自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

mysterious22 發表於 18-11-15 09:41
你唔怪,我都一樣唔鐘意夾阿公,有D人鐘意食貴D,有D覺得食平D飽肚就夠,夾阿公就唔公平,餐餐夾係麻煩D, ...

我都係咁諗,好多時想食貴D都唔敢叫,一係就俾人reject……。

餐餐夾最好,我又唔攞你着數,你又唔攞我着數,況且我真係唔覺餐餐夾好煩囉。

侯爵府

一開波夾一大舊lol...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一開始就夾錢 用到唔夠再夾 最尾有剩分返

伯爵府

BGCOME08 發表於 18-11-15 09:55
我都係咁諗,好多時想食貴D都唔敢叫,一係就俾人reject……。

餐餐夾最好,我又唔攞你着數,你又唔攞我着 ...

我又係咁諗,唔想比人以為攞著數,又唔想自己蝕底。

其實要夾,都係夾飯錢啫,每餐計最均真。 夾亞公,買枝水又話亞公,買杯雪榚又亞公,真係怕怕。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常都係一開始夾一份錢, 一齊食的會用公數
自己行街食野就自己俾

公爵府

回覆樓主:

開波第一日夾份錢出黎,1個keep,食飯車錢入場費全包

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

舊年去旅行,四個family,每家夾一嚿錢比阿公,大家相識超過20年。唔去過旅行都唔知道 某家人嘅特性, 揸數嗰家人, 每一餐佢哋都會叫一D相對價錢貴嘅嘢嚟食, 咁嗰餐就入阿公數, 如果嗰一餐,佢哋食嘅嘢係平而其他人叫得貴,又或者佢其中一個人冇叫嘢食, 咁就會同你哋講AA,仲有佢個女,約10歲,有嚴重公主病,有時因為佢,交通費同膳食費 用多好多,我地無出聲,返到嚟無反面,但個心知咩事同個心唔多舒服。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果旅友係小氣但扮大方嘅,根本就唔係可以合作兼埋堆玩
為免有交" 艾",直程唔一齊去旅行

琥珀宮

回覆樓主:

只係會拎d錢出黎夾車費,門劵費,食野就有人比先,當晚計清!因為個個食量唔同,價錢又會唔同!

大宅

回覆 謙仔媽咪 的帖子

一開始就每人俾一舊錢做公數..食飯搭車係果度拎..自己買野飲買手信就自己俾

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

夾左先, 唔夠再比.

子爵府

夾定舊錢,多除少補
太好朋友成日咩都唔計,唔夾會無分你我咁大家俾下仲用得多 食野/的士喺公數出最方便,掃街照喺公數出,大家一齊食。 當然幾fd都好,講清楚先出發就冇問題。

伯爵府

回覆樓主:

夾一筆錢入阿公數,每次食飯,交通,打的入場費……扣阿公,自己買嘢自己比。阿公用完再夾

侯爵府

謙仔媽咪 發表於 18-11-15 07:01
你哋旅行係點夾錢,係夾1舊錢搵人揸數比錢,還是每餐夾,每次搭車又夾呢。
我2樣都試過ok,係有人話某方法 ...

次次都係我揸數(被提名),我用一個信封同大家收一個數,全程我俾錢,每兩日報告洗費一次,多除少補

大宅

睇下個組合係點
如果得兩家人,就唔會夾阿公,因為餐餐計數都好易

多人數嘅話就夾一舊錢落阿公度

伯爵府

畀面勳章

BGCOME08 發表於 18-11-15 09:09
仲有撘車,夾咗一大份pool。明明可以4個人撘的士,但揸錢果個死都話好近,唔好嘥錢。結果我哋拖住個大喼行 ...

好慘,所以近年去旅行只會同家人去

男爵府

謙仔媽咪 發表於 18-11-15 07:01
你哋旅行係點夾錢,係夾1舊錢搵人揸數比錢,還是每餐夾,每次搭車又夾呢。
我2樣都試過ok,係有人話某方法 ...

若夾阿公錢,
最好一開始講明是用在什麼地方.

當年我同朋友兩家人, 佢兩大兩細我一大兩細,
就咁夾兩份相同錢,
用在包車食飯我蝕小小都算,
第二日包埋多間博物館, 動物園我都唔出聲,
睇下佢地識唔識做話比返一個大人錢落阿公度.
不單冇, 第三日去騎馬佢一大兩細我只有一細佢竟然都想計落阿公.
我終於開聲話呢單自費,
幾百蚊一個的, 真係唔出聲當我老親.

侯爵府

環保接龍勳章

BGCOME08 發表於 18-11-15 09:09
仲有撘車,夾咗一大份pool。明明可以4個人撘的士,但揸錢果個死都話好近,唔好嘥錢。結果我哋拖住個大喼行 ...

same case, 試過呀.
佢話搭巴士轉地鐵站去機場,
我話搭的士去地鐵站. 佢唔肯,
點知.....
搭巴士..$4/位, *4=16
搭的士都係10蚊咋.
行成日都可以唔飲水, 食飯又唔俾人叫汽水, 要全部人(4人)都飲先可以叫.
俾佢吹脹.

公爵府

通常第一種,一個揸數,一個記數

公爵府

onlam2005 發表於 18-11-15 13:09
same case, 試過呀.
佢話搭巴士轉地鐵站去機場,
我話搭的士去地鐵站. 佢唔肯,

呢D又係,都唔知去旅行為乜?乜都慳?同呢種人去旅行慘過返工……。

上次我行到隻狗咁,成個trip乜都話行路可到,我果次直頭覺行自己係“苦行僧“去咗“苦行之旅“。而家講起都仲想加句粗囗。

首頁
23456...8

尾頁

跳至