網購天地

跳至
[淘寶] 新世代集運  

首頁

尾頁

公爵府

pandafong 發表於 18-11-24 21:14
唯有淘少啲!

所以計體積計得勁果 D 集運真係唔好考慮

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 18-11-24 21:35
所以計體積計得勁果 D 集運真係唔好考慮

好多時啲私集都係越做越差嘅!想用死一間都唔得,攪到要轉來轉去搵私集!

公爵府

pandafong 發表於 18-11-24 21:42
好多時啲私集都係越做越差嘅!想用死一間都唔得,攪到要轉來轉去搵私集!:bad ...

客一多,一上軌道,好多時就係變差既開始,所以有新開既集運,又有人去試,新集運客一多又變差,沒完沒了

伯爵府

珍珠宮

pandafong 發表於 18-11-24 21:42
好多時啲私集都係越做越差嘅!想用死一間都唔得,攪到要轉來轉去搵私集!:bad ...

無辦法,私集一般係做大就死,爆光過度、短時間吸引過多客戶又死。合夥人有私人紛爭又死。

遇上雙十一這類旺季,我一般都是分散風險,同時用幾個渠道,而且私集的貨物一小批一小批分次打包回來。這樣的話,萬一某一渠道爆煲,或者某一批貨出事,都可以把損失降至最低。

我記得之前某一家私集突然說不做,然後要客人自己上去大陸的倉庫提貨,真的嚇一跳!

大宅

我都中伏,以後都唔用呢間了

大宅

瞓得好勳章 美好大世界2017勳章

平平常常 發表於 18-11-25 20:07
無辦法,私集一般係做大就死,爆光過度、短時間吸引過多客戶又死。合夥人有私人紛爭又死。

遇上雙十一這 ...

甘大獲?唔識去個倉點算

珍珠宮

kc58 發表於 18-11-29 20:25
甘大獲?唔識去個倉點算

出了問題,那家集運話唔做個客生意,叫個客自己上去拿回自己D貨。唔識得去或者唔敢去,就唯有放棄批貨囉。

這兩天有人提及D得人驚的集運經歷,可以去這個貼看看:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22105961

大宅

平平常常 發表於 18-11-29 20:38
出了問題,那家集運話唔做個客生意,叫個客自己上去拿回自己D貨。唔識得去或者唔敢去,就唯有放棄批貨囉。 ...

x寶好早已有人講係黑店

珍珠宮

kc58 發表於 18-11-29 20:46
x寶好早已有人講係黑店

係呀,以前有個時期看到不少苦主訴苦。
X州又係有個時期有很多苦主,當時他們淘寶的評價超差。

所以當新世代開始突然更改設定,不再容許客戶在淘寶寫評價,我心裡都開始有點不安的感覺。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

garfield_pooh 發表於 18-11-18 12:49
新世代一向都有計體積重,所以如果太大件嘅話分分鐘幾公斤變幾十公斤,但佢哋寫得好清楚係點計,只要收過幾 ...

男爵府

ko3go 發表於 18-11-15 19:57
新世代寫明

請問官集是否即係淘寶直接按集運?

官集唔會計體積重?我想訂多2個膠5層櫃,上次訂咗一個實重13-15kgs,但新世代話要計體積重27kgs,所以想問下邊間可以平啲運費

珍珠宮

新世代一出問題就死。

15號申請打包轉運香港的其中一個包裹唔見蹤影,係旺旺追問客服,一時話叫快遞去找,一時又話再催,拖左近三個星期都未解決。

雙十二都就到,大佬叫人點敢再用你服務?

子爵府

wedding2008 發表於 18-12-5 21:38
請問官集是否即係淘寶直接按集運?

官集唔會計體積重?我想訂多2個膠5層櫃,上次訂咗一個實重13-15kgs,但 ...

官集一般都不計體積重(過份大的家私,如衣櫃就不知道了)

另外要睇你搵官方直送或官方集運

官方直送話,睇你揀運港後送去邊,
若揀自取就要睇有否SIZE限制,送上門就睇是否另付住宅費等等。。。
揀官方直送在你付款時就會告知你運費,不用另外付款(過份超重超SIZE就可能需要)。

官方集運的話,小心過重過大,
但貨物到集運倉後像私集一樣會幫你件貨磅重及量尺寸,
所以當你話齊貨下單要集運回港時,就會因應貨物的重量及尺寸計算你運費,
因此若貨物超大,有機會計你體積重,得不嘗失。

男爵府

用過Dimbuy, 神X, 官集SF, 新世X. 都試過唔見件. 全部無一間話會賠俾$. JM講到邊間邊間唔好, 又唔講邊間可以Claim到. 我都算黑會唔見件, 如果JM有試過邊間Claim 到, 我都想轉用, 求分享

大宅

wish02320 發表於 18-12-6 21:51
用過Dimbuy, 神X, 官集SF, 新世X. 都試過唔見件. 全部無一間話會賠俾$. JM講到邊間邊間唔好, 又唔講邊間可 ...

唔見唔賠
官集打上香港淘寶會幫你跟進賠錢,
私集冇回覆當冇回事?

男爵府

媽媽人 發表於 18-11-15 16:16
60cm長,可以摺起果啲款呀,都唔知點解會咁大,我上次用官運,五層膠箱都無收我體積,以後都係用返官運算 ...

膠箱都唔計體積重?我淘100*100*10既嘢佢話我係大型物件,一定要我宅送唔可以到自取點取,第一次用官集自己搞到一鑊泡要棄單,怕左官集,好麻煩,以後都唔用。

大宅

curryfishball 發表於 18-12-7 07:11
膠箱都唔計體積重?我淘100*100*10既嘢佢話我係大型物件,一定要我宅送唔可以到自取點取,第一次用官集自己 ...

長闊高加埋唔過200cm先唔計體積重,過左就計大型物件,不可合單,官集有寫明

男爵府

kc58 發表於 18-12-7 09:19
長闊高加埋唔過200cm先唔計體積重,過左就計大型物件,不可合單,官集有寫明
...

因為我睇到唔過自取店限制先落單,因為第一次用官集,諗住去到倉先揀自取店,但客服話大件一定要宅送,唔俾自取點取,jm教我買前先聯絡自取店,但我唔知點搵佢地,當自己買次教訓。

珍珠宮

wish02320 發表於 18-12-6 21:51
用過Dimbuy, 神X, 官集SF, 新世X. 都試過唔見件. 全部無一間話會賠俾$. JM講到邊間邊間唔好, 又唔講邊間可 ...

你真係好黑仔喔。原來呢幾間都係唔見貨唔賠。

其實新世代官方資料寫明失件會賠償。不過我拿到打包後第一時間通知他們我的一個包裹不見了,他們馬上回覆我的包裹「被海關扣車」!他們拖延了三個星期,我再追問什麼時候解決問題,他們在旺旺只讀不回!

這樣不負責任的做法,對客戶真係好無保障!

首頁

尾頁

跳至