新世代集運

媽媽人
|
各位jm, 想問下有無用開新世代,有件本身得4,5kg, 依家收我體積,成11kg, 入面係個浴室毛巾架,因為之前果啲都無收過體積,覺得中左伏
famhappy
|
你睇返哩份件既包裝係唔係好大..
媽媽人
|
famhappy 發表於 18-11-15 13:05
你睇返哩份件既包裝係唔係好大..

佢寫住33x30x65cm, 我重有2件都係差唔多大細,睇來下次要轉會了
famhappy
|
回覆 媽媽人 的帖子

尺寸係個33x30x65cm 新世代又冇計錯你喎..
Jasmine-4711
|
媽媽人 發表於 18-11-15 13:07
佢寫住33x30x65cm, 我重有2件都係差唔多大細,睇來下次要轉會了
...

毛巾架只有一边長d,点解会包到闊同高都咁大???1呎x1呎x2呎的毛巾架?
ikab
|
我買件衫, 一斤都冇, 但用大紙盒運, 收左4 kg. 冇計
媽媽人
|
Jasmine-4711 發表於 18-11-15 14:56
毛巾架只有一边長d,点解会包到闊同高都咁大???1呎x1呎x2呎的毛巾架?
...

60cm長,可以摺起果啲款呀,都唔知點解會咁大,我上次用官運,五層膠箱都無收我體積,以後都係用返官運算啦 :th
nicam12002
|
媽媽人 發表於 18-11-15 12:15
各位jm, 想問下有無用開新世代,有件本身得4,5kg, 依家收我體積,成11kg, 入面係個浴室毛巾架,因為之前果 ...

佢個app有位置比你計體積,下次大件唔好寄新世代,其他都ok
esther_fong
|
媽媽人 發表於 18-11-15 16:16
60cm長,可以摺起果啲款呀,都唔知點解會咁大,我上次用官運,五層膠箱都無收我體積,以後都係用返官運算 ...

新世代都寫明左會收體積重, 咁又唔算話中伏, 係自己無留意啫。 我都試過買把長柄遮, 收左我成5公斤, 運費仲貴過把遮, 只好怨自己大意 跟住就轉會去hotbuy, 果陣係under 80cm都會計實重, 上年雙十一後就改50cm以下, 暫時都係用佢, 係試過一次買家品, 又係用左個大箱, 收左7。x kg, 肉都赤埋
媽媽人
|
esther_fong 發表於 18-11-15 16:48
新世代都寫明左會收體積重, 咁又唔算話中伏, 係自己無留意啫。 我都試過買把長柄遮, 收左我成5公斤, 運費 ...

係估唔到佢會收體積,我上次都有買遮,用官運完住無問題,下次都唔會用其他私運了
媽媽人
|
nicam12002 發表於 18-11-15 16:46
佢個app有位置比你計體積,下次大件唔好寄新世代,其他都ok

係估佢唔到咁大件,下次唔會再幫襯了
esther_fong
|
媽媽人 發表於 18-11-15 17:42
係估唔到佢會收體積,我上次都有買遮,用官運完住無問題,下次都唔會用其他私運了
...

做生意有錢賺邊個會唔賺
ko3go
|

新世代寫明

其實在下單前,應先問賣家尺寸及重量,若果係發現過大的,就要諗是否搵另一間了。
之前木板我都係先問,揀左官集,21蚊人仔搞掂,若果無問直接運集運倉,就估算至少50-100蚊人仔了(甚至可能要更多)。。。

其實新世代都算公道了,起碼寫到明比你計,
我試過用神州,無寫明,一件內裡只是一些衣架等等雜物,只是一個A4紙箱左右,
神州都收我體積重。
反而相同尺寸,我在新世代網頁計一計,只收實重,
兩者相差運費就係20蚊人仔啦!
HLDMaMa
|

你收到貨後自已度下是否真係甘大尺寸,我試過買一個不銹鋼瀝水碗架,重量係850克,但用盒装,佢計我体積係103cm,我話冇理由用個甘大個盒喎,而且只係多咗3cm,佢計咗6.xkgs.後來又度完send 相俾我,但我從相片睇,佢把尺好似拉高咗,另一边又不是他講的尺寸,最後都冇法,唯有付運返港,但回港我即刻度完send 番相俾佢,其实只係97cm,後來佢就話那客服是新黎,但佢地係度到103cm,後來退番3kgs入賬户給我下次用。仲話下次小心D,吾會退,我都算數啦,費事再糾纏,仲講到係我錯咁,所以如果大件野,我會問请楚賣家用盒的尺寸。這次正是新世代。
supericy
|
我大半年前開始轉用新世代,貪屋企樓下就有自提點;試過好幾次大件貨先問左賣家連包裝多大多重,先計一計遇計多少運費,結果新世代都好均真跟我預計差不多一樣,我好滿意架啦
媽媽人
|
HLDMaMa 發表於 18-11-15 20:37
你收到貨後自已度下是否真係甘大尺寸,我試過買一個不銹鋼瀝水碗架,重量係850克,但用盒装,佢計我体積係1 ...

依家只有等寄左過來先度下,因為依家個買家話俾唔到包裝後嘅大細我,下次真係要問清楚
媽媽人
|
supericy 發表於 18-11-15 20:51
我大半年前開始轉用新世代,貪屋企樓下就有自提點;試過好幾次大件貨先問左賣家連包裝多大多重,先計一計遇 ...

下次真係要問清楚先得,咁樣好失預算
媽媽人
|
ko3go 發表於 18-11-15 19:57
新世代寫明

因為無問買家大細,諗住都唔會好大,而且佢都算重,有4,5kg, 但我有另一件差唔多大,佢又竟然無收我體積,收左實重,睇來要等運到先再度下啦
jlht
|
我前排都係冇啦啦有幾個衣架收左我體積重變左9KG...不過冇計 唯有等埋其他野集運感覺分擔下...用開佢地
ninini
|
我覺得係佢嚴謹咗,以前用都唔咁,我今次有件重貨佢哋都計體積重,有人在第二間集運買同一件貨係計鬆手d架