大約6週只有胎囊

CS008
|
早兩日見啡,即刻約睇婦科,但醫生話只有胎囊,連營養囊都未有,話情況唔樂觀,可能係空心胎,返到屋企左睇右睇張超聲波都唔係好對路,點解暪查查,就算真係得胎囊,張相會咁架?有無有經驗嘅媽媽可以話我知呀?同埋佢無講而家個size係幾多,我見佢幾張相都有唔同size,咁點先知邊個岩

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
做個靚太
|
6週仲好細之嘛~
我之前就係7週左右去照,只得胎long同5週幾大,醫生同我講可能係死胎,搞到我擔心到食唔落訓唔到,之後大約10週去搵另一個醫生照,照到閃閃啦~真係喊左出尼!個醫生話之前太早照啦~好多準媽媽都係咁,結果嚇餐死~
我個女依加都2歲啦~諗番戈陣,真係好驚~
CS008
|
做個靚太 發表於 18-11-15 11:02
6週仲好細之嘛~
我之前就係7週左右去照,只得胎long同5週幾大,醫生同我講可能係死胎,搞到我擔心到食唔落 ...

我尋日睇完喊到收唔到聲,因為我知上個月我遲左個幾星期排卵,有機會得5週幾或者6週,但醫生無解釋,剩係話唔樂觀要有心理準備,我諗我唔會再搵佢睇
做個靚太
|
CS008 發表於 18-11-15 11:05
我尋日睇完喊到收唔到聲,因為我知上個月我遲左個幾星期排卵,有機會得5週幾或者6週,但醫生無解釋,剩係 ...

所以醫生講野真係要好小心~
其實可以建議過多兩星期再照,現階段無準確解釋,媽媽自己都要休息多D,無論咩情況,我地都一齊樂觀面對,係咪好D呀~
一定要有心理準備,要係死胎咁樣嚇人咩~
所以你都唔好一直喊,無人可以準確講你知,到底係點,不過我覺得依加仲早,可以再等下~辛苦你啦~
CS008
|
做個靚太 發表於 18-11-15 11:27
所以醫生講野真係要好小心~
其實可以建議過多兩星期再照,現階段無準確解釋,媽媽自己都要休息多D,無論咩 ...

原本佢叫我一星期後覆診,尋晚同老公商量完,反正都係要等,就直接等到第一次政府檢查再算喇,差都唔差在個兩星期,真係唔係好頂得順每星期照一次嘅折磨,尋晚返到屋企一見到老公就喊到豬頭咁
做個靚太
|
CS008 發表於 18-11-15 11:31
原本佢叫我一星期後覆診,尋晚同老公商量完,反正都係要等,就直接等到第一次政府檢查再算喇,差都唔差在 ...

明白,正常一定係會擔心到想喊嘅,如果想喊就喊下,都係舒發一種!喊到攰仲可以訓下,休息下嘛!
我都讚成等多兩星期,反正都係等~其實兩星期都好快過~
Kwykwok
|
無流啡流血既就等多2個星期揾第2個醫生再照
加油呀 正面d
momomee
|
陰照定照肚呀?
conconfong
|
6週真係唔使擔心住,俾d時間個胎生長
CS008
|
momomee 發表於 18-11-15 15:48
陰照定照肚呀?

陰超呀,但張相咁係算清定唔清?我連size又唔知,又無講個胎囊而家大約幾週,雖然擔心但都無辦法
Louisho1990
|
CS008 發表於 18-11-15 10:57
早兩日見啡,即刻約睇婦科,但醫生話只有胎囊,連營養囊都未有,話情況唔樂觀,可能係空心胎,返到屋企左睇 ...

其實你可以睇多個醫生 ,
我果時6w去私家照,個醫生都系話得胎囊 ,
入面咩都無 , 咁我就同日入政府 , 睇下點安排啦
屋企人仲不斷安慰我...
入到去醫生幫我照完, 問我入黎做咩 , 我就比封轉介信佢 , 政府個醫生話, 下 ,有心跳wow, 你睇下, 之後笑住打比屋企人,報喜, 宜家bb都出左世喇, 唔好放棄,加油呀
CS008
|
Louisho1990 發表於 18-11-15 20:54

其實你可以睇多個醫生 ,

咁你個陣私家係照肚定陰超呀?同埋幫我照個果醫生都係比較新式嘅診所,我相信佢部機係清個啲,真係諗唔明點解佢照到咁
kayi1030
|
5-6w照唔到都好常見

我之前last m計係8w流血去睇急症,照肚見唔到,照埋陰超只見到胎囊,都嚇到我喊到豬頭咁

之後一個星期後返去醫院再照就見到心跳了,原來只得6w5,原因係遲左排卵,之後預產期都要改埋tim

所以唔好咁擔心,多d訓床休息,bb會痴實你
Louisho1990
|
CS008 發表於 18-11-15 21:07

咁你個陣私家係照肚定陰超呀?同埋幫我照個果醫生都係比較新 ...

陰照