跨境支付問題

Kelvin(C.M.So)
|
早前用wechat在國內支付,要有內地信用卡,先可以用到,今日我睇到中銀有個 BoC Pay ,可以作為 跨境支付,這實際有人用過嗎?還是只是指定店舖先用到?
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 11:47
早前用wechat在國內支付,要有內地信用卡,先可以用到,今日我睇到中銀有個 BoC Pay ,可以作為 跨境支付, ...

又或者點都要申請國內銀行戶口?

mandy952
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 11:47
早前用wechat在國內支付,要有內地信用卡,先可以用到,今日我睇到中銀有個 BoC Pay ,可以作為 跨境支付, ...

算啦,申請大陸銀行戶口,都係煩半日
|
mandy952 發表於 18-11-15 12:48
算啦,申請大陸銀行戶口,都係煩半日

睇嚟都喺~
blackberry
|

Wechat 大陸錢包有人仔就可以了,唔駛去開戶,我都冇開大陸戶口
1010mum
|
香港微信早排不是宣佈了可以跨境支付?應該不用國內戶口啊!

Btw,我都冇國內戶口,微信大陸錢包是香港兌了人仔直接存入,可以在國內消費,轉出轉入。
|
回覆 blackberry 的帖子

唔洗用信用卡認證都可以?
我要做媽媽
|
我既wechat都唔需要信用卡認證
blackberry
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 15:22

唔洗用信用卡認證都可以?

我一開始用tap and go 綁定,收到人仔就甩埋咭,只要有人仔响錢包就可以任我行
|
blackberry 發表於 18-11-15 15:24
我一開始用tap and go 綁定,收到人仔就甩埋咭,只要有人仔响錢包就可以任我行
...
即喺話,我早前叫我朋友俾人民幣我,我收到後,叫我要登記信用卡哩一步都唔洗,直接收到拎上大陸用都可以?
blackberry
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 15:30
即喺話,我早前叫我朋友俾人民幣我,我收到後,叫我要登記信用卡哩一步都唔洗,直接收到拎上大陸用都可以? ...

你睇吓你大陸錢包有冇結餘?有就用到
|

try try 先,唔該哂~
wcpcelia    發表於 18-11-15 17:23
|
blackberry 發表於 18-11-15 15:32
你睇吓你大陸錢包有冇結餘?有就用到

我叫朋友send一蛟人仔俾我,收到都要輸入卡號,睇嚟都喺唔得?
blackberry
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 16:05
我叫朋友send一蛟人仔俾我,收到都要輸入卡號,睇嚟都喺唔得?

咁你搵張咭綁左先,收左紅包可以甩咭,我都係咁教朋友整,佢整好啦
|

張卡之前用香港卡唔得,直家可以?
cattz288
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 16:05

呢張咭係開戶之用! 入hk credit card就可以! 開完可以鬆綁! 總之有人仔喺錢包內就用到
blackberry
|
Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 16:08

張卡之前用香港卡唔得,直家可以?

香港sim?信用咭? 你試找張master card 或中銀信用咭 我朋友都冇大陸sim咭的,但唔記得佢綁邊間銀行。
|
cattz288 發表於 18-11-15 16:09
呢張咭係開戶之用! 入hk credit card就可以! 開完可以鬆綁! 總之有人仔喺錢包內就用到
...

但要我輸入安全碼,算我有哩怕怕,wechat唔知send左我哩資料料去邊?
|
回覆 Kelvin(C.M.So) 的帖子

其實我兩個月前已經試過一次,今次又唔知得唔得呢?
wuwucancan
|
blackberry 發表於 18-11-15 13:07
Wechat 大陸錢包有人仔就可以了,唔駛去開戶,我都冇開大陸戶口

香港用到大6錢包內的人民幣嗎?因為我姪女比左D人仔我(在微信)想用但又冇大6咭