自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前用wechat在國內支付,要有內地信用卡,先可以用到,今日我睇到中銀有個 BoC Pay ,可以作為 跨境支付,這實際有人用過嗎?還是只是指定店舖先用到?

大宅

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 11:47
早前用wechat在國內支付,要有內地信用卡,先可以用到,今日我睇到中銀有個 BoC Pay ,可以作為 跨境支付, ...

又或者點都要申請國內銀行戶口?

琥珀宮

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 11:47
早前用wechat在國內支付,要有內地信用卡,先可以用到,今日我睇到中銀有個 BoC Pay ,可以作為 跨境支付, ...

算啦,申請大陸銀行戶口,都係煩半日

大宅

mandy952 發表於 18-11-15 12:48
算啦,申請大陸銀行戶口,都係煩半日

睇嚟都喺~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Wechat 大陸錢包有人仔就可以了,唔駛去開戶,我都冇開大陸戶口

子爵府

回覆樓主:

香港微信早排不是宣佈了可以跨境支付?應該不用國內戶口啊!

Btw,我都冇國內戶口,微信大陸錢包是香港兌了人仔直接存入,可以在國內消費,轉出轉入。

大宅

回覆 blackberry 的帖子

唔洗用信用卡認證都可以?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我既wechat都唔需要信用卡認證

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 15:22

唔洗用信用卡認證都可以?

我一開始用tap and go 綁定,收到人仔就甩埋咭,只要有人仔响錢包就可以任我行

大宅

blackberry 發表於 18-11-15 15:24
我一開始用tap and go 綁定,收到人仔就甩埋咭,只要有人仔响錢包就可以任我行
...
即喺話,我早前叫我朋友俾人民幣我,我收到後,叫我要登記信用卡哩一步都唔洗,直接收到拎上大陸用都可以?

翡翠宮

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 15:30
即喺話,我早前叫我朋友俾人民幣我,我收到後,叫我要登記信用卡哩一步都唔洗,直接收到拎上大陸用都可以? ...

你睇吓你大陸錢包有冇結餘?有就用到

大宅

try try 先,唔該哂~

wcpcelia    發表於 18-11-15 17:23

大宅

blackberry 發表於 18-11-15 15:32
你睇吓你大陸錢包有冇結餘?有就用到

我叫朋友send一蛟人仔俾我,收到都要輸入卡號,睇嚟都喺唔得?

翡翠宮

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 16:05
我叫朋友send一蛟人仔俾我,收到都要輸入卡號,睇嚟都喺唔得?

咁你搵張咭綁左先,收左紅包可以甩咭,我都係咁教朋友整,佢整好啦

大宅

張卡之前用香港卡唔得,直家可以?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 16:05

呢張咭係開戶之用! 入hk credit card就可以! 開完可以鬆綁! 總之有人仔喺錢包內就用到
放下自在

翡翠宮

Kelvin(C.M.So) 發表於 18-11-15 16:08

張卡之前用香港卡唔得,直家可以?

香港sim?信用咭? 你試找張master card 或中銀信用咭 我朋友都冇大陸sim咭的,但唔記得佢綁邊間銀行。

大宅

cattz288 發表於 18-11-15 16:09
呢張咭係開戶之用! 入hk credit card就可以! 開完可以鬆綁! 總之有人仔喺錢包內就用到
...

但要我輸入安全碼,算我有哩怕怕,wechat唔知send左我哩資料料去邊?

大宅

回覆 Kelvin(C.M.So) 的帖子

其實我兩個月前已經試過一次,今次又唔知得唔得呢?

珍珠宮

blackberry 發表於 18-11-15 13:07
Wechat 大陸錢包有人仔就可以了,唔駛去開戶,我都冇開大陸戶口

香港用到大6錢包內的人民幣嗎?因為我姪女比左D人仔我(在微信)想用但又冇大6咭

首頁

尾頁

跳至