起樓市, 我quote 報導話預測走勢會跌, 當係傾下閒計, 點知道個超級有錢,身居要職大把現金, 如果投資樓市的話肯定會大賺, 但一路覺得樓價太貴唔抵買的朋友( 好長呀哈哈!)。 佢回覆我話, no worries it is what it is, just do what you believe la.

我唔肯定佢係咪火火地想鬧我所以上來問下咋
|
tell-me-y 發表於 18-11-15 09:13

事緣係講起樓市, 我quote 報導話預測走勢會跌, 當係傾下閒 ...

咁又唔係,隨遇而安、煮到黎就食咁囉

如果情況係你已買,send篇咁野出黎日呻夜呻煩到個點。人地覆句it is what it is,即係話「好煩呀你,唔買都買左你仲可以點啫」咁囉
rosey2056
|
唔覺得係悔氣,不過有叫你接受現實既意思
littlecar
|
tell-me-y 發表於 18-11-15 09:13

事緣係講起樓市, 我quote 報導話預測走勢會跌, 當係傾下閒 ...

我理解係"唔好擔心無論點會發生既都會發生,你暫時相信你所信而去處理"

tell-me-y
|
rosey2056 發表於 18-11-15 09:43
唔覺得係悔氣,不過有叫你接受現實既意思

我只不過係想提佢, 如果想買的話趁價錢下調可以考慮下之嘛,我自己無諗過要買樓架。
rosey2056
|
tell-me-y 發表於 18-11-15 09:48
我只不過係想提佢, 如果想買的話趁價錢下調可以考慮下之嘛,我自己無諗過要買樓架。
...

Sorry, 無睇你個 background係咪關於買樓,只係講平時 it is what it is 既意思
bluegirlwai
|
佢係咩就係咩