提早退休

lishingyiu
|
有冇人知道未夠60歲可否提早退休?
健康理由既話差一年,姐係59歲,可唔可以全數拎到強積金?
如果係自己辭職,僱主係咪唔洗比僱主個份強積金?如果僱主唔洗比強積金,咁又有冇長期服務金?
求解

Poyau
|
辭職無長服 但唔會影響強積金
Poyau
|
強積金係65歲才可提取
用提早退休嘅理由提取要到60歳才可

http://www.mpfa.org.hk/tch/main/employee/early_withdrawal_of_benefits.jsp
木土土
|
lishingyiu 發表於 18-11-15 09:38
有冇人知道未夠60歲可否提早退休?
健康理由既話差一年,姐係59歲,可唔可以全數拎到強積金?
如果係自己辭 ...

強積金正常係65歳先可取。60歲後,可以提早退休取強積金,60歳前不可以
lishingyiu
|
Poyau 發表於 18-11-15 13:10
辭職無長服 但唔會影響強積金

姐係我辭職,強積金僱主都係要比?
Poyau
|
lishingyiu 發表於 18-11-15 19:35
姐係我辭職,強積金僱主都係要比?

強積金係僱主每月供款 已經俾咗
lishingyiu
|
Poyau 發表於 18-11-15 19:42
強積金係僱主每月供款 已經俾咗

多謝解答
Poyau
|
lishingyiu 發表於 18-11-16 00:05
多謝解答

不用客氣
mcs74
|
我打過上去問,話一定要60歲。但事實係好多唔夠60都可以取回,我想問下係咪靠惡先得呢?
CS_HON
|
mcs74 發表於 18-11-16 01:21
我打過上去問,話一定要60歲。但事實係好多唔夠60都可以取回,我想問下係咪靠惡先得呢?
...

宣誓話唔做野都得
mcs74
|
CS_HON 發表於 18-11-16 10:32
宣誓話唔做野都得

我有問,對方答我60歲先可以宣誓我覺得唔係咯,應該幾歲宣誓都得
chiliwu
|
mcs74 發表於 18-11-16 10:36
我有問,對方答我60歲先可以宣誓我覺得唔係咯,應該幾歲宣誓都得
...

唔做嘢 = 提早退休 = 要到60歲先得 => 要去民政事務署宣誓。真係要到60歲先睬你o架, 呢項唔使試。

健康理由 = 患重病 =>要有醫生證明

未夠60歲又要拎, 只有:
1. 患重病
2. 移民
3. 少額結餘 (印象中要少過5千蚊, + 宣誓唔做嘢, 都幾難符合到呢個條件)

咁你睇下你可以用邊個辦法拎?