有冇人生過眼瘡

Mnbvcxdsa
|
我第一次生眼瘡,起初唔知係眼瘡,又無痕無痛只有一粒細粒凸起,無理以為會自己好,點知成個月粒瘡無消失仲越生越大,但都無痛,後來上網睇先知原來我係生眼瘡,初起可以用熱敷消退,但眼瘡生得耐大粒要割,好怕要割怕好痛又怕會有疤痕,有冇人生過眼瘡生到像紅豆咁大粒唔須要割用其他方法治療好番
mariefish
|
我見過人生到豆咁大,係眼皮裡面,佢反過出黎比我睇,醫生同佢講要割,但佢又一直都冇去割,(反面教材)
kk0910
|
我同我仔都試過……腫到(emoji)(emoji)……食消炎藥,滴眼藥水同埋搽眼膏……
wcpcelia    發表於 18-11-15 16:14
rello
|
割過。
割前會搽麻痺膏。
人放鬆,好快。
割完,之後醫生會唧藥膏在眼,沙布遮眼。
休息一下,無事。

醫生講,若粒瘡唔理,佢本身都會凋謝。
但有機會凋謝變粒硬瘡,對眼晴唔好。

babynetnet
|
我細個成日生,生割眼有條疤!
柴犬qq
|
kk0910 發表於 18-11-15 11:10
我同我仔都試過……腫到(emoji)(emoji)……食消炎藥,滴眼藥水同埋搽眼膏……
...
ME2
要一個星期先消

littlebaby1987
|
Mnbvcxdsa 發表於 18-11-15 11:01
我第一次生眼瘡,起初唔知係眼瘡,又無痕無痛只有一粒細粒凸起,無理以為會自己好,點知成個月粒瘡無消失仲 ...

我都生緊!又係第一次生!成2星期,越來越大粒又腫...終於去睇左眼科醫生,俾左抗生素同眼藥水同藥膏,而家慢慢謝緊喇!醫生話試下食藥得吾得先,如果藥物控制吾到再返去割!
mimokoala
|
係紅紅地,定有白色油脂粒咁款架?
tester5
|
我第一次生眼瘡,起初唔知係眼瘡,又無痕無痛只有一粒細粒凸起,無理以為會自己好,點知成個月粒瘡無消失仲 ...

生過,我用熱洋甘菊茶包(有消炎作用)敷左三日,謝左好返。

朋友同我一樣試用茶包,唔得,最後去診所割,2000-3000
利口樂
|
我生過2一3次頭兩次因痛要去眼科医院割, 最後呢次係滴眼藥水自己散
she007
|
我上眼皮生,係入面,生左2年才割,唔係搽麻醉膏架,係在眼皮打針,有點痛的,最恐怖係佢寫打了針有些人割時仍有感覺痛,因人而異,佢只係界1刀。
Mnbvcxdsa
|
tester5 發表於 18-11-15 12:16
生過,我用熱洋甘菊茶包(有消炎作用)敷左三日,謝左好返。

朋友同我一樣試用茶包,唔得,最後去診所割 ...
我屋企有洋甘菊茶包,我都試下,請問茶包敷幾耐?

cinda72.
|
熱氣呀,定期飲下凉茶防止啦
bb2
|
勤力d熱敷,我仔同我都係咁好架
blackberry
|
壓力,我有一排成日生。
金銀花白菊茶熱敷
goo_littlebb
|
生過幾次, 有2次去割過.果陣我記得讀緊大學, 懷疑係d顯微鏡污糟, 返屋企就開始痛, 過兩日就生左粒嘢, 痛完粒嘢都唔散, 所以去睇眼科醫生, 即場在診所幫我割, 會滴藥水麻醉, 跟住就聽到佢用d器材幫我清. 封住隻眼返屋企, 過兩日覆診食藥就無事了. 都十幾年前, 前後睇2次都要千幾二千蚊.

happy-family169
|

有。。。。割左。。小手術來
tang0809
|
我有,比家人笑裝人沖涼/睇咸嘢,所以生。嗰時細,冇理佢,過一,二星期自己慢慢好返,好似暗瘡咁會謝
Mary媽咪
|

我女放過2次
都係去藥房買支野滴
幾日就好返
我女剛剛嗰次誇到腫晒tim
我同佢講見到佢個樣就想中佢
佢話我衰
Mnbvcxdsa
|
mimokoala 發表於 18-11-15 12:14
係紅紅地,定有白色油脂粒咁款架?
係一粒硬凸起皮膚色