買買埋埋咁多護膚品,其實你地有幾多係真係有用?

天降大任
|
岩岩係屋企執野發現,原來自己買買埋埋都好多護膚品,好多都唔係好岩用,
尤其d淡紋精華(買果時記得都幾貴下, 又唔見好有效去到D紋)
而家用開既幾枝只係佔好小部分…

想問下jm你地會唔會都係咁?覺得自己好似好蹝呀
cinda72.
|
好多,擺到過晒期,益手手腳腳
Viviluby
|
我鍾意用完一支先開第二支,但一見優惠就鍾意買,所以有啲擺到咁上下就會過時過節生日送俾屋企啲女人或姊妹朋友。至於開咗又真係唔啱用就會俾阿媽用埋佢,佢唔會同我慳㗎好快用哂
karenkatte
|
所以要暫停購買, skin care products 都好,可以查身手腳, foundation 買多左仲浪費
annz
|
女人買野係咁嫁啦,過程開心咪得不過都咪話,有時好多枝野試果陣都覺得ok買完用落又唔係好岩用了
Pollyowen
|
同埋有時用緊一支野用都未用完, 又想試新野, 可能成日依樣用下, 果樣又用下, 就用唔到理想嘅效果
天降大任
|
cinda72. 發表於 18-11-15 12:39
好多,擺到過晒期,益手手腳腳

護膚品過期可以係咁搽手腳
化妝品就無計可施,次次一掉又心痛
天降大任
|
Viviluby 發表於 18-11-15 12:47
我鍾意用完一支先開第二支,但一見優惠就鍾意買,所以有啲擺到咁上下就會過時過節生日送俾屋企啲女人或姊妹 ...

哈哈,我媽好少用護膚品,賤格出清都無人要,搽手腳都可以搽到2046
天降大任
|
karenkatte 發表於 18-11-15 13:31
所以要暫停購買, skin care products 都好,可以查身手腳, foundation 買多左仲浪費 ...
你講得岩,精華好多我都係有時間先搽,搽下停下搽下停下,一陣又過期了
healthymimi
|
已戒亂買,用開合用不轉
NatalieTY
|
天降大任 發表於 18-11-15 12:38
岩岩係屋企執野發現,原來自己買買埋埋都好多護膚品,好多都唔係好岩用,
尤其d淡紋精華(買果時記得都幾貴下, ...

我早排開始醒覺,擺左好耐既掉晒佢,唔岩用既掉晒佢,之前買落存倉既即刻開晒佢,海量咁用唔用擺到掉實在太浪費!
失憶金魚
|
薏仁水同gel係我會keep住用到底,cleansing mask都有,其他我就未試過
sandymama101
|
其實真係會架,要節制下自己
fanyi02211990
|
NatalieTY 發表於 18-11-15 20:05
我早排開始醒覺,擺左好耐既掉晒佢,唔岩用既掉晒佢,之前買落存倉既即刻開晒佢,海量咁用唔用擺 ...
係,浪費係最大問題
而家我唯有只係買basic skin care,淡紋呢D多數都無咩用,我直情無買了
泡泡公主
|
我都有好多mask
grace1207
|
我都係咁手痕買左好多skincare堆住, 用用下又想轉, 屋企堆左好多款toner, cream 係惟獨保濕精華試到岩用先停到手
Gmay
|

好多無用 擺係到
玫瑰花茶
|
以前我都會買好多,有時明知自己屋企仲有存貨,但有優惠又走去買,有時係買貨裝送sample,d sample放下放下就唔知去左邊,到搵返出黎已過期,當然自己又會貪新鮮試新野,護膚品真係放滿成個櫃。
不過最近我每當差唔多用晒某種類既護膚品,我首先會搵下仲有冇存貨/sample,真係冇先買或去試新野,咁就好好多,冇咁多浪費。
王妹
|

好耐之前我都係咁
跟住無啦啦一次的起心肝唔再買嘢順便慳下錢(其實真係會慳到好多錢)
用晒屋企野先再買
有陣時離譜到洗面嗰啲就嚟過期沖涼用或者當洗手液
搽面嗰啲就查埋身埋腳 搞到手手腳腳腳趾腳底都好滋潤
之後就好快用晒啦
從此之後我就用完晒啲嘢先會去買一set

跟住同埋之前勁多面膜
我用晒先再買
暫停買面膜

Catchan0306
|