0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己成日都容易會喊,覺得bb一喊好煩,又覺得老公幫唔到手,工人又懶,成日都覺得自己好辛苦,大家會唔會咁諗

大宅

我坐月個陣試過有一晚係咁,突然好想喊,覺得一切都好灰,那種感覺好恐怖。

複式洋房

係呀,我有時仲會覺得好驚,周圍都好危險咁,喺屋企都覺得好危險會有賊入屋,睇條短片都會喊,情緒好差

複式洋房

我都係.. 成日問自己點解咁傻要生BB

禁止訪問

別墅

我反而覺得好彩自己有請陪月,老公雖然湊BB唔叻,但好努力幫手同陪我。d朋友又成日探BB陪我傾計,我又可以叫佢地抱下BB,餵下奶。我好開心喎。諗多d正面野。坐完月就會好!我都未坐完月,已經叫陪月姨姨幫手照顧BB,我同老公兩個走出去lunch 休息下!

你都多d休息下,relax ! 新手媽媽齊齊加油!(emoji)(emoji)

複式洋房

我就係冇請陪月,好多野都自己親力親為,日又要泵奶,半夜又要泵奶,bb食食下又訓,諗住擺低佢又突然爆喊,又要再餵,冇限loop,好辛苦

大宅

straysheep_wing 發表於 18-11-15 12:44
我就係冇請陪月,好多野都自己親力親為,日又要泵奶,半夜又要泵奶,bb食食下又訓,諗住擺低佢又突然爆喊, ...

BB幾大呀? 我BB 20幾日大,我前排都有呢個感覺,因為新手,好冇助。好在有啲有經驗嘅朋友同家人嚟探下我,教下我点做,而家好少少

大宅

straysheep_wing 發表於 18-11-15 10:00
自己成日都容易會喊,覺得bb一喊好煩,又覺得老公幫唔到手,工人又懶,成日都覺得自己好辛苦,大家會唔會咁 ...

我生第一胎時都有,要返健康院見姑娘,覺得自己handle唔到又要麻煩屋企人,日日無覺好瞓。但bb大左,習慣左就無事了。現在剛剛生左第2胎,心情都幾好,想到bb好快大就特別珍惜現在既呢一刻。你有唔開心記得搵人講呀…或者返健康院同姑娘講,佢地會幫到你,加油!

大宅

每個媽媽生完都有少少抑鬱症狀,尤其係生完第三個星期之後,但你要知道啲感覺會過去,同埋放鬆啲,老公都係第一次湊bb,唔識係正常,最緊要佢小心呵護bb,唔會整親佢就得啦,教下老公湊,慢慢佢就係你好助手,或者搵媽媽/奶奶幫下手湊/教老公,好快症狀/感覺過去,或者同健康院姑娘傾下。如果有想傷害自己或者bb, 就要注意。

複式洋房

而家bb十幾日大,真係好困擾,有時心情會好低落,真係好想咩都唔理關埋門就算

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都係,產後一段時間經常喊,你真係需要多D同人溝通,好好休息。工人懶既話,你搵到就炒咗佢算喇,費事睇住心煩

禁止訪問

複式洋房

自從bb返左屋企,日日都冇覺好訓,仲要奶奶又話唔夠奶,係咁要我食野,根本都冇胃口,一啖都唔想食,傷口又痛,個胸又痛,真係覺得就黎崩潰

別墅

straysheep_wing 發表於 18-11-15 10:00
自己成日都容易會喊,覺得bb一喊好煩,又覺得老公幫唔到手,工人又懶,成日都覺得自己好辛苦,大家會唔會咁 ...

我初頭都係咁呀。成日冇端端喊。餵奶係好辛苦,埋身食又訓覺,泵出黎用奶樽食得超慢。真係覺得好煩。不過好在陪月好幫到手,叫我放鬆啲,唔想餵就休息下先,同埋唔好太過強迫自己。過左頭一個月就好啲,可以自己出下街。心情差既時候我真係會閂埋房門咩都唔理。

你可以教下你工人做野,等你唔洗一腳踢咁辛苦。加油呀,日子好快過,bb 大左你就好懷念佢地初生細細粒既日子。

大宅

頭幾個月都會係咁,同老公傾下,就算都係幫唔到手講咗出黎都會舒服d⋯⋯無泵奶之後壓力都少勁多,成個人鬆哂⋯唔好比佢食食下訓,坐返直少少佢,同埋解開少少衫,太暖會掛住訓,食唔飽又訓唔林⋯仲有用包巾包實d,實先訓得林,唔識包可以上網睇下片⋯加油

複式洋房

好彩有大家同我傾下計,比我呻下,如果唔係真係好辛苦呀,有時奶奶又會成日比好多野呀b飲,又開奶茶,又保嬰丹,其實得唔得㗎?我驚呀b咁細,咁快比咁多野佢食,會唔會唔係幾好

大宅

straysheep_wing 發表於 18-11-16 09:45
好彩有大家同我傾下計,比我呻下,如果唔係真係好辛苦呀,有時奶奶又會成日比好多野呀b飲,又開奶茶,又保 ...

咁細個唔好食呢d啦⋯⋯
之前4個月比過佢食珍珠末之後幾日都食少好多奶

別墅

我陀住bb5個月時被老闆解僱,之後要上勞工處落案,又要上刑事調查科落案,生完之後又上法庭,成個人好攰,覺得呢個世界有d人好恐佈,做教育嘅人都可以咁冇良心,我個陣都懷疑自己有事,去健康院做情緒評估,姑娘話唔合格,要見精神科姑娘,個次傾偈喊左兩個鐘,之後好次好好多,睇開左,而家bb三個幾月,我已經冇情緖問題。

別墅

媽咪一有情緒變差,就往好嘅方向諗:BB雖然湊得辛苦但真係好可愛,前三個月每個人都好辛苦!我坐月奶奶好幫得手到後期都情緒差佐,但一差我就同自己講:都會過去嘅!我係新手我必須要睇開啲,見步行步諗得再多都無用!我幾乎每日都咁安慰自己,亦喊過幾次⋯⋯
所以心態真係好緊要!你要自己去調整!望下B再諗下生仔咁辛苦都過佐,仲有咩過唔倒?加油!

首頁

尾頁

跳至