有心事

doryi
|

已解決

mini1204
|
佢咩收入咩開支?

錢我吾睇重,除非佢係去賭吸毒溝女,如果以上皆非,我會請埋佢去。
doryi
|
mini1204 發表於 18-11-15 11:00
佢咩收入咩開支?

錢我吾睇重,除非佢係去賭吸毒溝女,如果以上皆非,我會請埋佢去。

佢平時會比三份二家用我,不過講真有一半已經係幫佢供車!佢又冇話有女人同自己去飲酒之類嘅嘢,不過佢好懶!因為平時佢揸車搵食(自己車)每個月就好似小朋友要chur佢比家用!
mini1204
|
doryi 發表於 18-11-15 11:09
佢平時會比三份二家用我,不過講真有一半已經係幫佢供車!佢又冇話有女人同自己去飲酒之類嘅嘢,不過佢好 ...

咁佢已經比左2/3 家用你啦
仲想佢點儲

我係佢真係好心淡
doryi
|
mini1204 發表於 18-11-15 11:00
佢咩收入咩開支?

但係最大問題係我同佢講我可以幫你比咗錢先叫佢逐個月慢慢吞俾我佢都唔制!好似奉旨左我定要請佢去旅行咁
doryi
|
mini1204 發表於 18-11-15 11:12
咁佢已經比左2/3 家用你啦
仲想佢點儲

其實三份一係佢自己供車,車係佢自己名!得1/3家用,(佢係唔需要俾任何錢係舊屋到,水電煤我包)我自己就比曬自己啲錢係家到. 係心淡都係我心淡先啦
Nancy20090615
|
doryi 發表於 18-11-15 11:14
但係最大問題係我同佢講我可以幫你比咗錢先叫佢逐個月慢慢吞俾我佢都唔制!好似奉旨左我定要請佢去旅行咁: ...

个个月無左 2/3 , 剩 1/3 係咪好多? 係就有得儲姐, 唔係點比你?
mini1204
|
doryi 發表於 18-11-15 11:17
其實三份一係佢自己供車,車係佢自己名!得1/3家用,(佢係唔需要俾任何錢係舊屋到,水電煤我包)我自己就 ...

咁即係佢揾得少啦,咁睇怕佢 day1 已經係低收入人士,性格懶散自由工。你當時吾係期望佢婚後生仔後會變勤奮好青年吧?!

家庭係你既,如果你願意家庭氣氛係多勞多得吾達標無勤功獎既,你自己決定。
lojo11
|
儲蓄唔多,去旅行算係高消費了!就算儲夠但墻完旅行就無晒,我都唔會去!
siujanjan
|
回覆 doryi 的帖子

其實我唔會話各自儲錢, 佢比咗家用, 想去旅行就用呢D家用啦, 儲唔夠咪唔去住
Reema
|
2/3 都好多........兩公婆.....請埋佢
o_____o
|
咁佢果1/3有幾多錢先?
|
其實佢發得你脾氣佢自己心裏面好想去 ,不如話比佢聽你出住先……之後每月扣多佢一千蚊家用, 咁樣可唔可以? 如果佢真係唔還就算啦! 一世人兩公婆當豪畀佢
yan12
|

回覆 doryi 的帖子

我都覺得,你嫁佢都知佢份工收入,比你嘅出入洗費係點啦,如果佢唔算高人工,普普通咁你想佢點儲,慳食?如果佢係高人工,而比3份2,當你拎左3份1(幫佢)供車,咁佢3同你都只有3分1,你有家庭洗費,佢出去返工都食飯,入油咁

而你有能力,諗法去旅行玩(你都有返工?!)咁做兩公婆係你太計較喎,如果真係覺得呢啲好辛苦儲嘅私己,咁你叫佢每月家用扣咁啲還比你啦( 咁佢比時年頭年尾雙糧花紅有冇比你呀,真係唔好咁計較啦)
hamsterma
|
doryi 發表於 18-11-15 10:54
麻煩姊妹同我分析下我應該點做:
本應同老公講咗下年會一家人去北海道跟團,已經叫佢儲定錢.我自己就儲定自 ...

咁佢比佐三分之二比你,咁佢自己都無幾錢
doryi
|
Reema 發表於 18-11-15 11:56
2/3 都好多........兩公婆.....請埋佢

結果請埋佢太心軟
doryi
|
lojo11 發表於 18-11-15 11:29
儲蓄唔多,去旅行算係高消費了!就算儲夠但墻完旅行就無晒,我都唔會去!
...

又唔會冇晒咁我分得好開架嘛!儲錢嗰啲就去旅行...
cookingbaby
|
個人覺得兩公婆無咩必要分得咁清咯。
Nancy20090615
|
doryi 發表於 18-11-15 14:14
結果請埋佢太心軟

两公婆做咩要5心軟?佢平日乜錢都5出梗係5請佢喇。