懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果順產會有影響嗎?有冇同樣中咗呢隻菌而順產的媽媽有經驗?

大宅

BK Milk勳章

LALAPAK 發表於 18-11-15 13:02

生前打足抗生素,無事架。 好多媽咪都有 . 就算打唔切,bb出世後打抗生素。打足做觀察。都無事。。不用太緊張

大宅

s200102005 發表於 18-11-15 13:45
生前打足抗生素,無事架。 好多媽咪都有 . 就算打唔切,bb出世後打抗生素。打足做觀察。都無事。。不用太 ...

Thank you (emoji) 咁我就放心喇☺️

水晶宮

LALAPAK 發表於 18-11-15 13:02

我都有呢隻菌,順產生咗兩胎,並無問題。生之前喺產房會打抗生素。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-11-15 15:30
我都有呢隻菌,順產生咗兩胎,並無問題。生之前喺產房會打抗生素。

謝謝(emoji)希望BB平安健康,一切順利,好緊張呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

我冇打抗生素都冇事,真係好彩過中6合彩

回覆 LALAPAK 的帖子

Hi LALAPAK ,乙型鏈球菌常見於人類皮膚表面、尿道、直腸、陰道,懷孕期間由於輸送到陰道嘅血液流量增加,亦有孕婦會感染到,乙型鏈球菌拭子普及篩查一般會係懷孕35-37週進行,每100至200個乙型鏈球菌寄存孕婦中,大概只有一個BB會受到感染,醫生會係孕婦分娩前處方一個抗生素療程,降低BB受到感染機會。媽媽多D穿著裙/鬆身褲/棉質內褲,少用護墊,如廁/生理期清潔時要由前往後擦,避免沾有肛門髒污衛生紙觸碰到尿/陰道,保持敏感部位清潔/乾爽、多飲水、良好睡眠、曬太陽、每日20-30分鐘運動,增強身體免疫力,對康復都有幫助架 媽媽清楚分娩先兆嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至