想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人第一胎自然生,第二胎iui/ivf ? 會唔會成功率高啲?有咩要注意,因為試左成年,唔想再無了期等!

大宅

Sweet126 發表於 18-11-15 13:16
請問有冇人第一胎自然生,第二胎iui/ivf ? 會唔會成功率高啲?有咩要注意,因為試左成年,唔想再無了期等! ...

第一胎食排卵藥自己交功課,第二胎試咗5個周期(食排卵期)其中一次iui, 最後走ivf一次成功,仲雪咗10個囊胚

大宅

camille_wilson 發表於 18-11-15 13:25
第一胎食排卵藥自己交功課,第二胎試咗5個周期(食排卵期)其中一次iui, 最後走ivf一次成功,仲雪咗10個囊 ...

你係邊度做?我岩岩book左下個月仁安iui。我第一胎結左婚冇耐就有,係自然,我有子宮肌瘤唔知係咪始終難d。所以諗iui 先

大宅

Sweet126 發表於 18-11-15 13:38
你係邊度做?我岩岩book左下個月仁安iui。我第一胎結左婚冇耐就有,係自然,我有子宮肌瘤唔知係咪始終難d ...

iui在香港生殖醫生做,ivf在深圳中山做,我就係唔想等太耐,大仔已3歲半,我又有多囊,唔食排卵藥都唔知幾時排卵,C6又成日公幹,可能又交唔到功課,所以把心一橫ivf,唔使靠c6,自己去放胎自己去覆診。

大宅

camille_wilson 發表於 18-11-15 13:44
iui在香港生殖醫生做,ivf在深圳中山做,我就係唔想等太耐,大仔已3歲半,我又有多囊,唔食排卵藥都唔知幾 ...

一樣呀,唔係唔想試,但老公成日唔係香港。你做完幾耐?iui唔成功所以ivf?

大宅

Sweet126 發表於 18-11-15 13:56
一樣呀,唔係唔想試,但老公成日唔係香港。你做完幾耐?iui唔成功所以ivf?
...

因為iui同自己交功課的成功率其實差唔多,我又試咗5個周期,都花了2,3萬得個吉,唔想無了期等,又見深圳ivf話5萬左右,10月10日放胎,現差不多8W

大宅

camille_wilson 發表於 18-11-15 14:02
因為iui同自己交功課的成功率其實差唔多,我又試咗5個周期,都花了2,3萬得個吉,唔想無了期等,又見深圳i ...

多謝你回覆!我都諗住一次iui唔得就ivf ! 想多啲了解下會唔會因為生過成功功過,第二胎iui機會會高啲!

大宅

Sweet126 發表於 18-11-15 14:40
多謝你回覆!我都諗住一次iui唔得就ivf ! 想多啲了解下會唔會因為生過成功功過,第二胎iui機會會高啲!
...

其實第二胎iui機會應該唔會因為之前生過而高啲,但可以剔除一些不知明的不育因素,始終係生過,正常係iui做2,3次都唔得先做ivf

大宅

camille_wilson 發表於 18-11-15 19:03
其實第二胎iui機會應該唔會因為之前生過而高啲,但可以剔除一些不知明的不育因素,始終係生過,正常係iui ...

咁你徐左iui ivf期間,有冇睇中醫或者食啲乜?我12月尾先有得初診,而家可以做啲乜?

大宅

Sweet126 發表於 18-11-15 22:53
咁你徐左iui ivf期間,有冇睇中醫或者食啲乜?我12月尾先有得初診,而家可以做啲乜?
...

咩都無做,第四周期失敗後諗住睇埋中醫來個中西合璧,點知搞到原本食排卵藥可排卵,食咗中藥排卵藥失效,加分量都唔得,最後停中藥改打排卵針先排到卵,這次後我就沒看中醫。
我建議你未初診可看中醫調理,但到初診就要停,其間做運動(我懶無做),本來吃葉酸,但改吃孕婦綜合維他命來備孕

大宅

camille_wilson 發表於 18-11-15 23:13
咩都無做,第四周期失敗後諗住睇埋中醫來個中西合璧,點知搞到原本食排卵藥可排卵,食咗中藥排卵藥失效, ...

我八月時化學過,過左又無啦啦有排卵血,都唔知睇中定西好,人地又話化學左好快有,但我係仲亂左,真係好灰!

首頁

尾頁

跳至