自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kikitea 發表於 18-11-15 14:31
多數男人有錢就會fing,我地要顧住屋企既洗費,所以點都洗得謹慎過佢地,所以我c6都係keep淨自己每月夠用既 ...

人都有貪慾,我自己有時都會使多左,唯有自律d, 或者固定過數迫自己儲

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你叫佢留十份一儲起, 咁你都係?
最簡單一人攞一個數出黎儲, 屋企有乜野急事之類要用就係果度扣囉
我冇理c6有冇儲, 佢又唔係要我養, 佢又冇話要比錢我幫佢理財, 所以只係一人攞一舊數出黎儲+雜費咋

水晶宮

EvaHui520 發表於 18-11-15 14:29
你地好富有,郁下就買物業

非住宅物業類呀 咪一樣要儲錢

子爵府

TMC3012 發表於 18-11-15 14:39
你叫佢留十份一儲起, 咁你都係?
最簡單一人攞一個數出黎儲, 屋企有乜野急事之類要用就係果度扣囉
我冇理 ...

Yes ,屋企開支每人分擔一部分,另外每人儲d放落共同戶口,我儲不止十分一。
佢唔使我養但我forsee到佢再唔儲錢老無所依⋯

wcpcelia    發表於 18-11-15 16:07

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

EvaHui520 發表於 18-11-15 14:42
Yes ,屋企開支每人分擔一部分,另外每人儲d放落共同戶口,我儲不止十分一。
佢唔使我養但我forsee到佢再唔 ...

咁同佢講加碼啦
我地見戶口有啲錢, 所以就減
不過睇黎要開始儲返多啲, 間屋要大執

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

EvaHui520 發表於 18-11-15 14:28
我怕佢唔鐘意,以往叫佢交個固定數俾我幫佢儲(只佔佢人工不足十分一),其餘佢自己安排,以為佢有自己儲 ...

我老公初初都係唔儲蓄既人,
我頭頭要求佢同我要一齊每個月儲一個金額入共同戶口,
然後再慢慢鼓勵佢自己私下儲蓄,
前前後後都鼓勵左佢6,7年佢先開始有自己儲蓄,
到佢而家每個月都有好可觀既儲蓄。

我個人覺得,如果你地有共同戶口儲錢,
咁佢其他既錢點用,其實都唔到你理,
佢自己既部份,只可以鼓勵,
無得迫。

如果你話儲蓄係 for 小朋友或者退休個D,
我會將呢D視為必需儲既錢,
咁呢個錢就應該反映係共同戶口到,
即係你地協議一定要儲既錢要再多D,
以 cover 到呢個支出。

我地既共同戶口所儲既,
係 for 家現在及將來既共同開支,
或將來既意外支出,
而其他自己私下儲既錢係自己既決定,
唔會影響個家既運作。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

EvaHui520 發表於 18-11-15 14:28
我怕佢唔鐘意,以往叫佢交個固定數俾我幫佢儲(只佔佢人工不足十分一),其餘佢自己安排,以為佢有自己儲 ...

如果你想鼓勵佢私下儲既話,
如果以我既例子黎講。。。

首先係要了解佢做乜無儲錢既習慣。
我老公既 case 係,佢覺得儲咁多錢無需要,
同埋佢覺得儲錢就會無得玩。

所以我叫大家一齊儲個 pool 時,傾好在每一年個 pool 會有一個特定金額係 for 去旅行。
然後佢就會發現到,原來儲錢都可以玩。

然後我自己有儲錢,個 pool 因為有部份係 for 將來用既,所以錢就越積越多,
當多到某個金額,就開始攞D錢去做定期之類,
我都會公開自己私人既儲蓄,
當然我中間,間唔中有講下儲錢既需要,
主要係話家中老人家無買保險,我地要留個錢預呢D,仲有就係大廈要維修,或者屋企住耐左都可能要裝修,
又或者退休之後我地要用幾多錢,間唔中講下,
唔需要太急進,佢靜落黎自己就會開始諗架啦。

然後有一日,佢好似發現新大陸咁話發現個 pool 有好多錢,
咁我輕描淡寫咁話呢個係必然既結果,
我計比佢睇,每個月我地儲幾多,當中又攞左幾多去玩去旅行,
所以每年儲左幾多,咁我地結左婚咁多年咪有咁多錢羅,
然後我再話佢知,我自己每個月私下儲幾多,所以而家有咁多,
你只要私下儲,都可以有咁多。
我見佢個刻雙眼發光,然後靜左諗野,
我就知個刻佢開曉啦XDDDDDD

然後佢開始自己有儲錢,
但儲左既錢到某個金額又會使左佢,
咁之後我又開始同佢傾退休生活,
咁岩佢有朋友剛退左休,
傾下傾下計發現佢地既退休生活好理想,
又問下問下每個月要用幾多錢,
然後攪攪下,我老公就好努力咁儲錢了。

我只能講,呢個真係長期戰,
男人唔迫得,你要先了解,
然後同佢講道理,客觀分析,
比D現實既例子佢,
男人比較吃呢一套。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我老公由拍拖時期已經比哂份糧我管
佢自己留返一部分做自己洗費,唔夠錢問我拎
要睇下個男人肯唔肯
外人可能以為佢好唔掂,要問老婆攞錢用
試過一班朋友食飯,每次都係我銀包拎錢出來夾錢,朋友以為我老公冇錢,搵得少,要我比。其實佢人工應該多過哂在坐人仕,只是錢比哂我管,我係佢祕書代佢埋單姐

子爵府

我老公係儲唔到錢,佢一出糧扣起自己洗用同俾6299 d錢後就會俾曬我

禁止訪問

子爵府

Omae 發表於 18-11-15 17:54
無需要幫, 等佢自先自滅~

一家人黎喎,佢老左無錢咪又要煩著我

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我家財政獨立,收足家用我唔會理老公D錢銀。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

EvaHui520 發表於 18-11-15 12:45
我發現我老公雖然搵錢多過我,但無咩儲錢,我可以點幫佢?

