自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆 Miss_Yellow 的帖子

可否同我哋分享下點解你無端端會去公立醫局做手術? 你係做婦科檢查發現的? 我很多年前都話有個瘤! 但現在都冇理佢. 因為勁驚

男爵府

回覆 961123 的帖子

其實我個子宮肌瘤已有十年,當初身體檢查時發現,由於身體無異常,所以無特別理它。但發現它每年變大,變到今年六個月身孕咁大,兩年前睇公立醫院婦科,私家醫生和政府醫生一致認為只能開大刀,本來排了去年公立醫院開大刀,但自己怕手術一拖再拖,直到公立醫院給了我最後手術機會,所以上月做了。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

其實任何手術都會有風險,唔好只睇單單一單新聞,都係問清楚醫生好
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

我之前都有粒好大既子宮肌瘤

對我無乜外在影響
所以都拖左2年,直至我覺得我摸到佢,有d恐怖
先用微創整走左

手術後化驗先發現粒瘤有d初期病變
所以都慶幸有割左佢
術後亦無乜後遺產

子爵府

回覆 choibobo 的帖子

jm, 唔理唔係辦法呀!我聽好多人講服中藥有效,考慮下吧

男爵府

Miss_Yellow 發表於 18-11-15 10:47

我情況同你一模一樣,肌瘤巨大似五、六個月身孕,搭巴士被人讓座,一直怕做手術牽一 ...

咁你覺得康復進度ok嗎?因為我家細b仲係要成日抱,所以我不斷想拖。。。唔做手術

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伊芙蓮 發表於 18-11-15 12:04

對我無乜外在影響
手術痛唔痛架?

男爵府

對我無乜外在影響

初期病變是什麼呢

男爵府

marcus_hclee 發表於 18-11-15 09:13
其實藥物過敏⋯真係可以好大單
但未試過用⋯又5知!

抗生素過敏係可以做測試的, 病人已經一次抗生素敏感, 用第二隻藥的時候就應該好小心啦, 何況靜脈注射!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Miss_Yellow 發表於 18-11-15 11:54

其實我個子宮肌瘤已有十年,當初身體檢查時發現,由於身體無異常,所以無特別理它。但 ...

肌瘤同朱古力瘤唔同! 朱會爆, 好危好多
放下自在

大宅

choibobo 發表於 18-11-15 08:51
自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇 ...

我之前也有同樣的疑慮,但幸好一個政府E生一語中的,令我決定搏一搏捱到更年期而5做手術。E生說:一般肌瘤惡性机會不太,而你的肌瘤橙咁大個,若是惡性的話,應該已擴散全身,根本冇可能而家仲坐到係到。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

對我無乜外在影響

其實要唔做都睇年紀,有冇影響生活,如年輕,等到幾時先更年期。
始終係異物,良性亦有可能耐咗病變,做咗安心。

琥珀宮

orangeca 發表於 18-11-15 12:22
抗生素過敏係可以做測試的, 病人已經一次抗生素敏感, 用第二隻藥的時候就應該好小心啦, 何況靜脈注射 ...

病人第一次抗生素,有耳鳴,係副作用而唔係過敏!

發生過敏反應以及副作用時會有什麼表現:

過敏反應常表現出:皮膚潮紅、發癢、起紅疹、眼睛腫脹、心悸、呼吸困難,嚴重者可出現休克與死亡。

副作用常表現:噁心、嘔吐、腹痛、腸胃不適、頭昏、耳鳴、睡眠障礙等,依藥物的不同而異。

大宅

choibobo 發表於 18-11-15 08:51
自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇 ...

我都係有朱古力瘤,睇到呢個新聞真係好心痛。記得當初確診嗰時,我都求神拜佛唔使做手術,一來無咁多錢,二來唔想無啦啦開刀,好彩醫生話我唔算好嚴重,可先試食藥控制,結果食到而家一路無事真係好感恩。人生真係好無常,希望佢家人勇敢面對。

男爵府

我康復進度良好,醫生給了一個月病假,手術後六月身孕消失了,可以穿回舊時裙、褲。我可以選擇不做手術,但我感覺到巨瘤壓住膀胱尿頻漏尿。另外,我可想象到肚子將會繼續漲大到七、八、九個月身孕。

伯爵府

木土土 發表於 18-11-15 13:46
病人第一次抗生素,有耳鳴,係副作用而唔係過敏!

發生過敏反應以及副作用時會有什麼表現:

大宅

tsewong 發表於 18-11-15 09:40
呢單個死因係手術前服用藥物敏感,同做乜手術唔太大關係喎~~

而且嗰隻藥引起敏感嘅機會率係十幾萬份之 ...

請問係咪要做超聲波先check 到子宮有粒肌線瘤? 做普通婦科子宮抹片果d 檢查係咪check 唔到架?
我近幾年頭幾日M 都多左好多

大宅

Miss_Yellow 發表於 18-11-15 11:54

其實我個子宮肌瘤已有十年,當初身體檢查時發現,由於身體無異常,所以無特別理它。但 ...

請問點樣可以在公立醫院睇到婦科?要先睇門診,請醫生轉介嗎?

水晶宮

回覆樓主:

我身邊都有幾個朋友做左子宮肌瘤手術, 抖一個月都冇咩事了, 所以樓主都唔洗太擔心既

大宅

請問你們粒肌瘤幾多cm?早輪做左個身體檢查今日攞報告話照到有粒子宮肌瘤8.5cm,醫生話都幾大,寫左轉介信俾我話要搵婦科跟進。

首頁

尾頁

跳至