自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

choibobo 發表於 18-11-15 08:51
自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇 ...

其實死者食第一次消炎藥已有耳鳴,係醫生經驗唔夠亦唔夠細心
不過亦聽過會縮細,咁當然然戒口,運動唔少得,簡單黎講要健康生活

琥珀宮

Miss_Yellow 發表於 18-11-15 15:14
回覆 choibobo 的帖子

我康復進度良好,醫生給了一個月病假,手術後六月身孕消失了,可以穿回舊時裙、褲。 ...

7,8,9個月大,好誇張喎

珍珠宮

關咩事呢?我真係諗唔通呢個邏輯

男爵府

回覆 sammag 的帖子

普通科醫生轉介信 ,轉介去照超聲波或婦科。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyBabyChu 發表於 18-11-14 19:02
其實藥物敏感.....唔試過真係唔知

係囉,世上咁多種藥,touchwood 真係有需要用到時先知自己有冇過敏,呢樣嘢冇咩得可以避免,等於行行下街可能中頭獎一樣

水晶宮

點解唔做?新聞單野係對藥物過敏。
而子宮瘤,你一路唔理,一路佢發大,其實好危險。有朋友又係唔理唔理,由5cm 變到15cm 大,好似有左幾個月咁。醫生都話佢執返條命。

侯爵府

sammag 發表於 18-11-15 21:21
請問係咪要做超聲波先check 到子宮有粒肌線瘤? 做普通婦科子宮抹片果d 檢查係咪check 唔到架?
我近幾年 ...

係呀, 我keep住私家婦科定期檢查, 要照超聲波, 主要係monitor住睇下會唔會變大

我已經睇咗幾年, 初時就3個月睇一次, 之後半年check一次

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cacamon 發表於 18-11-15 14:08
我都係有朱古力瘤,睇到呢個新聞真係好心痛。記得當初確診嗰時,我都求神拜佛唔使做手術,一來無咁多錢, ...

大宅

Miss_Yellow 發表於 18-11-16 01:28

普通科醫生轉介信 ,轉介去照超聲波或婦科。

謝謝。普通科醫生係公立醫院定私家診所?

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

藥物敏感好難估到,做乜手術都可能出事。

象牙宮

我直頭去做婦科檢查都驚到死。以前都冇咁驚。宜家乜鬼都驚!

男爵府

無分別,能給轉介信便可。

子爵府

mantak 發表於 18-11-15 13:24
我之前也有同樣的疑慮,但幸好一個政府E生一語中的,令我決定搏一搏捱到更年期而5做手術。E生說:一般肌瘤 ...

是, 我問過好幾個大醫生肌瘤係大多屬良性, 無野可以做係年年check 下佢, monitor 住
反而佢話唔好做手術, 係大手術流好多血

大宅

lemonlemoncc 發表於 18-11-17 01:22
是, 我問過好幾個大醫生肌瘤係大多屬良性, 無野可以做係年年check 下佢, monitor 住
反而佢話唔好做手 ...

補充一句,可以考慮5做手術其中一個前設是:肌瘤沒有令病者不適,例如:經量過多、尿頻.....此外,病者年齡也是一個重要的考慮因素。

子爵府

mantak 發表於 18-11-17 07:34
補充一句,可以考慮5做手術其中一個前設是:肌瘤沒有令病者不適,例如:經量過多、尿頻.....此外,病者年 ...

我有兩粒, 唔大過6cm
唔近子宮無影響生育, 我經期一切正常啊
所以, 醫生都唔建議做手術, 只有觀望

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

割了子宮後,卵巢因供血唔夠會慢慢衰退。

男爵府

choibobo 發表於 18-11-15 08:51
自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇 ...

真係吾知原來藥物敏感可以甘大件事!睇完好心up

首頁

尾頁

跳至