我老公係咁,問親佢,都係話冇錢,我地財政亦分得好開,我唔管佢,佢唔管我。
佢亦唔會容許比我管佢既錢,聯名戶口亦唔肯開。我冇咩可以做,亦懶得理,攪惦自己就算。

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-11-15 13:48
咁好難幫到。理財觀念,消費習慣都好難改。最怕係心情好就應承你俾你儲,到身痕想買野就怪你要儲,要你嘔 ...

有個咁既男人,我會唔要,唔會諗住「幫」佢
過人世搵唔到個同自己有 alignment 既人
要你睇實我或者我睇實你
不如算啦

公爵府

回覆樓主:

我老公理財超差,我唔攞起佢啲錢,佢會駛到一分都無,所以我一向係強制性上繳再下發。

子爵府

shinku 發表於 18-11-15 16:59
如果你想鼓勵佢私下儲既話,
如果以我既例子黎講。。。

多謝你既例子,我尋晚學你,了解佢點解儲唔到錢,其實係因為佢無咩花錢概念,成日買埋d 鎖鎖碎碎野,同埋儲錢用錢都在同一戶口,所以永遠望到戶口好似總有好多錢就使得好鬆手。
承上,因為佢無分開戶口,更加無習慣先儲後使既習慣,每月見有錢就諗去旅行,買野等,我教佢如果想旅行(如半年後)咁要預計用多少錢,除番開6個月,呢個月開始便要平均儲起旅行開支,而不是去完返黎下個月一次過找數。
我苦口婆心話你人工高過我,年資長過我,加人工多過我,為什麼你儲既錢仲少過我呢?最心痛係你又不是大使買名牌個類人,正因為你不正視平時鎖碎開支白白將咁多錢消失殆盡,好唔值得。
佢聽完唔出聲,一路思考緊,周圍望(諗緊究竟d錢買左d咩)一路都答唔出,我知道佢開始接納我意見了。
最後我地協議年尾bonus分一半俾我儲,另外每月再加碼放錢共同戶口,一步步黎啦,總結係一個有進展,良性的「會談」
非常謝謝你既分享同意見!我以往每次只識鬧佢唔識儲,以鬧黎阻止佢,佢每次都聽唔入耳,同我吵鬧覺得我唔明白佢曲解佢,每次雙方都氣敗收場毫無成果,今次明顯好好多。

大宅

我理財好ok 咖,不過我都俾左我老婆攪。因為女人對計算"着數" 好有毅力同心力。

珍珠宮

EvaHui520 發表於 18-11-16 10:56
多謝你既例子,我尋晚學你,了解佢點解儲唔到錢,其實係因為佢無咩花錢概念,成日買埋d 鎖鎖碎碎野,同埋 ...

你老公同我老公好似,
我老公人工高我好多,又無買高消費野,
但又係儲唔到錢,
分開儲錢戶口同用錢戶口真係好重要,
一出糧就儲左儲個D錢去特定戶口呢個都好重要,
有個好開始係好事,
記得理性分析等佢知道你唔係盲目叫佢儲錢,
男人接受理性分析多D架,
加油啊!

記得有D野真係急唔黎,一次唔好講太多太進取,
要比時間佢吸收,唔好比佢覺得你係到「哦」佢。好似我老公初初比保險費係一個個月比,
咁一年比曬其實係會平D,
佢一直都覺得個D平少少唔係錢,
然後我成日都同佢講,平幾百蚊去食餐好都好呀,
做乜呢D錢明明可以免費得到但都要益人,
我呢 part 都同佢傾左幾年佢先接受我建議。

珍珠宮

EvaHui520 發表於 18-11-16 10:56
多謝你既例子,我尋晚學你,了解佢點解儲唔到錢,其實係因為佢無咩花錢概念,成日買埋d 鎖鎖碎碎野,同埋 ...

唔好比佢覺得你「哦」佢,我自己既方法係,令佢對你既理財方法有興趣,等佢主動問你。

好似我地個共同 pool 有儲錢,
錢開始多,就一齊去睇下做乜野定期之類,
你都知道定期既金額越多,得到既利息就越多。
咁我地去做定期,個銀行職員問我地定幾多錢,講左有幾多息,
咁我聽曬之後問佢,係咪再高一個金額就多D息,要多幾多錢先得,
職員講左一個數,我老公即刻話「哇,要多咁多,我地無咁多錢」,
呢個時候我好型咁話「我有!」
我老公眼都突埋問我D錢點黎,
我話「我儲架羅!」
然後我出左銀行就計比佢聽我每個月其實都係儲幾千幾千,
但 keep 住儲其實筆錢自然就會大,
例如十萬蚊聽落好似好多,但其實你每個月儲 $8500 ,一年就有十萬,
如果每個月只儲到 $ 4200,咁兩年都會有十萬,
之後我加多句,我都可以儲到呢個數,你人工高我咁多,
你都可以做到架!

然後佢自己番去諗左一排,
又自己調節左自己使錢方法一排,
就開始比較有系統咁儲錢了。

我鋪左成六七年,先引到佢對我既理財方法有興趣,
不過完全值得架!!

首頁

尾頁

跳至