有冇JM老公理財好差由你全管接管

EvaHui520
|
我發現我老公雖然搵錢多過我,但無咩儲錢,我可以點幫佢?
stkyo
|
佢想唔想你幫?
EvaHui520
|
stkyo 發表於 18-11-15 12:50
佢想唔想你幫?

希望佢想,未知
Kittymummy
|
報到
我c6 理財係0 知識,佢係留返恆常洗費,剩餘閒錢全部係交比我打理,我會幫佢投資。
wcpcelia    發表於 18-11-15 15:53
無話可說
|
我都唔知佢係咪差,只可以話係懶,抽起自己要用既,其他交比我處理
EvaHui520
|
無話可說 發表於 18-11-15 12:53
我都唔知佢係咪差,只可以話係懶,抽起自己要用既,其他交比我處理

咁你自己覺得成效比起佢自己搞,係咪大d?
c.vieri
|
我老公係,結婚第一日開始所有錢嘅野一概唔理
EvaHui520
|
Kittymummy 發表於 18-11-15 12:53
報到
我c6 理財係0 知識,佢係留返恆常洗費,剩餘閒錢全部係交比我打理,我會幫佢投資。
...

咁儲得理唔理想,佢滿意嗎

bubu7
|
可以點幫佢?結得婚,直接講,有何不可?
EvaHui520
|
bubu7 發表於 18-11-15 12:55
可以點幫佢?結得婚,直接講,有何不可?

不好意思,唔明?
stkyo
|
EvaHui520 發表於 18-11-15 12:51
希望佢想,未知

咁同佢傾咗先,有無小朋友?可以考慮叫佢抽起人工幾多%做投資
無話可說
|
EvaHui520 發表於 18-11-15 12:55
咁你自己覺得成效比起佢自己搞,係咪大d?

我無投資喎,咁樣唔會亂使錢囉,都叫儲到d錢咁啦
Kittymummy
|
EvaHui520 發表於 18-11-15 12:55
咁儲得理唔理想,佢滿意嗎

我老公係自己生意,所以總會有up and down.
所以冇話每月定期儲幾多錢的. 佢擺得係度既錢全部係閒錢,我會睇岩價睇岩野自然會出手。佢好信任我,我買既非住宅物業係唔駛同佢傾,佢完全唔駛睇之下,我用我個名去簽臨約,成交。最緊要大家有共識去睇每樣野,同時間跌市時預左守而唔影響生活。so far 我呢位老細都好滿意我架!
靚apple
|
我C6有時都幾大洗,有咁諗過但呢D要同佢商量下先好D
八婆仔@
|
我掉轉,由我老公持家,我比家用我老公的
ninjarabbit
|
EvaHui520 發表於 18-11-15 12:51
希望佢想,未知

咁好難幫到。理財觀念,消費習慣都好難改。最怕係心情好就應承你俾你儲,到身痕想買野就怪你要儲,要你嘔凸出來買。
kaman0617
|
EvaHui520 發表於 18-11-15 12:45
我發現我老公雖然搵錢多過我,但無咩儲錢,我可以點幫佢?

直接叫佢交份糧比你管,我老公都理財好差,佢交7成人工比我洗,用餘我會儲起旁身
EvaHui520
|
kaman0617 發表於 18-11-15 13:58
直接叫佢交份糧比你管,我老公都理財好差,佢交7成人工比我洗,用餘我會儲起旁身
...

我怕佢唔鐘意,以往叫佢交個固定數俾我幫佢儲(只佔佢人工不足十分一),其餘佢自己安排,以為佢有自己儲下,原來係無,所以先想再幫佢管理下,我唔係想拎哂佢份糧,我只想確保佢有足夠儲蓄以應付小朋友日後學費,同老來退休。

EvaHui520
|
Kittymummy 發表於 18-11-15 13:08
我老公係自己生意,所以總會有up and down.
所以冇話每月定期儲幾多錢的. 佢擺得係度既錢全部係閒錢,我會 ...

你地好富有,郁下就買物業
kikitea
|
多數男人有錢就會fing,我地要顧住屋企既洗費,所以點都洗得謹慎過佢地,所以我c6都係keep淨自己每月夠用既錢,其餘比晒我管